Tento recept představuje robustní a hutný pokrm, který je ideální pro chladnější dny nebo jako pohoštění pro rodinné setkání. Pomalé pečení krkovičky na černém pivu zaručuje, že maso bude neskutečně křehké, šťavnaté a plné hluboké, lehce nasládlé chuti. Domácí bramborové noky, které se doslova rozplývají na jazyku, představují mnohem ušlechtilejší přílohu než klasické knedlíky. Špenát připravený na česneku a zjemněný smetanou dodává celému pokrmu svěžest a potřebnou lehkost.

I když se jedná o časově náročnější oběd (zejména kvůli pečení), aktivní čas přípravy je minimální. Doporučuji začít krkovičkou – zatímco se peče v troubě, máte dostatek času na přípravu bramborového těsta na noky. Klíčem k úspěšným nokům je studený základ – brambory musí být dokonale vychlazené, jinak budete muset přidat příliš mnoho mouky a noky budou tuhé. Můj tip zní: Při přípravě špenátu přidejte špetku muškátového oříšku. Tato malá špetka se skvěle snoubí se smetanou a česnekem, podtrhne chuť špenátu a dodá mu profesionální hloubku.

Recept na pečenou krkovičku na pivu s domácími noky a česnekovým špenátem

Než si připravíte toto parádní jídlo, čeká vás celkově dvě a půl hodiny v kuchyni (včetně pečení a chlazení brambor). Ze zmíněných ingrediencí budete mít čtyři stědré porce.

  • Příprava a pečení krkovičky: 1 hodina 30 minut
  • Příprava brambor a těsta na noky: 40 minut (včetně vaření a chlazení)
  • Příprava špenátu a vaření noků: 20 minut
  • Celkový aktivní čas: 40 minut

Ingredience k přípravě krkovičky na pivu s noky

Krkovička:

  • 800 g krkovice (4 plátky po 200 g)
  • 500 g cibule
  • 4 stroužky česneku (na dno pekáče)
  • adžika (dle chuti, cca 1 lžička)
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • 200 ml černé pivo (jedna sklenička)
  • 3 lžíce sójová omáčka
  • 200 ml vývar či voda

Bramborové noky:

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • vejce
  • 150-200 g hladké mouky (dle potřeby a vlhkosti brambor)
  • sůl

Špenát:

  • 400 g listového špenátu (použil jsem mražený)
  • 50 g másla
  • 4 až 6 stroužků česneku (na plátky a prolisovaný)
  • 200 ml smetany (ke šlehání nebo na vaření, min. 30% tuku)
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • oregáno (špetka)

Postup při přípravě krkovičky na pivu

Obrázek k receptu na krkovičku na pivu
Foto: Cooky.cz, recept na krkovičku na pivu

Příprava krkovičky a pečení:

1. Plátky krkovice si nejprve důkladně osolíme a opepříme. Poté je ze všech stran vetřeme adžikou a kmínem.

2. Vezmeme pekáč a na jeho dno si nakrájíme větší množství cibule a česneku na plátky. Na toto lůžko položíme připravené plátky krkovice.

3. Maso zakápneme sójovou omáčkou, přilijeme skleničku (cca 200 ml) černého piva a ještě přidáme trochu(cca 200 ml) vývaru nebo vody, aby maso bylo z části ponořené.

4. Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů.

5. Maso pečeme cca 1,5 hodiny. Během pečení občas podléváme výpekem, a v půlce pečení maso obrátíme, aby se propeklo rovnoměrně.

Bramborové noky

6. Nejprve si uvaříme brambory i se slupkou ve slané vodě.

7. Jakmile jsou uvařené, vyndáme je, necháme zcela vychladnout (ideálně 30 minut), oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle.

8. Do nastrouhaných brambor přidáme trochu solijedno vejce a postupně přidáváme hladkou mouku (začněte se 150 g).

9. Množství mouky je třeba regulovat podle konzistence těsta – cílem je nelepivé, ale stále měkké těsto.

10. Prohněteme a vytvoříme kompaktní těsto. Z těsta pak vyválíme válečky (průměr asi 2 cm), ze kterých nakrájíme noky.

11. Uprostřed každého noky uděláme jednoduchou „čárku“ (např. vidličkou). Noky házíme do vroucí osolené vody a vaříme podle jejich velikosti tak 8 až 10 minut.

12. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je ještě asi 1 až 2 minuty a scedíme.

Špenát:

13. Na pánvi rozehřejeme a zpěníme 50 g másla. Přidáme do něj dva stroužky česneku nakrájené na plátky a krátce opečeme (pozor, nesmí zhnědnout).

14. Poté přidáme 400 g listového špenátu (použil jsem mražený) a necháme ho povolit.

15. Přidáme 200 ml smetany a prolisovaný česnek (zbylé 2 až 4 stroužky) a pořádně promícháme.

16. Necháme chvíli probublat na mírném ohni. Ke konci přisypeme 50 g strouhaného parmezánu a opět promícháme.

17. Jakmile je špenát hotový, přidáme špetku oregana a zamícháme.

18. Krkovičku nakrájíme na plátky a podáváme s noky a špenátem.

Obrázek k receptu na pečenou krkovici v hořčičné omáčce

Pikantní masový oběd pro mlsné jazýčky: Šťavnatá pečená krkovice v hořčičné marinádě s provensálskými bylinkami

Tipy redakce:

  • Důkladné vychlazení brambor: Pro nadýchané noky je nezbytné nechat brambory po uvaření zcela vychladnout. Teplé brambory by přijaly mnohem více hladké mouky, což by vedlo k tuhé konzistenci noků.
  • Černé pivo a karamelizace: Pro sytou omáčku použijte černé pivo. Při pečení se cukr z piva a cibule zkaramelizuje, což vytvoří tmavou, hustou a velmi aromatickou omáčku.
  • Špenátový trik: Pro plnou chuť přidávejte česnek ve dvou fázích – na začátku plátky lehce opečte na másle pro základ chuti a prolisovaný česnek přidejte až nakonec se smetanou.
  • Trik s noky: Pro snadné a rychlé vaření uvařte noky na dvě dávky, pokud vaříte větší množství. Přidáním příliš mnoha noků najednou prudce snížíte teplotu vody a noky se mohou rozvařit.
  • Odpočinek masa: Pro maximální šťavnatost vyjměte upečenou krkovičku z trouby a nechte ji 10 minutodpočinout přikrytou alobalem, než ji nakrájíte na plátky. Šťávy se usadí a maso nebude suché.
Obrázek receptu na nakládanou krkovici upečenou doma v troubě.

Nakládaná krkovice upečená doma v troubě: Masová delikatesa ze sklenice

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest