Blíží se narozeniny někoho z rodiny, nebo jakákoliv jiná oslava? Nemusíte dort kupovat a doufat, že bude všem chutnat. Zkuste tento recept na vynikající francouzský dort plný vynikajícího krému.
Dobře si tento recept uložte, protože ho budete určitě dělat častěji. Množství krému a šlehačky, kterým je dort naplněný, je vskutku úžasné a člověk na kousek hned dostane chuť. S kávovou polevou na povrchu se hostům dostane jedinečného chuťového zážitku, takže nebudete litovat, že jste dort sami upekli a nekupovali z cukrárny.
Recept na domácí krémový dort s kávovou polevou
Potřebné vybavení
- 2 Plechy na pečení
- 2 mísy
- 1 Kastrol
Suroviny
Ingredience na korpus
- 250 g Mouky
- 150 g Másla
- 100 ml Smetany
- 1 ks Vejce
- 1 lžíce Octa
- Špetka soli
Ingredience na vanilkový krém
- 1 litr Mléka
- 250 g Cukru
- 130 g Mouky
- 2 balení Vanilkového cukru
- 4 ks Vejce
- 500 ml Šlehačky
Ingredience na polevu
- 70 g Másla
- 200 g Cukru
- 4-5 lžic Mléka
- 1/2 lžičky Instantní kávy
Postup
Příprava těsta
- Všechny ingredience na těsto smícháme v míse a pořádně prohněteme.
- Těsto dáme odležet na 1-2 hodiny do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo.
- Troubu si dáme předehřát na 165 stupňů Celsia.
- Pracovní desku si posypeme moukou a položíme na ni těsto vytažené z lednice.
- Těsto rozdělíme na 2 stejné poloviny a z každé vyválíme plát.
- Na plechy si dáme pečící papír a vyválené pláty na ně opatrně položíme.
- Těsto ještě propícháme vidličkou a oba pláty pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut.
Příprava vanilkového krému
- Oddělíme si bílky od žloutků.
- Žloutky smícháme se 100 ml mléka, moukou a 100g cukru.
- Vše rozmixujeme, aby nezbyly hrudky.
- Zbytek mléka dáme vařit do kastrolu s vanilkovým cukrem.
- Až se mléku trochu vyvaří, přidáme do kastrolu směs se žloutky a mixujeme, dokud nevznikne hladká konzistence. Potom stáhneme ze sporáku.
- V jiné míse ušleháme pěnu z bílků a 100g cukru.
- Uvařenou směs dáme opět na střední stupeň an sporák a přidáme ušlehanou pěnu.
- Vaříme 2 – 3 minuty a nakonec trochu promícháme.
- Krém rovnoměrně rozetřeme na 1 plát těsta a necháme zchladnout.
- Po přibližně půlhodině chladnutí přidáme vrstvu šlehačky.
Příprava polevy
- V mléce rozpustíme kávu, přidáme cukr a na slabém stupni na sporáku mícháme, dokud není cukr úplně rozpuštěný.
- Odstavíme z ohně a přidáme máslo.
- Vše rozmixujeme, dokud nedostaneme konzistenci krému.
- Hned rozetřeme polevu na druhý list, který máme položený vedle.
- Po zaschnutí polevy nakrájíme tento plát na čtverce ještě před tím, než ho položíme na dort.
- Na šlehačku pokládáme nakrájený plát postupně, aby se dobře krájel celý dort.