4 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Jambalaya je tradiční pokrm pocházející z Louisiany, ale tento recept přináší jeho verzi upravenou pro mou kuchyni a ingredience, které se dají v obchodech běžně koupit. Plná chuti díky spojení jemného kuřete, párků, můžou být i krevetky nebo výraznější klobása a čedar. Já Jambalayu připravuji například jako rodinnou večeři. Připravená je za pouhých 30 minut je jednoduchá, ale zároveň výjimečně chutná. Zapamatujete si ji nejen kvůli tomuto zvláštnímu názvu, ale i skvělé chuti – a jídlo z jednoho hrnce je u nás obzvláště oblíbené. Když jsem ji připravila poprvé, nemohla jsem uvěřit, jak rychle zmizela z talířů!

Jambalaya je lahodné a syté jídlo z jednoho hrnce

Díky svému bohatému spojení chutí si našlo cestu i do českých kuchyní. Tento pokrm kombinuje rýži s různými druhy masa, zeleninou a kořením, což vytváří pestrou a aromatickou kombinaci. Klíčovými složkami jsou cibule, celer a červená paprika, známé jako “svatá trojice” louisianeské kuchyně, které tvoří základní chuťový profil. Rýže se vaří v kombinaci kuřecího vývaru a piva, což dodává pokrmu zvláštní hloubku chutí. V českém prostředí lze experimentovat s různými druhy piv, které jsou zde oblíbené. Jambalaya také zahrnuje kuřecí maso, které může pocházet například z domácího vývaru, a čerstvé krevety, které se rychle vaří a dodávají pokrmu mořskou svěžest. Tajnou ingrediencí může být klobása. Toto jídlo z jednoho hrnce určitě vyzkoušejte!

Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya

Recept na Jambalayu – skvělé jídlo z jednoho hrnce

Autor receptu: Jana Duchoňová
4 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 8 porcí
Vynikající jambalaya plná chutí s jemným kuřetem, čerstvými krevetami a klobásou s čedarem

Suroviny

  • 1 plechovka nakrájených rajčat s nálevem
  • šálku kuřecího vývaru
  • 400 g uzené klobásy (s čedarem)
  • 230 g syrových krevet (oloupaných a zbavených žilek)
  • 300 g kuřecího masa (vařeného )
  • šálku dlouhozrnné bílé rýže
  • 340 ml piva
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 celery
  • 1 červená paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 lžička tymiánu (sušeného )
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 4 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • tabasco omáčka

Postup 

  • Ve velkém hrnci zahřejeme olivový olej na středně vysokou teplotu.
  • Přidáme cibuli, celer a červenou papriku a restujeme 5-7 minut, dokud nezměknou.
    Jambalaya - z jednoho hrnce - vývar, pivo, kuřecí maso, krevety, párek, rýže a zelenina

    Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya

  • Přidáme nasekaný česnek a restujeme, dokud nezačne vonět.
    Jambalaya - z jednoho hrnce - vývar, pivo, kuřecí maso, krevety, párek, rýže a zelenina

    Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya

  • Vmícháme nakrájená rajčata s nálevem, rajčatový protlak, kuřecí vývar, rýži, pivo, worcesterskou omáčku, tymián, kajenský pepř a bobkové listy. Směs přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu na minimum, přikryjeme a vaříme 10 minut.
  • Přidáme vařené kuře, krevety a uzenou klobásu. Přikryjeme a vaříme dalších 5-10 minut, dokud krevety nejsou uvařené a rýže měkká.
    Jambalaya - z jednoho hrnce - vývar, pivo, kuřecí maso, krevety, párek, rýže a zelenina

    Zdroj obrázku: culinaryhill, Recept na pokrm Jambalaya

  • Vyjmeme klobásu, nakrájíme ji na plátky a vrátíme zpět do hrnce. Vyjmeme a vyhodíme bobkové listy.
  • Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s omáčkou tabasco.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 180 Kč
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: čedar, jídlo z jednoho hrnce, klobása, krevety, olivový olej, pivo, rýže, vývar


4 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest