Houbová sezóna už klepe na dveře a jestli jste tak vášniví houbaři jako já, dobře se na ni připravte. A to nejen tak, že oprášíte košíky a nabrousíte kapesní nožíky. Když už si domů přinesete úrodu, je třeba vědět, co s ní udělat. A proto se s vámi chci podělit o recept na moji oblíbenou kulajdu, do které dávám nejraději hřiby, lišky a masáky. Hříbky jsou samozřejmě nejvoňavější klasika. Jen při sběru hub postupujte obezřetně a sbírejte jen to, co znáte, nebo jste schopni bezpečně určit. Kulajdu bez váhání můžeme zařadit mezi jídla, která pohladí tělo i duši. Tato původně venkovská polévka vznikla proto, aby se spotřebovaly aktuálně dostupné suroviny. Dnes ji najdete na menu nejlepších restaurací a rozhodně tam patří. Rafinované spojení hub, smetany, kopru a ztracených vajec nenechají chladnými ani největší fajnšmekry.
Ještě než se pustíme do samotného receptu, mám několik tipů, na co si dát u kulajdy pozor:
- Houby si uvařte předem, je to opravdu důležitý krok z hlediska jejich dobré stravitelnosti.
- Jíšku nepražte do tmava, polévka má být světlá a tmavá jíška by ji obarvila dohněda.
- Nerozvařte brambory, mají držet tvar.
- Pro lepší vizuální zážitek připravte ztracená vejce zvlášť a do polévky je umístěte až na talíři.
- Nepřežeňte to s koprem, kulajda není koprovka a kopr má chuť doplňovat, ne v ní dominovat.
- Kopr můžete použít sterilovaný, mražený, ale jednoznačně nejlepší je čerstvý kopr.
- Zakysanou smetanu nepřidávejte do vroucí polévky, aby se nesrazila.
Recept na jihočeskou kulajdu z hříbků, lišek a masáků
Doba přípravy: 1 hodina 10 minut
Co potřebujeme na kulajdu
- 300 g čerstvých hub (lišky, hříbky, masáky – ideálně směs)
- 50 g másla na jíšku + 20 g másla na podušení hub
- 2 lžíce hladké mouky
- 3–4 střední brambory
- 200 ml smetany na vaření
- 100 ml zakysané smetany
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1–2 lžíce octa (dle chuti)
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 4 vejce (na ztracené vejce)
Postup přípravy jihočeské kulajdy
1. Houby důkladně očistíme a nakrájíme.
Rozpustíme máslo a houby na něm podusíme tak, že pustí šťávu a pak ji necháme z většiny odpařit. Zbytek přecedíme a vodu z hub si necháme stranou.
2. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou z hub a dolijeme vodou podle toho, kolik chceme mít ve finále polévky. Dobře rozmícháme, aby se rozpustily všechny hrudky.
3. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, sůl, pepř a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory téměř hotové.
4. Přidáme houby, trochu cukru a vaříme do změknutí hub.
5. Nakonec přidáme smetanu, osolíme, lehce dochutíme octem nebo citronovou šťávou a krátce povaříme.
6. Na závěr přidáme nasekaný kopr a zakysanou smetanu.

Koprová omáčka: Výtečný kulinářský poklad české kuchyně
Jak připravit ztracená vejce
Potřebujeme: vejce, 2 lžíce octa a špetku soli.
1. Vodu v hlubším hrnci přivedeme k varu.
2. Jakmile voda lehce bublá, rozklepneme si do mističky vejce. Lepší je vejce nalévat z mističky, než ho rovnou rozklepnout do vody, aby lépe drželo tvar.
3. Metličkou vytvoříme v hrnci vír a do jeho středu vlijeme vejce z misky.
4. Vaříme 2,5–3 minuty pro tekutý žloutek nebo 4 minuty pro lehce tužší žloutek.

Neobyčejná rybí polévka z lososa: Finská polévka lohikeitto s lososem je severská kulajda
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková