V této podobě má fazolková polévka kořeny ve středoevropské kuchyni – zejména české, slovenské a částečně polské. Každý národ ji dělal trochu jinak. U nás na Slovensku ji maminka dělávala určitě hrozně dobrou, z čerstvých fazolek ze zahrádky, zahuštěnou pořádnou tučnou smetanou a ochucenou čerstvým koprem. Ale přiznám se, že jako dítě jsem tuto polévku vůbec neměla ráda. A to bylo jedno z mála jídel, které jsem nejedla. Kromě polévky ze zeleného salátu a kromě uvařené mrkve. Jinak jsem měla ráda všechno a dnes už i tyto pokrmy jím a mám dokonce moc ráda.
Později jsem začala jíst všechno, jak to u dětí bývá, změny v chutích se dějí, a pamatuji si, že tahle polévka bývala moc chutná, byly v ní i brambory a u nás se dělala jemně na kyselo. Je to polévka, která voní zahradou, a přestože se dnes připravuje často i z mražených fazolek, nese v sobě chuť časů, kdy se na zahrádce sbíraly zelené lusky s radostí a chutí. A ať ji připravíme a nazveme jakkoliv, vždycky to bude ta jemná a lahodná polévka, která pohladí nejen žaludek, ale i duši.
Recept na Fazolkovou polévku s koprem
Ingredience potřebné na přípravu jemné domácí polévky, která připomíná léto
- kousek másla
- plná lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru nebo vody
- 450 g mražených zelených fazolek
- 450 g brambor
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce nakrájeného kopru
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce 8% octa
- 250 g smetany ke šlehání
Postup přípravy polévky ze zelených fazolových lusků
1. V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme lžíci mouky, chvíli za stálého míchání osmažíme a žijeme vývarem nebo vodou.
2. Malou chvíli mícháme a povaříme a přisypeme mražené zelené fazolky. Poté přidáme kostky nakrájené brambory, opepříme a osolíme.

3. Vaříme než jsou fazolky i brambory měkké.
4. Poté přidáme nakrájený kopr, cukr a ocet. Promícháme a provaříme.
5. Nakonec nalijeme smetanu ke šlehání, promícháme a provaříme. V případě potřeby dosolíme.
Servírování
Polévku podáváme teplou ozdobenou snímkem čerstvého kopru, buď samotnou nebo s kouskem čerstvého pečiva.
Fazolová polévka s uzeným a fleky: Sytá jako hlavní jídlo
Krémová fazolová polévka se smetanou a krutony – zahřeje v sychravém počasí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, Zdroj a fotky: @Rychlesenajist