Tento recept představuje robustní a hutný pokrm, který je ideální pro chladnější dny nebo jako pohoštění pro rodinné setkání. Pomalé pečení krkovičky na černém pivu zaručuje, že maso bude neskutečně křehké, šťavnaté a plné hluboké, lehce nasládlé chuti. Domácí bramborové noky, které se doslova rozplývají na jazyku, představují mnohem ušlechtilejší přílohu než klasické knedlíky. Špenát připravený na česneku a zjemněný smetanou dodává celému pokrmu svěžest a potřebnou lehkost.
I když se jedná o časově náročnější oběd (zejména kvůli pečení), aktivní čas přípravy je minimální. Doporučuji začít krkovičkou – zatímco se peče v troubě, máte dostatek času na přípravu bramborového těsta na noky. Klíčem k úspěšným nokům je studený základ – brambory musí být dokonale vychlazené, jinak budete muset přidat příliš mnoho mouky a noky budou tuhé. Můj tip zní: Při přípravě špenátu přidejte špetku muškátového oříšku. Tato malá špetka se skvěle snoubí se smetanou a česnekem, podtrhne chuť špenátu a dodá mu profesionální hloubku.
Recept na pečenou krkovičku na pivu s domácími noky a česnekovým špenátem
Než si připravíte toto parádní jídlo, čeká vás celkově dvě a půl hodiny v kuchyni (včetně pečení a chlazení brambor). Ze zmíněných ingrediencí budete mít čtyři stědré porce.
- Příprava a pečení krkovičky: 1 hodina 30 minut
- Příprava brambor a těsta na noky: 40 minut (včetně vaření a chlazení)
- Příprava špenátu a vaření noků: 20 minut
- Celkový aktivní čas: 40 minut
Ingredience k přípravě krkovičky na pivu s noky
Krkovička:
- 800 g krkovice (4 plátky po 200 g)
- 500 g cibule
- 4 stroužky česneku (na dno pekáče)
- adžika (dle chuti, cca 1 lžička)
- kmín
- pepř
- sůl
- 200 ml černé pivo (jedna sklenička)
- 3 lžíce sójová omáčka
- 200 ml vývar či voda
Bramborové noky:
- 800 g brambor (varný typ C)
- 1 vejce
- 150-200 g hladké mouky (dle potřeby a vlhkosti brambor)
- sůl
Špenát:
- 400 g listového špenátu (použil jsem mražený)
- 50 g másla
- 4 až 6 stroužků česneku (na plátky a prolisovaný)
- 200 ml smetany (ke šlehání nebo na vaření, min. 30% tuku)
- 50 g strouhaného parmezánu
- oregáno (špetka)
Postup při přípravě krkovičky na pivu

Příprava krkovičky a pečení:
1. Plátky krkovice si nejprve důkladně osolíme a opepříme. Poté je ze všech stran vetřeme adžikou a kmínem.
2. Vezmeme pekáč a na jeho dno si nakrájíme větší množství cibule a česneku na plátky. Na toto lůžko položíme připravené plátky krkovice.
3. Maso zakápneme sójovou omáčkou, přilijeme skleničku (cca 200 ml) černého piva a ještě přidáme trochu(cca 200 ml) vývaru nebo vody, aby maso bylo z části ponořené.
4. Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů.
5. Maso pečeme cca 1,5 hodiny. Během pečení občas podléváme výpekem, a v půlce pečení maso obrátíme, aby se propeklo rovnoměrně.
Bramborové noky
6. Nejprve si uvaříme brambory i se slupkou ve slané vodě.
7. Jakmile jsou uvařené, vyndáme je, necháme zcela vychladnout (ideálně 30 minut), oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle.
8. Do nastrouhaných brambor přidáme trochu soli, jedno vejce a postupně přidáváme hladkou mouku (začněte se 150 g).
9. Množství mouky je třeba regulovat podle konzistence těsta – cílem je nelepivé, ale stále měkké těsto.
10. Prohněteme a vytvoříme kompaktní těsto. Z těsta pak vyválíme válečky (průměr asi 2 cm), ze kterých nakrájíme noky.
11. Uprostřed každého noky uděláme jednoduchou „čárku“ (např. vidličkou). Noky házíme do vroucí osolené vody a vaříme podle jejich velikosti tak 8 až 10 minut.
12. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je ještě asi 1 až 2 minuty a scedíme.
Špenát:
13. Na pánvi rozehřejeme a zpěníme 50 g másla. Přidáme do něj dva stroužky česneku nakrájené na plátky a krátce opečeme (pozor, nesmí zhnědnout).
14. Poté přidáme 400 g listového špenátu (použil jsem mražený) a necháme ho povolit.
15. Přidáme 200 ml smetany a prolisovaný česnek (zbylé 2 až 4 stroužky) a pořádně promícháme.
16. Necháme chvíli probublat na mírném ohni. Ke konci přisypeme 50 g strouhaného parmezánu a opět promícháme.
17. Jakmile je špenát hotový, přidáme špetku oregana a zamícháme.
18. Krkovičku nakrájíme na plátky a podáváme s noky a špenátem.
Pikantní masový oběd pro mlsné jazýčky: Šťavnatá pečená krkovice v hořčičné marinádě s provensálskými bylinkami
Tipy redakce:
- Důkladné vychlazení brambor: Pro nadýchané noky je nezbytné nechat brambory po uvaření zcela vychladnout. Teplé brambory by přijaly mnohem více hladké mouky, což by vedlo k tuhé konzistenci noků.
- Černé pivo a karamelizace: Pro sytou omáčku použijte černé pivo. Při pečení se cukr z piva a cibule zkaramelizuje, což vytvoří tmavou, hustou a velmi aromatickou omáčku.
- Špenátový trik: Pro plnou chuť přidávejte česnek ve dvou fázích – na začátku plátky lehce opečte na másle pro základ chuti a prolisovaný česnek přidejte až nakonec se smetanou.
- Trik s noky: Pro snadné a rychlé vaření uvařte noky na dvě dávky, pokud vaříte větší množství. Přidáním příliš mnoha noků najednou prudce snížíte teplotu vody a noky se mohou rozvařit.
- Odpočinek masa: Pro maximální šťavnatost vyjměte upečenou krkovičku z trouby a nechte ji 10 minutodpočinout přikrytou alobalem, než ji nakrájíte na plátky. Šťávy se usadí a maso nebude suché.