5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Blíží se narozeniny někoho z rodiny, nebo jakákoliv jiná oslava? Nemusíte dort kupovat a doufat, že bude všem chutnat. Zkuste tento recept na vynikající francouzský dort plný vynikajícího krému.

Dobře si tento recept uložte, protože ho budete určitě dělat častěji. Množství krému a šlehačky, kterým je dort naplněný, je vskutku úžasné a člověk na kousek hned dostane chuť. S kávovou polevou na povrchu se hostům dostane jedinečného chuťového zážitku, takže nebudete litovat, že jste dort sami upekli a nekupovali z cukrárny.

Zdroj obrázku: depositphotos, Recept na domácí krémový dort s kávovou polevou.

Recept na domácí krémový dort s kávovou polevou

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Těsto necháme odležet v lednici 1 hodina 30 minut
Celkový čas 2 hodiny 20 minut
Porcí 1 dortová forma
Pečeme domácí dort plný krému, šlehačky a kávové polevy na povrchu, doba pečení 25 minut

Potřebné vybavení

  • 2 Plechy na pečení
  • 2 mísy
  • 1 Kastrol

Suroviny

Ingredience na korpus

  • 250 g Mouky
  • 150 g Másla
  • 100 ml Smetany
  • 1 ks Vejce
  • 1 lžíce Octa
  • Špetka soli

Ingredience na vanilkový krém

  • 1 litr Mléka
  • 250 g Cukru
  • 130 g Mouky
  • 2 balení Vanilkového cukru
  • 4 ks Vejce
  • 500 ml Šlehačky

Ingredience na polevu

  • 70 g Másla
  • 200 g Cukru
  • 4-5 lžic Mléka
  • 1/2 lžičky Instantní kávy

Postup 

Příprava těsta

  • Všechny ingredience na těsto smícháme v míse a pořádně prohněteme.
  • Těsto dáme odležet na 1-2 hodiny do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo.
  • Troubu si dáme předehřát na 165 stupňů Celsia.
  • Pracovní desku si posypeme moukou a položíme na ni těsto vytažené z lednice.
  • Těsto rozdělíme na 2 stejné poloviny a z každé vyválíme plát.
  • Na plechy si dáme pečící papír a vyválené pláty na ně opatrně položíme.
  • Těsto ještě propícháme vidličkou a oba pláty pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut.

Příprava vanilkového krému

  • Oddělíme si bílky od žloutků.
  • Žloutky smícháme se 100 ml mléka, moukou a 100g cukru.
  • Vše rozmixujeme, aby nezbyly hrudky.
  • Zbytek mléka dáme vařit do kastrolu s vanilkovým cukrem.
  • Až se mléku trochu vyvaří, přidáme do kastrolu směs se žloutky a mixujeme, dokud nevznikne hladká konzistence. Potom stáhneme ze sporáku.
  • V jiné míse ušleháme pěnu z bílků a 100g cukru.
  • Uvařenou směs dáme opět na střední stupeň an sporák a přidáme ušlehanou pěnu.
  • Vaříme 2 – 3 minuty a nakonec trochu promícháme.
  • Krém rovnoměrně rozetřeme na 1 plát těsta a necháme zchladnout.
  • Po přibližně půlhodině chladnutí přidáme vrstvu šlehačky.

Příprava polevy

  • V mléce rozpustíme kávu, přidáme cukr a na slabém stupni na sporáku mícháme, dokud není cukr úplně rozpuštěný.
  • Odstavíme z ohně a přidáme máslo.
  • Vše rozmixujeme, dokud nedostaneme konzistenci krému.
  • Hned rozetřeme polevu na druhý list, který máme položený vedle.
  • Po zaschnutí polevy nakrájíme tento plát na čtverce ještě před tím, než ho položíme na dort.
  • Na šlehačku pokládáme nakrájený plát postupně, aby se dobře krájel celý dort.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: dort, koláč, krémový dort


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest