Cuketa a zase cuketa, říkáte si. Ale já na ni nedám dopustit – je to zelenina, která se dá použít skoro do všeho. Ať už vařím, nebo peču, vždycky se u nás nějaká uplatní. Věděli jste ale, že cuketové polévky mají v české kuchyni své místo už od dob první republiky? Tehdy se zahušťovaly hlavně jíškou, dnes místo mouky dávám raději brambory nebo luštěniny. Díky tomu jsou polévky lehčí a přitom plné chuti.
Mně osobně jsou nejbližší modernější verze – cuketové krémy. Jsou jednoduché, rychlé a chutnají i dětem. Navíc když polévku rozmixuju dohladka, ušetřím si spoustu času i nádobí. A ty krutonky! Ať už z rohlíků nebo chleba, vždycky mi připomenou doby, kdy se v kuchyni nic nevyhazovalo, a taky moje dětství, protože krutonky byly pro nás děti tou nejlepší částí polévky.
Recept na cuketový krém s krutony – letní královnu polévek
Ingredience potřebné na cuketovou polévky s krutony
- 1 cuketa
- 1 brambora
- česnek (dle chuti)
- Majoránka
- Kmín
- sůl
- pepř
- Bobkový list
- Nové koření
- voda nebo zeleninový vývar
- zakysaná smetana
- rohlíky (ideálně starší na krutony)
- máslo nebo olivový olej
Postup přípravy polévky z cukety
1. Cuketu a bramboru umyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní ingredience a zalijeme vodou.
2. Vaříme do změknutí brambory. Poté z polévky vytáhneme nové koření a bobkový list a polévku ponorným mixérem rozmixujeme.
3. Na talíři přidáme lžičku zakysané smetany a krutony z rohlíku opečeného na másle.
Na talíři polévku můžeme ozdobit nasekanou zelenou petrželkou nebo jarní cibulkou, Dobrou chuť!

Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem

Cuketovou směs: Dva recepty na zavařovanou cuketovou směs vhodnou na topinky i těstoviny, klasická a houbová varianta
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková