Pikantní masová směs na topince patří mezi české hospodské speciality. Rychlé, syté a voňavé jídlo, které se podává v hospodách k pivu anebo i večer doma, když máte chuť na něco teplého a vydatného. Topinka samo o sobě má u nás dlouhou tradici, chleba opečený na sádle nebo oleji byl dříve levnou, ale chutnou pochoutkou. Později se k ní začaly přidávat různé směsi či už zeleninové nebo masové a vznikl z toho tento zajímavý pokrm mnoha tváří.
Někdy je to topinka s volským okem, hořčicí, cibulí a česnekem – mimochodem moje oblíbená verze topinky, někdy zase různá zelenina, či masová směs, například i v podobě “tataráku”. Pikantní směs má prostě stovky variant, vždycky ale platí, že by měla být šťavnatá, vonět cibulí a česnekem a dostatečně ostrá, aby na topince vynikla.
Recept na pikantní masové ďábelské topinky
Ingredience potřebné na přípravu kuřecí směsi na topinky (4 porce)
- 400 g kuřecího masa (prsa nebo stehna bez kosti nakrájené na kostičky)
- 2 cibule (nakrájené najemno)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 červená paprika (na kostičky)
- 1 mrkev (nastrouhaná na hrubo)
- 1 malý pórek nebo jarní cibulka (na kolečka)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky nebo chilli (dle chuti)
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sójové omáčky
- 100 ml vývaru nebo vody
- sůl a pepř dle chuti
Na podávaní
- plátky chleba opečené na oleji nebo nasucho
- česnek na potření
Postup přípravy ďábelské masové směsi
1. Opečeme si pátky chleba na topinky a potřeme je česnekem.
2. Na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém dosklovita opečeme cibuli.
3. Přidáme česnek, papriku, mrkev a necháme krátce otestovat.
4. Přidáme kuřecí kousky, osolíme, opepříme a orestujeme, dokud se maso nezatáhne.
5. Vmícháme rajčatový protlak, sladkou i pálivou papriku, majoránku a zalijeme trochou vývaru. Dusíme 15 minut až se směs krásně spojí a zůstane šťavnatá.
6. Na závěr můžeme přidat sójovou omáčku a chilli, aby směs dostala šmrnc.
Typ na moje oblíbené topinky bez masa
Topinky klasicky opečte na tuku, natřete slabě plnotučnou hořčicí a posypte cibulí pokrájenou nadrobno, na topinku udělejte měkké volské oko a pokapejte kečupem. Věřím, že si také pochutnáte!

Katův šleh: Pikantní legenda hospodské kuchyně s americkými brambory, která vás vrátí v čase
