Ne každý si libuje v syrovém mase a někdo by ho vůbec nedal do pusy. Aby ani tito lidé nepřišli o výtečnou chuť tataráku na topinkách, někdo chytrý vymyslel směs z hub ve stylu tataráku. Můžete ji ještě horkou mazat na topinky nebo si ji zavařit do sklenic a uchovat pro pozdější použití. V receptu počítáme s 1 kilogramem hub. Máte-li více nebo méně, ostatní ingredience přidávejte podle přímé úměry. Jestliže budete pracovat s celým kilem hub a více, dost pravděpodobně opravdu vše na posezení nespořádáte, ledaže byste chystali opravdu velkou párty. V tom případě směs zavařte do sklenic. Jak na to, a jak sterilizovat sklenice, aby se směs nezkazila, se dozvíte níže pod receptem na směs.
Tatarák je tradiční pokrm středoevropské kuchyně, velmi oblíbený v restauracích jako pochoutka k pivu. Nejčastěji se maže na klasické topinky z chleba – ať už opečeného nebo na oleji. Už jsem také zahlédla jako přílohu opečenou bagetu. Musím říct, že tahle moderní verze mě moc neoslovila a stále preferuji topinky smažené na oleji. Na houbovou verzi tataráku použijte jakékoli houby, samozřejmě jedlé. V houbařské sezóně jsou nejlepší houby z lesa, mimo ni klidně žampiony nebo hlíva ústřičná.
Recept na houbový tatarák
Doba přípravy: 80–90 minut
Co potřebujeme
- 1 kg čerstvých hub (např. žampiony, hříbky nebo směs lesních hub)
- 1 ks větší cibule (cca 150 g)
- 1 palice česneku (cca 6–8 stroužků)
- 250 ml kečupu (ideálně kvalitního, bez přidaného cukru)
- 2 lžičky kari koření
- sůl a čerstvě mletý pepř – podle chuti
- špetka chilli nebo ½ lžičky mletého chilli koření
- olej na podušení (cca 2 lžíce)
- 3–4 sklenice o objemu 250 ml
Postup přípravy houbového tataráku
1. Nakrájíme cibuli na kostičky. Houby nakrájíme na středně velké kostičky nebo podle toho, jak velké je ve směsi chceme mít. Počítejme s tím, že se při dušení zmenší.
2. V hrnci na oleji necháme zesklovatět cibuli a k ní pak přidáme houby. Dusíme asi 20 minut.
3. Poté přidáme česnek, kečup, kari, sůl a pepř. Dusíme dalších 15 minut a mícháme, aby se směs nepřichytila ke dnu.
4. A máme hotovo. Horkou směs můžeme rovnou použít nebo nalít do horkých sterilizovaných sklenic a zavařit.
Jak na sterilizaci sklenic a zavaření směsi
Sterilizace sklenic v troubě
1. Sklenice umyjeme horkou vodou a saponátem a dobře vypláchneme nebo je umyjeme v myčce.
2. Troubu předehřejeme na 100–120 °C.
3. Sklenice postavíme dnem vzhůru na plech vyložený pečicím papírem.
4. V troubě necháme 10–15 minut.
5. Směs plníme do ještě horkých sklenic.
6. Víčka stačí přelít horkou vodou nebo samostatně vyvařit ve vodě.

Cuketový tatarák do sklenice
Sterilizace ve vodě
1. Sklenice dobře vymyjeme saponátem a vypláchneme horkou vodou.
2. Sklenice i víčka dáme do většího hrnce a zalijeme horkou vodou, aby byly celé potopené.
3. Přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut.
4. Po vyjmutí z vody je necháme okapat na čisté utěrce dnem dolů.
DŮLEŽITÉ: Sklenice po vyjmutí z hrnce nebo trouby udržujeme vždy v čistém prostředí – nejlépe na čisté utěrce. Neutíráme, aby nedošlo k jejich další kontaminaci.
Jak zavařit houbovou směs
1. Houbovou směs na zavaření plníme do ještě horkých sterilizovaných sklenic.
2. Plníme asi 0,5 cm pod okraj sklenice a okraj otřeme čistou papírovou utěrkou.
3. Sklenice ihned pevně zavíčkujeme.
4. Vložíme do hrnce, který naplníme do ¾ výšky sklenic horkou vodou a vaříme 30 minut.
5. Druhá možnost je sterilizovat sklenice na plechu v troubě při teplotě 90–100 °C po dobu 30 minut. Pozor, v tomto případě vkládáme sklenice do studené trouby.
6. Na 5–10 minut otočíme sklenice dnem vzhůru, aby vznikl podtlak (neplatí, pokud používáte víčka s kontrolním středem, tzv. klapkou). Poté otočíme zpět a necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo
