Přestože původ tohoto receptu sahá do maďarské kuchyně, dnes už má své pevné místo i v českých domácnostech. Jeho vůně dokáže navodit atmosféru poctivé vesnické hospody nebo rodinné nedělní hostiny. Tento guláš mám moc ráda – je specifický nejen díky debrecínským párkům, které mu dodávají jemnou uzenou chuť, ale i díky bohaté kombinaci koření, která krásně provoní celou kuchyň. A když k němu přidáte doma připravený hrnkový knedlík, získáte jídlo, které je nejen poctivé a syté, ale i překvapivě jednoduché na přípravu.

Mimochodem, debrecínské párky pocházejí z maďarského města Debrecín a jejich historie sahá až do 19. století. Typické jsou svou jemnou kořeněnou chutí, kterou tvoří paprika, česnek a jemně uzené maso. Díky své oblíbenosti se rozšířily do kuchyní po celé střední Evropě, a není divu – právě ony dávají tomuto guláši jeho nezaměnitelný charakter a chuť, která se jen tak neomrzí.

Recept na debrecínský guláš s hrnkovým knedlíkem

Ingredience pro přípravu debrecínského guláše

  • 600 g vepřového masa (plec)
  • 1 velká cibule
  • 60 g sádla nebo oleje
  • 60 g rajčat
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 120 g debrecínských párků
  • sůl dle chuti

Z čeho udělat hrnkové knedlíky

  • 5 rohlíků (nejlépe den staré)
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • nasekaná petrželka
  • špetka soli
  • 3 vejce (z bílků sníh)
  • 1,5 hrnku mléka
  • sádlo na vymazání hrnků

Postup přípravy debrecínského guláše

1. Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky.

2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na polovině rozpáleného sádla ji necháme zesklovatět.

3. Přidáme maso, osolíme ho a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

4. Poprášíme červenou paprikou a 30 vteřin mícháme, aby paprika nezhořkla.

5. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření a pepř.

6. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni, dokud maso nezměkne.

7. Připravíme zásmažku – zbylou polovinu tuku rozehřejeme, vsypeme mouku a za stálého míchání ji krátce opražíme.

8. Zalijeme trochou vody, rozmícháme a vzniklou kašičku vlijeme do guláše.

9. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a případně dochutíme solí.

10. Nakonec přidáme na kolečka nakrájené debrecínské párky a necháme krátce provařit.

Obrázek receptu na Guláš ze špekáčků nazývaný i Buřtguláš

Guláš ze špekáčků, dobře známý jako buřtguláš

Příprava hrnkových knedlíků

1. Rohlíky si den předem nakrájíme a necháme usušit.

2. Smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, nasekanou petrželku a žloutky.

3. Vmícháme mléko a nakonec lehce zapracujeme ušlehaný sníh z bílků.

4. Směs naplníme do hrnků vymazaných sádlem.

5. Vaříme v hrnci nebo elektrickém zavařovacím hrnci (90°C) asi 30 minut. Voda by neměla vřít prudkým varem, aby knedlíky zůstaly nadýchané.

6. Guláš rozdělíme na talíře, přidáme plátky párků, polijeme šťávou a podáváme s nakrájeným hrnkovým knedlíkem.

S domácími hrnkovými knedlíky je debrecínský guláš nejlepší
Foto: Cooky.cz, S domácími hrnkovými knedlíky je debrecínský guláš nejlepší

Tip na konec

Chuť guláše je ještě lepší druhý den po odležení. Chutě se propojí a pokrm získá plnější aroma. Pokud máte rádi ostřejší verzi, přidejte kousek feferonky nebo špetku chilli.

Obrázek receptu na Gulášovou polévku z mletého masa - teplé objetí ve lžíci

Mletý guláš v hrnci: Gulášová polévka hotová raz dva

Obrázek k receptu na segedín

Pravý segedínský guláš: Kombinace masa, zelí a smetany podle maďarského receptu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest