Toto je jídlo, které nepotřebuje žádné složité recepty ani suroviny, vystačíme si s tím, co dům dá, co najdeme v lednici, nebo co zrovna zahrada urodila. Hodí se různá zelenina, například mrkev, hrášek nebo zelené fazolky. Hlavní roli samozřejmě hraje kuře. Jídlo se objevuje často ve francouzské kuchyni pod názvem “poulet jardinière“, u nás se mu říká jednoduše kuře na zelenině.
Tento pokrm je ukázkou improvizace kuchařů, kde se suroviny a tím i chutě spojují dle ročního období. Připomíná dny, kdy se vařilo z toho, co zrovna bylo na zahradě, neplánovalo se podle receptu, ale podle počasí, nálady a úrody. Do hrnce nebo pekáče šlo kuřecí maso a pár druhů zeleniny. Toto skromné a rozmanité jídlo chutná celé rodině a zvládne ho i začátečník.
Recept na kuře se zahradní zeleninou
Ingredience potřebné na přípravu rychlého a snadného obědu kuřete se zeleninou
- 600–800 g kuřecích stehen bez kosti nebo prsních filet
- 1 menší celer
- 3 mrkve
- 2 střední cibule
- 2–3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžičky směsi koření (sůl, sladká paprika, sušený česnek, podle chuti)
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička kari koření (není v původním receptu, ale české domácí verze ho někdy používají)
- 3–4 lžíce oleje
- 400 ml rajčatové omáčky (nebo drcených rajčat v plechovce)
- 100 g mraženého hrášku
- 500 ml kuřecího vývaru
- 300 g rýže (suché)
- čerstvá petrželka na posypání
Postup přípravy kuřete se zeleninou
1. Kuřecí plátky z obou stran ochutíme směsí koření, paprikou, solí, pepřem, kari a podobně a potřeme olejem.
2. Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na malé kostičky.
3. Ochucené plátky masa obalíme v mouce a osmažíme z obou stran na rozpáleném tuku.
4. Když maso vyndáme, do výpeku nasypeme cibuli, promícháme a přidáme nakrájenou mrkev a celer.
5. Vše spolu orestujeme, promícháme a zalijeme 50 ml vody.
6. Opět promícháme a přilijeme rajčatovou omáčku.
7. Do vařící směsi přidáme zelený hrášek, mícháme a dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
8. Přilijeme cca 1/2 litru vývaru, přivedeme opět k varu a do omáčky vložíme kousky osmaženého kuřete.
9. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme vařit cca půl hodiny.
Servírování: Podáváme s kopečkem rýže prolité omáčkou ze zeleniny a kuřete, posypeme zelenou petrželkou.

Pokud nemáte čas na vaření, toto delikátní kuře s bramborami a zeleninou je přesně pro vás. Vše na 1 plechu

Tip na bleskovou večeři: Kuřecí maso v rajčatovo-paprikové omáčce podle mexického receptu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková