Hovězí maso po burgundsku je korunou francouzské kuchyně a pokrmem, který dokáže udělat z obyčejné večeře slavnostní událost. Tento recept vychází z klasické knihy věhlasné Julie Child, ale s praktickými úpravami pro moderní kuchyni. Jeho příprava sice vyžaduje čas, ale většinu práce lze udělat předem.

Tajemství tohoto pokrmu spočívá v kvalitním burgundském víně a domácím hovězím vývaru. Maso se nejprve opéká do zlatova, pak dlouho dusí ve víně až do dokonalé křehkosti. Výsledkem je omáčka plná chuti a maso, které se rozpadává na vidličce. Kombinace s karamelizovanými cibulkami a žampiony vytváří harmonii chutí hodnou nejlepších francouzských restaurací.

Recept na hovězí po burgundsku

Celková doba přípravy 4 až 5 hodin včetně dušení. Pečení v troubě 2 až 3 hodiny.

Ingredience pro přípravu

Hovězí maso (4 porce)

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 velká cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 350 ml červeného vína (burgundské nebo Pinot Noir)
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • tymián a bobkový list
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Burgundský vývar

  • odřezky z masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • nožičky žampionů
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • pepř, nové koření, bobkový list
  • olivový olej

Na závěr na dochucení

  • 12 menších žampionů
  • nakládané perlové cibulky
  • čerstvé těstoviny
  • máslo a petržel

Postup přípravy na hovězí po burgundsku

1. Všechny ingredience na vývar opečte v hrnci dozlatova pro lepší chuť a barvu.

2. Zalijte vodou jen tak, aby byly ponořené, a vařte alespoň 2 hodiny za lehkého bublání.

3. Na rozehřáté pánvi s olejem opečte plátky slaniny. Dejte stranou.

4. Maso nakrájejte na kostky 5×5 cm, lehce osolte a opékejte po částech dozlatova ze všech stran na velmi horké pánvi.

5. Po mase opečte na stejné pánvi nakrájenou zeleninu (mrkev, cibule, celer) dozlatova. Přidejte mouku a krátce zarestujte.

6. Přilijte víno a vývar, nechte 5 minut bublat.

7. Vše přeneste do hrnce vhodného do trouby, přidejte maso, slaninu a bylinky.

8. Přikryté duste v troubě při 160 stupních 2 až 3 hodiny, dokud není maso křehké.

9. Maso vyjměte, omáčku propasírujte a svařte na třetinu objemu.

Telecí řízek je výborná alternativa ke kuřecím a dalším řízkům.

Křupavé a zároveň krásně měkké řízečky: Z telecího masa chutnají ještě lépe než z kuřecího

10. Žampiony nakrájejte a orestujte na pánvi.

11. Maso vraťte do omáčky, přidejte žampiony a cibulky.

12. Prohřejte a podávejte s bramborovou kaší.

Tipy redakce

  • Příprava předem: Maso s omáčkou lze připravit 1 až 2 dny předem, chuť se pouze zlepší. Žampiony přidejte až před podáváním.
  • Kvalitní víno: Použijte víno, které byste pili – kvalita výrazně ovlivní chuť celého pokrmu.
  • Opékání masa: Maso opékejte po menších dávkách na velmi horké pánvi, nesmí pouštět šťávu ani začít bublat.
  • Příloha: Nejlépe chutná s bramborovou kaší, širokými nudlemi na másle nebo vařenými brambory.
Obrázek k receptu Hovězí líčka na víně

Hovězí líčka na víně: Pomalu dušené maso jako z francouzské restaurace

Obrázek k receptu na jehněčí kolínko

Jehněčí kolínko na červeném víně: Královská pečeně (nejen) pro zvláštní příležitosti

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest