Jsou jídla, která člověk nenachází každý den v restauracích a přesto je znali už naši předci mnoho generací zpátky. Hovězí srdce obecně, obzvlášť to připravované na špeku, je doslova hotový poklad na talíři. V dnešní době nepatří hovězí srdce mezi nejpopulárnější část tohoto vznešeného zvířete, ale jakmile srdce zpracujete podle tohoto receptu, vznikne neskutečný gastronomický zážitek. Nejlepší je samozřejmě s domácím knedlíkem a tento láskyplně připravený oběd bude jednoznačně pokrmem týdne.

Hovězí srdce je maso, které si mnozí neprávem spojují se „zbytkovou“ kuchyní nebo s levnými recepty z nutnosti. Ve skutečnosti jde o velmi kvalitní a výživnou surovinu, která byla po staletí součástí selské i měšťanské stravy. Srdce je silně svalové maso, které obsahuje minimum tuku a je chuťově výrazné.

Recept na hovězí srdce na špeku

Ingredience pro přípravu

Maso:

  • 1/2 hovězího srdce
  • sůl a pepř
  • 100 g špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 – 2 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky

Domácí knedlík:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí

Postup přípravy masa s omáčkou

1. Srdce očistíme a nakrájíme na silnější plátky.

2. Do kastrolu dáme rozpustit na kostičky nakrájený špek a potom přidáme nakrájenou cibuli a sádlo.

3. Orestujeme do světle hněda a dále přidáme maso.

4. Opečeme z obou stran a podlijeme vývarem nebo vodou.

5. Dusíme do měkka a poté přidáme sůl a pepř. Můžeme také přidat podle chuti sójovou omáčku a trochu worcesteru.

6. Zahustíme jíškou z másla a mouky a necháme asi 25 minut provařit.

Příprava knedlíku

1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého vsypeme droždí.

2. Zalijeme ho troškou vlažného mléka a počkáme asi 5 minut.

3. poté přidáme zbytek mléka a vejce a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 stejné díly a uděláme kulaté bochánky.

5. Bochánky chvíli válíme ve směru hodinových ručiček a pak necháme pod suchou a čistou utěrkou ještě chvilku dokynout.

6. Vytvarujeme válečky a vložíme do vroucí osolené vody.

7. Vaříme asi 15 – 20 minut a hotové knedlíky hned rozkrájíme nití.

Hovězí srdce.
Zdroj: freepik.com, Hovězí srdce.

Závěr

Možná se ptáte, proč si dnes někdo zvolí hovězí srdce, když může mít vepřovou panenku nebo kuřecí prsa. Ale odpověď je jednoduchá! Skutečná chuť se nachází právě v tomto důležitém svalu, který poskytne autenticitu a hluboký kulinářský zážitek.

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Obrázek receptu na Vepřové vnitřnosti na smetaně trochu netradičně s máslovými noky, jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně

Vepřové vnitřnosti na smetaně trochu netradičně s máslovými noky – jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně

Hovězí maso, švestková omáčka, knedlík

Vařený hovězí jazyk se švestkovou omáčkou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest