Víte, co je na slaném koláči nejlepší? Přeci jeho univerzálnost. Lze ho naplnit tím, co zrovna máme ve spíži nebo v lednici, nebo na co právě máme chuť, lze ho podávat teplý i studený a navíc se skvěle krájí a přenáší. Tváří se jako koláč, ale chutná jako celý hlavní chod, proto ho lze podávat jako oběd, večeři, na piknik i na slavnostní stůl. Ukrývá náplně, které můžou být masové, sýrové (doporučuji sýr Niva), zeleninové či houbové, ale často i kombinované.

Tradice slaných koláčů v rámci celé Evropy je dlouhá a každý stát je peče jinak a má jiné recepty a názvy. Ve Francii se jim říká quiche, v Itálii sorta salata, v Rusku pirogy, a u nás je pečeme v podobě různých závinů, placek i klasických kynutých koláčů se slanou náplní. Výběr těsta je u těchto koláčů také hodně variabilní – může to být kromě kynutého těsto listové, křehké nebo jogurtové. Většinou je to ale praktický způsob, jak zpracovat zbytky z lednice a přitom připravit efektní pohoštění, které potěší rodinu i hosty a nikdy neomrzí.

Recept na slaný koláč ze spíže

Ingredience potřebné na těsto

  • 3 hrnky hladké mouky
  • půl hrnku vody
  • půl hrnku oleje
  • 2 lžíce octu

Ingredience na náplň

  • anglická slanina
  • šunka
  • cibule
  • sýr Niva, Hermelín a Bryndza i jiné sýry dle chuti
  • Oregano a jiné koření dle výběru a chuti
  • vejce na potření
  • kmín na posypání

Postup přípravy slaného koláče

1. Ze surovin na těsto si uhněteme těsto a rozdělíme ho na dvě poloviny.

2. Jednu polovinu vyválíme na obdélník a přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem.

3. Na těsto pokládáme šunku, anglickou slaninu, cibuli nakrájenou na měsíčky, sýry a koření. Nakonec vše přikryjeme druhým vyváleným platem těsta.

4. Těsto na povrchu propícháme vidličkou, namažeme vajíčkem a posypeme kmínem.

5. Pečeme v troubě do růžova cca 25 minut na 175 stupňů.

Koláč potřeme vejcem a posypeme kmínem, upečeme v troubě.
Foto: BlankaKozakova, Koláč potřeme vejcem a posypeme kmínem, upečeme v troubě.

Koláč krájíme až po úplném vychladnutí. Výborný k pivu či vínu, ale i jen tak třeba k čaji.

Obrázek receptu na Závinovou pohotovost: Univerzální pivní těsto

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin

Slaný koláč - Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem

Slaný koláč: Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem. Koláč, který se na nás doslova směje

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest