Pro mě je tohle takový malý poklad ve sklenici. Když se mi urodí hodně cuket a já nevím, co s nimi, přijde tohle řešení vhod. V zimě, jako bych to našla – vytáhnu sklenici, otevřu ji a mám buď chutnou večeři na topinkách, nebo oběd s omáčkou na těstoviny. A když mám chuť na houbovou variantu, stačí sáhnout po sklenici s houbami a celé jídlo se rázem posune úplně jinam – až k vůni podzimního lesa.

Cuketové směsi jsou pro mě symbolem domácí kuchyně 70. a 80. let, kdy se cuketa začala na zahrádkách pěstovat ve velkém. Byla levná, urodilo se jí hodně a lidé hledali způsob, jak ji zpracovat na zimu. Pamatuju si, že i u nás na zahradě jí bylo před pár lety tolik, že jsme obdarovali všechny sousedy i kolegy v práci.

Recepty na dvě varianty cuketové směsi

Ingredience potřebné k zavaření cuketových směsí

Klasická varianta cuketové směsi

  • 6 cibulí
  • 8 stroužků česneku
  • 1,5 kg nastrouhané cukety
  • 0,5 kg nakrájených paprik
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce Kari koření
  • sůl dle chuti
  • sádlo na smažení
  • 2x rajčatový protlak
  • trochu kečupu
  • cukr dle chuti

Houbová varianta cuketové směsi

  • 6 cibulí
  • sádlo
  • 5 stroužků česneku
  • 1,5 kg nastrouhané cukety
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl dle chuti
  • 350 g kečupu
  • cca půl kila uvařených hub (hříbky, bedly, žampiony nebo směs)

Postup přípravy klasické a houbové cuketové směsi

1. Na sádle usmažíme cibuli a přidáme česnek, nahrubo nastrouhanou cuketu, nakrájenou papriku, sójovou omáčku, hořčici, kari a sůl. Podusíme, přidáme rajčatový protlak a kečup a ještě dusíme do hustší směsi. Podle chuti přidáme cukr. Plníme do skleniček ještě horkou směs, uzavřeme víčkem a ve vodě sterilujeme cca 20 minut při teplotě 85 stupňů.

Všechny ingredience e uvaříme na hustší směs.
Foto Cooky.cz, Všechny ingredience e uvaříme na hustší směs.

2. Na houbovou směs usmažíme na sádle cibuli, přidáme česnek, nahrubo nastrouhané cukety, sójovou omáčku, pálivou papriku, zázvor a sůl dle chuti. Nakonec přidáme kečup a uvařené, na menší kousky nakrájené houby. Horké plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů.

Houbová varianta je výborná nejen na topinky, ale i jako rychlá omáčka k rýži, bramborám nebo špagetám – houby přidají krásnou lesní vůni. Zavařené směsi skladujeme v temnu a chladu.

Obrázek k receptu na cuketová kolečka plněná šunkou a sýrem

Plněná cuketová kolečka se šunkou a sýrem v trojobalu: Blesková večeře a oběd ze zahrádky

Cuketové langoše krok za krokem

Rychlé cuketové langoše bez kynutí: Recept pro profíky i začátečníky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest