Houby jsou v České republice velmi oblíbeným pokladem z lesa. Pro někoho je to sbírání hub, pro jiného zase jejich konzumace, jsme prostě milovníci hub a milujeme je na všechny možné způsoby – jsou to smaženice, řízky, pomazánky, polévky a další jídla. U nás doma můžeme mít houby ve všech pokrmech a nikdy je neodmítneme.
V minulé houbařské sezóně jsme našli i hodně praváků, část jsme jich nasušili a teď si libujeme, když nám plavou v polévce nebo se dusí s masíčkem, které si dnes připravíme. Pro přípravu hovězího masa na houbách je nejlepší hovězí zadní, delším dušením krásně změkne a chutě se hezky propojí právě s hříbky.
Recept na poctivé hovězí maso na houbách
Ingredience, které si musíte připravit, když si v neděli chcete uvařit Hovězí na houbách
- cca 750 g hovězího zadního masa
- sůl a pepř dle chuti
- sádlo nebo rostlinný olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml hovězího vývaru (můžete použít natur bujon bez konzervantů)
- 3 hrsti sušených hub
- 1 kávová lžička celého kmínu
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce másla
Postup
1. Maso umyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm. Nakrojíme je po stranách, aby se při smažení nekroutily.
2. Ve větším kastrolu osmažíme na tuku cibulku do sklovita, přidáme prolisovaný česnek a na této směsi opečeme plátky masa do zlatova z obou stran.
3. Přidáme alespoň hodinu namočené sušené houby, podlijeme hovězím vývarem, pro začátek asi 150 ml, postupně podlíváme dle potřeby dalším vývarem a dusíme cca 1 hodinu do měkka.
4. Na konci přidáme zbylý vývar, povaříme a dle potřeby zahustíme tmavou jíškou připravenou ze 2 lžic másla a 2 lžic mouky. Nakonec ještě přidáme 1 polévkovou lžíci zakysané smetany pro zjemnění.
Servírování
Hovězí na houbách podáváme s oblíbenou přílohou – domácími knedlíky, rýží nebo těstovinou, či pečenými brambory. S každou přílohou je chutné a určitě potěší chuťové pohárky vašich milovaných.
