Placičky z květáku jsou ideálním řešením pro ty, kteří hledají chutnou a lehkou alternativu k masovým karbanátkům. Jsou výborné, křupavé a zároveň nadýchané. Spojení s krémovými šťouchanými bramborami a jarní cibulkou je prostě dokonalé. Toto jídlo potěší nejen vegetariány, ale i všechny milovníky klasické české kuchyně.

Příprava květákových placiček sahá až do doby našich babiček, kdy se snažily využít každou zeleninu, kterou zahrada nabídla. Květák je pro tento účel ideální. Placičky si můžete připravit na mnoho způsobů, ať už s různými bylinkami, sýrem nebo další zeleninou. Skvěle se hodí také pro děti, protože v nich nenásilnou formou dostanou tolik potřebnou zeleninu.

Recept na květákové placičky a šťouchané brambory

Délka přípravy je 40 až 50 minut.

Ingredience pro přípravu

Květákové placičky:

  • 1 středně velký květák
  • 2 vejce
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky
  • strouhanka na zahuštění (podle potřeby)
  • sůl a pepř
  • majoránka a drcený kmín
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • olej nebo sádlo na smažení

Šťouchané brambory:

  • 1 kilogram brambor
  • 1 cibule
  • 100 gramů slaniny (nebo 50 gramů másla)
  • sůl
  • pažitka na ozdobení

Postup přípravy květákových placiček

1. Nejprve si připravte květák. Omyjte ho, rozeberte na menší růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka.

2. Vařte ho asi 10 až 15 minut.

3. Po uvaření ho důkladně sceďte a nechte chvíli vychladnout.

4. Poté květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

5. K rozmačkanému květáku přidejte vejce, sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisovaný česnek.

Obrázek k receptu na květákové placičky
Foto: Cooky.cz, recept na květákové placičky

6. Důkladně promíchejte a přidejte mouku a případně strouhanku, dokud směs nebude mít správnou konzistenci na tvarování placiček.

7. Z připravené směsi tvarujte menší placičky a opatrně je vkládejte na pánev s rozpáleným olejem nebo sádlem.

8. Smažte je z obou stran dozlatova. Hotové placičky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.

9. Mezitím si připravte brambory. Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka.

10. V pánvi si orestujte nakrájenou cibuli a slaninu na kostičky.

11. Uvařené brambory sceďte, přidejte k nim cibulku se slaninou a rozšťouchejte.

12. Nakonec vmíchejte čerstvě nasekanou pažitku.

Tipy redakce

  • Nadýchané placičky: Pro ještě nadýchanější placičky můžete oddělit bílky od žloutků. Žloutky vmíchejte do květákové směsi a z bílků ušlehejte sníh, který nakonec opatrně vmícháte. Placičky pak budou krásně kypré.
  • Varianty náplně: Do květákových placiček můžete přidat i další ingredience. Skvěle chutnají s nastrouhaným sýrem, jako je třeba eidam nebo parmezán. Můžete také přidat najemno nakrájenou mrkev nebo pór.
  • Dokonalé šťouchané brambory: Pro šťouchané brambory si vybírejte varný typ brambor B. Pokud nemáte slaninu, můžete místo ní použít orestovanou cibulku s máslem. Šťouchané brambory můžete dochutit čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Obrázek k receptu na květákové placicčky

Zdravý oběd nebo večeře ze zahrádky: Květákové placičky se slaninou a sýrem

Obrázek k receptu na květákové placičky

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest