Křupavé duo proto, že celé jídlo je příjemně křupavé při zakousnutí. Sedlácké karbanátky karbanátky s přidanou kapustou a sluníčkový salát je nazvaný díky své barvě z mrkve a celeru, které v něm hrají hlavní roli.

Obyčejné karbanátky většinou každý miluje, ale kapusta přidá tomuto pokrmu příjemnou lehkost a křupavost. Sedlácké nebo také kapustové karbanátky většina z vás určitě už jedla, dnes si ukážeme klasický staročeský recept na tuto dobrotu. A v kombinaci s celerovým salátem vytvoříte nejen chutné ale i velmi zdravé jídlo.

Recept na kapustové karbanátky a celerový salát s mrkví

Ingredience na Sedlácké karbanátky

  • 500 g mletého masa (hovězí vepřové, nebo mix)
  • 200 g kapusty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky pepře
  • půl lžičky mleté papriky
  • tuk na smažení

Ingredience na celerový salát

  • cca 200 g celeru
  • 2 střední mrkve
  • 150 g tvrdého sýra (dle chuti)
  • 150 g šunky
  • 3 nakládané okurky
  • 3 lžíce majonézy (lze nahradit bílým jogurtem)
  • 1 lžička hořčice (volitelné)
  • špetka soli a pepře
Nejlepší kapustové karbanátky - recept a postup přípravy

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím

Postup na vynikající kapustové karbanátky

1. Kapustu nakrájíme na drobné kousky a spaříme jí na 2-3 minuty horkou vodou.

2. Necháme jí okapat a vychladnout, případně vymačkáme přebytečnou vodu.

3. Do mletého masa přidáme nakrájenou cibuli, česnek, kapustu, vejce a strouhanku.

4. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a paprikou, řádně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.

Obrázek receptu na Křupavé duo, sedlácké karbanátky se sluníčkovým salátemvvvvvvvvvvvvvv
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Křupavé duo, sedlácké karbanátky se sluníčkovým salátem

5. Z připravené směsi tvarujeme karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku z obou stran do zlatova (cca 4 minuty z každé strany).

6. Celer, mrkev a sýr nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme nakrájenou na drobné nudličky šunku a nastrouhanou nakládanou okurku.

7. Nakonec ochutíme majonézou, solí a pepřem a dobře promícháme.

Tip

Karbanátky můžeme místo smažení pro zdravější verzi upéct v troubě při teplotě 200 stupňů cca 20 minut.

Karbanátky z trouby. Kapustové karbanátky s uzeným masem

Pečené kapustové karbanátky

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest