Jedno z jídel, které možná také pamatujete ze školní jídelny. Ačkoli školní jídelna dokázala pokazit chuť na mnohé pokrmy, tento mi v žádném případě nezošklivila. Naopak jsem se na hrachovou kaši s párkem vždy těšila. Doma jsme hrachovou kaši nevařili, takže to byl takový malý svátek.
Když skončila školní léta, hrachovou kaši mi už nikdo neuvařil, a tak to zůstalo na mně. Vypořádala jsem se s touto výzvou s grácií, řekla bych, a začala jsem hrachovku vařit podle tohoto receptu. Opečený špekáček nebo klobáska nakrájená na poctivého ježečka a kyselá okurka samozřejmě nesmí chybět. Kaši vařím k obědu i k večeři. Když použijete žlutý hrách, změkne poměrně rychle, ale jestli chcete proces měknutí ještě urychlit, namočte ho přes noc do vody.
Recept na poctivou hrachovou kaši
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 200 g sušeného hrachu
- 1 l vody (na vaření hrachu, případně podle potřeby)
- sůl podle chuti
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka masoxu (nemusí být)
- 1 lžíce oleje (na jíšku)
- 1 lžíce hladké mouky (na jíšku)
- 2–3 kapky octa (na dochucení, případně podle chuti)
Recept na poctivou hrachovou kaši
1. Hrách přes noc namočíme do vody (objem se až ztrojnásobí, takže počítejte s dostatečným množstvím vody).
2. Vodu z hrachu slijeme a nalijeme novou. Ve vodě vaříme pomalu do změknutí a mícháme, aby se hrách nepřichytil.
3. Když hrách změkne, přidáme sůl, prolisovaný česnek, pepř a masox a ještě chvíli společně vaříme.
4. Poté rozmixujeme. Pokud se kaše zdá moc řídká, zahustíme jíškou z oleje a hladké mouky, kterou přidáme a alespoň 10 minut ještě vaříme.
5. Dochutíme velmi lehce několika kapkami octa.
Jak na nejlepší buřty a cibulku
- Buřty nakrájíme na ježka a dáme opéct ze všech stran na pánev. Pečeme na středním plameni, ne příliš zprudka, aby se nepřipálili a zároveň se z nich vypekl tuk.
- Ve vypečeném tuku osmažíme cibulku nakrájenou na proužky dozlatova a do křupava.
- Servírujeme s kyselou okurkou a krajícem čerstvého chleba.
Čočka na kyselo s klobásou a špeclemi či těstovinami: Tradiční česká klasika v novém podání
Hustá hrachová polévka s párkem: tradiční sytá polévka, která zahřeje a nahradí hlavní jídlo
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková