Jambalaya je tradiční pokrm pocházející z Louisiany, ale tento recept přináší jeho verzi upravenou pro mou kuchyni a ingredience, které se dají v obchodech běžně koupit. Plná chuti díky spojení jemného kuřete, párků, můžou být i krevetky nebo výraznější klobása a čedar. Já Jambalayu připravuji například jako rodinnou večeři. Připravená je za pouhých 30 minut je jednoduchá, ale zároveň výjimečně chutná. Zapamatujete si ji nejen kvůli tomuto zvláštnímu názvu, ale i skvělé chuti – a jídlo z jednoho hrnce je u nás obzvláště oblíbené. Když jsem ji připravila poprvé, nemohla jsem uvěřit, jak rychle zmizela z talířů!
Jambalaya je lahodné a syté jídlo z jednoho hrnce
Díky svému bohatému spojení chutí si našlo cestu i do českých kuchyní. Tento pokrm kombinuje rýži s různými druhy masa, zeleninou a kořením, což vytváří pestrou a aromatickou kombinaci. Klíčovými složkami jsou cibule, celer a červená paprika, známé jako “svatá trojice” louisianeské kuchyně, které tvoří základní chuťový profil. Rýže se vaří v kombinaci kuřecího vývaru a piva, což dodává pokrmu zvláštní hloubku chutí. V českém prostředí lze experimentovat s různými druhy piv, které jsou zde oblíbené. Jambalaya také zahrnuje kuřecí maso, které může pocházet například z domácího vývaru, a čerstvé krevety, které se rychle vaří a dodávají pokrmu mořskou svěžest. Tajnou ingrediencí může být klobása. Toto jídlo z jednoho hrnce určitě vyzkoušejte!
Recept na Jambalayu – skvělé jídlo z jednoho hrnce
Suroviny
- 1 plechovka nakrájených rajčat s nálevem
- 1½ šálku kuřecího vývaru
- 400 g uzené klobásy (s čedarem)
- 230 g syrových krevet (oloupaných a zbavených žilek)
- 300 g kuřecího masa (vařeného )
- 1½ šálku dlouhozrnné bílé rýže
- 340 ml piva
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 celery
- 1 červená paprika
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 1 lžička tymiánu (sušeného )
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 4 bobkové listy
- sůl, pepř
- tabasco omáčka
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejeme olivový olej na středně vysokou teplotu.
- Přidáme cibuli, celer a červenou papriku a restujeme 5-7 minut, dokud nezměknou.
Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya
- Přidáme nasekaný česnek a restujeme, dokud nezačne vonět.
Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya
- Vmícháme nakrájená rajčata s nálevem, rajčatový protlak, kuřecí vývar, rýži, pivo, worcesterskou omáčku, tymián, kajenský pepř a bobkové listy. Směs přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na minimum, přikryjeme a vaříme 10 minut.
- Přidáme vařené kuře, krevety a uzenou klobásu. Přikryjeme a vaříme dalších 5-10 minut, dokud krevety nejsou uvařené a rýže měkká.
Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya
- Vyjmeme klobásu, nakrájíme ji na plátky a vrátíme zpět do hrnce. Vyjmeme a vyhodíme bobkové listy.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s omáčkou tabasco.