Přestože původ tohoto receptu sahá do maďarské kuchyně, dnes už má své pevné místo i v českých domácnostech. Jeho vůně dokáže navodit atmosféru poctivé vesnické hospody nebo rodinné nedělní hostiny. Tento guláš mám moc ráda – je specifický nejen díky debrecínským párkům, které mu dodávají jemnou uzenou chuť, ale i díky bohaté kombinaci koření, která krásně provoní celou kuchyň. A když k němu přidáte doma připravený hrnkový knedlík, získáte jídlo, které je nejen poctivé a syté, ale i překvapivě jednoduché na přípravu.
Mimochodem, debrecínské párky pocházejí z maďarského města Debrecín a jejich historie sahá až do 19. století. Typické jsou svou jemnou kořeněnou chutí, kterou tvoří paprika, česnek a jemně uzené maso. Díky své oblíbenosti se rozšířily do kuchyní po celé střední Evropě, a není divu – právě ony dávají tomuto guláši jeho nezaměnitelný charakter a chuť, která se jen tak neomrzí.
Recept na debrecínský guláš s hrnkovým knedlíkem
Ingredience pro přípravu debrecínského guláše
- 600 g vepřového masa (plec)
- 1 velká cibule
- 60 g sádla nebo oleje
- 60 g rajčat
- 30 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžička majoránky
- 4 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 600 ml vývaru nebo vody
- 120 g debrecínských párků
- sůl dle chuti
Z čeho udělat hrnkové knedlíky
- 5 rohlíků (nejlépe den staré)
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- nasekaná petrželka
- špetka soli
- 3 vejce (z bílků sníh)
- 1,5 hrnku mléka
- sádlo na vymazání hrnků
Postup přípravy debrecínského guláše
1. Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na polovině rozpáleného sádla ji necháme zesklovatět.
3. Přidáme maso, osolíme ho a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
4. Poprášíme červenou paprikou a 30 vteřin mícháme, aby paprika nezhořkla.
5. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření a pepř.
6. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
7. Připravíme zásmažku – zbylou polovinu tuku rozehřejeme, vsypeme mouku a za stálého míchání ji krátce opražíme.
8. Zalijeme trochou vody, rozmícháme a vzniklou kašičku vlijeme do guláše.
9. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a případně dochutíme solí.
10. Nakonec přidáme na kolečka nakrájené debrecínské párky a necháme krátce provařit.

Guláš ze špekáčků, dobře známý jako buřtguláš
Příprava hrnkových knedlíků
1. Rohlíky si den předem nakrájíme a necháme usušit.
2. Smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, nasekanou petrželku a žloutky.
3. Vmícháme mléko a nakonec lehce zapracujeme ušlehaný sníh z bílků.
4. Směs naplníme do hrnků vymazaných sádlem.
5. Vaříme v hrnci nebo elektrickém zavařovacím hrnci (90°C) asi 30 minut. Voda by neměla vřít prudkým varem, aby knedlíky zůstaly nadýchané.
6. Guláš rozdělíme na talíře, přidáme plátky párků, polijeme šťávou a podáváme s nakrájeným hrnkovým knedlíkem.
Tip na konec
Chuť guláše je ještě lepší druhý den po odležení. Chutě se propojí a pokrm získá plnější aroma. Pokud máte rádi ostřejší verzi, přidejte kousek feferonky nebo špetku chilli.

Mletý guláš v hrnci: Gulášová polévka hotová raz dva

Pravý segedínský guláš: Kombinace masa, zelí a smetany podle maďarského receptu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková