Houby jsou v České republice velmi oblíbeným pokladem z lesa. Pro někoho je to sbírání hub, pro jiného zase jejich konzumace, jsme prostě milovníci hub a milujeme je na všechny možné způsoby – jsou to smaženice, řízky, pomazánky, polévky a další jídla. U nás doma můžeme mít houby ve všech pokrmech a nikdy je neodmítneme.

V minulé houbařské sezóně jsme našli i hodně praváků, část jsme jich nasušili a teď si libujeme, když nám plavou v polévce nebo se dusí s masíčkem, které si dnes připravíme. Pro přípravu hovězího masa na houbách je nejlepší hovězí zadní, delším dušením krásně změkne a chutě se hezky propojí právě s hříbky.

Recept na poctivé hovězí maso na houbách

Ingredience, které si musíte připravit, když si v neděli chcete uvařit Hovězí na houbách

  • cca 750 g hovězího zadního masa
  • sůl a pepř dle chuti
  • sádlo nebo rostlinný olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml hovězího vývaru (můžete použít natur bujon bez konzervantů)
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 kávová lžička celého kmínu
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce másla

Postup

1. Maso umyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm. Nakrojíme je po stranách, aby se při smažení nekroutily.

2. Ve větším kastrolu osmažíme na tuku cibulku do sklovita, přidáme prolisovaný česnek a na této směsi opečeme plátky masa do zlatova z obou stran.

3. Přidáme alespoň hodinu namočené sušené houby, podlijeme hovězím vývarem, pro začátek asi 150 ml, postupně podlíváme dle potřeby dalším vývarem a dusíme cca 1 hodinu do měkka.

Maso s houbami dusíme asi hodinu do měkka.
Maso s houbami dusíme asi hodinu do měkka.

4. Na konci přidáme zbylý vývar, povaříme a dle potřeby zahustíme tmavou jíškou připravenou ze 2 lžic másla a 2 lžic mouky. Nakonec ještě přidáme 1 polévkovou lžíci zakysané smetany pro zjemnění.

Servírování

Hovězí na houbách podáváme s oblíbenou přílohou – domácími knedlíky, rýží nebo těstovinou, či pečenými brambory. S každou přílohou je chutné a určitě potěší chuťové pohárky vašich milovaných.

Obrázek receptu na Pomalu taženou vepřovou kýtu se žampiony a nakládanými hříbky, trochu jiné vepřové na houbách

Pomalu tažená vepřová kýta se žampiony a nakládanými hříbky – dvojitá dávka houbové nadílky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest