Víte, co je na slaném koláči nejlepší? Přeci jeho univerzálnost. Lze ho naplnit tím, co zrovna máme ve spíži nebo v lednici, nebo na co právě máme chuť, lze ho podávat teplý i studený a navíc se skvěle krájí a přenáší. Tváří se jako koláč, ale chutná jako celý hlavní chod, proto ho lze podávat jako oběd, večeři, na piknik i na slavnostní stůl. Ukrývá náplně, které můžou být masové, sýrové (doporučuji sýr Niva), zeleninové či houbové, ale často i kombinované.
Tradice slaných koláčů v rámci celé Evropy je dlouhá a každý stát je peče jinak a má jiné recepty a názvy. Ve Francii se jim říká quiche, v Itálii sorta salata, v Rusku pirogy, a u nás je pečeme v podobě různých závinů, placek i klasických kynutých koláčů se slanou náplní. Výběr těsta je u těchto koláčů také hodně variabilní – může to být kromě kynutého těsto listové, křehké nebo jogurtové. Většinou je to ale praktický způsob, jak zpracovat zbytky z lednice a přitom připravit efektní pohoštění, které potěší rodinu i hosty a nikdy neomrzí.
Recept na slaný koláč ze spíže
Ingredience potřebné na těsto
- 3 hrnky hladké mouky
- půl hrnku vody
- půl hrnku oleje
- 2 lžíce octu
Ingredience na náplň
- anglická slanina
- šunka
- cibule
- sýr Niva, Hermelín a Bryndza i jiné sýry dle chuti
- Oregano a jiné koření dle výběru a chuti
- vejce na potření
- kmín na posypání
Postup přípravy slaného koláče
1. Ze surovin na těsto si uhněteme těsto a rozdělíme ho na dvě poloviny.
2. Jednu polovinu vyválíme na obdélník a přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem.
3. Na těsto pokládáme šunku, anglickou slaninu, cibuli nakrájenou na měsíčky, sýry a koření. Nakonec vše přikryjeme druhým vyváleným platem těsta.
4. Těsto na povrchu propícháme vidličkou, namažeme vajíčkem a posypeme kmínem.
5. Pečeme v troubě do růžova cca 25 minut na 175 stupňů.
Koláč krájíme až po úplném vychladnutí. Výborný k pivu či vínu, ale i jen tak třeba k čaji.

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin

Slaný koláč: Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem. Koláč, který se na nás doslova směje
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková