Jablečné koláče se pečou na tisíc způsobů. Ty francouzské vynikají tím, že v nich najdete jablka nakrájená na tenké plátky. Do koláče nenasypeme moc mouky, takže bude lehký. Navrch dáme polevu, která vytvoří krásně lesklou glazuru. Tento koláč je velmi rychlý a snadný, zvládne ho i úplný začátečník.
Jablečný koláč patří k ideálním sladkým podzimním receptům. Chutná skvěle k odpolední kávě a bude chutnat i hostům na oslavách. Kdybyste ho chtěli ještě o něco vylepšit, dejte navrch každého kousku při servírování trochu zakysané smetany a ozdobte lístek máty.
Recept na francouzský jablečný koláč s glazurou
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Ideální rozměr plechu: 24 × 33 cm. Na větším plechu bude koláč nižší.
Co potřebujeme
Těsto
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 lžíce oleje
- ¾ hrnku mléka
- 7–8 jablek
Poleva
- ⅔ hrnku cukru
- 2 vejce
- 6 lžic rozpuštěného másla
Postup přípravy luxusního francouzského jablečného koláče
1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na velmi tenké plátky.
2. V jedné misce vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem do pěny, přilijeme olej po lžících a nakonec nalijeme mléko.
3. V druhé míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Nakonec přilijeme tekutou směs a vše dobře promícháme.

4. Na závěr do těsta jemně vmícháme jablka.
5. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut.
6. Mezitím smícháme vejce, cukr a rozpuštěné máslo. Tuto směs nalijeme na koláč a dáme ještě na 20 minut péct.
Tipy k francouzskému jablečnému koláči
Do těsta můžete přidat skořici pro hlubší chuť. Skořice zvýrazňuje přirozenou sladkost potravin, působí hřejivým dojmem a údajně podporuje spalování kalorií 🙂
Kdybyste chtěli francouzský koláč trochu počeštit, přidejte do těsta mleté ořechy. Obzvlášť ty vlašské jsou pro českou cukrařinu typické.
Jednoduchý jablečný koláč Hurikán ze 2 jablek