Jsou jídla, která člověk nenachází každý den v restauracích a přesto je znali už naši předci mnoho generací zpátky. Hovězí srdce obecně, obzvlášť to připravované na špeku, je doslova hotový poklad na talíři. V dnešní době nepatří hovězí srdce mezi nejpopulárnější část tohoto vznešeného zvířete, ale jakmile srdce zpracujete podle tohoto receptu, vznikne neskutečný gastronomický zážitek. Nejlepší je samozřejmě s domácím knedlíkem a tento láskyplně připravený oběd bude jednoznačně pokrmem týdne.
Hovězí srdce je maso, které si mnozí neprávem spojují se „zbytkovou“ kuchyní nebo s levnými recepty z nutnosti. Ve skutečnosti jde o velmi kvalitní a výživnou surovinu, která byla po staletí součástí selské i měšťanské stravy. Srdce je silně svalové maso, které obsahuje minimum tuku a je chuťově výrazné.
Recept na hovězí srdce na špeku
Ingredience pro přípravu
Maso:
- 1/2 hovězího srdce
- sůl a pepř
- 100 g špeku
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 1 – 2 lžíce másla
- 1 – 2 lžíce hladké mouky
Domácí knedlík:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 1 sáček sušeného droždí
Postup přípravy masa s omáčkou
1. Srdce očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
2. Do kastrolu dáme rozpustit na kostičky nakrájený špek a potom přidáme nakrájenou cibuli a sádlo.
3. Orestujeme do světle hněda a dále přidáme maso.
4. Opečeme z obou stran a podlijeme vývarem nebo vodou.
5. Dusíme do měkka a poté přidáme sůl a pepř. Můžeme také přidat podle chuti sójovou omáčku a trochu worcesteru.
6. Zahustíme jíškou z másla a mouky a necháme asi 25 minut provařit.
Příprava knedlíku
1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého vsypeme droždí.
2. Zalijeme ho troškou vlažného mléka a počkáme asi 5 minut.
3. poté přidáme zbytek mléka a vejce a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 stejné díly a uděláme kulaté bochánky.
5. Bochánky chvíli válíme ve směru hodinových ručiček a pak necháme pod suchou a čistou utěrkou ještě chvilku dokynout.
6. Vytvarujeme válečky a vložíme do vroucí osolené vody.
7. Vaříme asi 15 – 20 minut a hotové knedlíky hned rozkrájíme nití.
Závěr
Možná se ptáte, proč si dnes někdo zvolí hovězí srdce, když může mít vepřovou panenku nebo kuřecí prsa. Ale odpověď je jednoduchá! Skutečná chuť se nachází právě v tomto důležitém svalu, který poskytne autenticitu a hluboký kulinářský zážitek.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Vepřové vnitřnosti na smetaně trochu netradičně s máslovými noky – jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně
