Cmunda po kaplicku je tradiční pokrm a je oslavou jednoduchosti a chutí našich předků, ale také dokonalým příkladem toho, že to, co je dobré, nikdy nevyjde z módy. Cmunda po Kaplicku je pokrm, který vyniká svou neodolatelnou chutí. Recept se skládá ze tří částí: Jedná se o bramborové placky, které jsou dozlatova opečené a podávané s kysaným zelím a kousky voňavého uzeného masa. Tato kombinace surovin vytváří symfonii chutí, jež potěší všechny strávníky.

Co je dobré, nikdy nevyjde z módy – Jihočeská Cmunda po Kaplicku

Kde se vzala Cmunda po Kaplicku

Cmunda vznikla ve 20. století, po 2. světové válce a má své kořeny v Kaplici, malebném městečku v jižních Čechách. Říká se, že tento pokrm vzniknul tak, když do jedné hospody přišli velmi hladoví hosté po zavírací době a požádali o teplou večeři. Majitel hospody byl hodný a bylo mu jich líto. Proto jim vytvořil pokrm ze zbytků, které v hospodě měl, aby zahnal jejich hlad. Z brambor tedy vytvořil bramborák, který naplnil kysaným zelím a uzeným masem. Hostům tento pokrm velmi chutnal a tak ho majitel hospody zařadil do jídelního lístku. Postupem času se tento pokrm dostal i na stoly všech společenských vrstev a stal se oblíbenou pochoutkou.

Pojďme si společně tento pokrm připravit.

Recept na Cmundu po kaplicku – Vůně a tradice

Tento pokrm si vychutnáte za 50 minut.

Recept s postupem přípravy jihočeského tradičního pokrmu Cmundy po kaplicku
Zdroj: cooklikeczechs, Cmunda po kaplicku

Potřebné suroviny na 4 porce

  • 800 g brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1-2 ks vejce
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • Sůl, pepř a cukr na dochucení
  • 1 cibule
  • 500 g Kysaného zelí
  • 500 g uzeného masa
  • Sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy

Recept s postupem přípravy jihočeského tradičního pokrmu Cmundy po kaplicku
Zdroj: cooklikeczechs, Cmunda po kaplicku

1. Nejprve si připravíme bramboráky: oloupané a nastrouhané najemno brambory smícháme s moukou, vejcem, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Ze vzniklé směsi smažíme na rozpálené pánvičce s tukem bramborové placky. Placky opékáme z obou stran do zlatavé barvy.

TIP: receptů na bramboráky máme zde v kuchařce cooky.cz spousty. Klasické české bramboráky, ale i různé jiné způsoby přípravy.

2. Uzené maso: maso si nakrájíme na plátky a ohřejeme na pařáku ve vodní lázni.

3. Připravíme si kysané zelí: rozehřejeme tuk v hrnci, na něm orestujeme cibuli. Jakmile bude cibule orestovaná a měkčí přidáme scezené kysané zelí, takto dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne. Kdyby se zelí přichytávalo, podlijeme trochou vody. Když je zelí měkké dochutíme podle chuti cukrem.

Hotovo, můžeme podávat – polovinu bramboráku naplníme kysaným zelím na to dáme plátek uzeného masa a přes něj přehneme bramborák.

Dobrou chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest