Kdysi, za mého dětství, u nás doma neexistovaly jiné nudle než domácí. Nejprve je babička i mamka krájely ručně, později jsme pořídili mlýnek z Maďarska, kam jsme tehdy jezdili na nákupy. Ten těsto na těstoviny nejen vyválel, ale uměl nakrájet i několik druhů nudlí. Byl to ruční mlýnek, a i když dnes existují elektrické, ten náš máma vlastní dodnes a pořád funguje.

Kuřecí vývar, který se vařil z domácí slepice nebo kuřete, se vůbec nedá srovnat s tím, který uvaříme z koupeného masa. Ale když mám zbytky z pečeného kuřete – skelet, křídla, krk nebo jiné části – a ty před vařením krátce upeču, výsledek bývá překvapivě dobrý. Když pak vývar vařím pomalu a dlouho, má krásnou barvu, vůni i chuť. Tak to pojďte zkusit se mnou a uvidíte, jestli mi dáte za pravdu.

Recept na Kuřecí pomalu tažený vývar z pečených kostí

Ingredience potřebné k přípravě zhruba 3 l vývaru

Vývar

  • 2-3 kuřecí skelety (křídla, krky, klouby a podobně) předem upečené v troubě
  • 1 větší cibule se slupkou
  • 2 stroužky česneku
  • 5 kuliček Nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1 menší celer (nebo kousek celeru)
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 3 l studené vody
  • na dochucení polévky pórek, hrášek, zelená petrželka, libeček, sůl, kolečka mrkve

Domácí nudle

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup přípravy vývaru a nudlí

1. Do většího hrnce vložíme zbytky pečeného kuřete, když je kuře syrové, upečeme je v troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Chuť polévky bude výraznější.

2. Přidáme cibuli se slupkou, česnek a všechno koření, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 30 minut.

3. Poté přidáme kořenovou zeleninu a vaříme pomalu 2-3 hodiny, ideálně 4 hodiny na velmi mírném ohni, aby se vývar nezakalil. Průběžně sbíráme pěnu.

4. Z vývaru vyndáme části kuřete a vývar přecedíme přes sítko. Ještě chvíli ho povaříme a přidáme části nakrájené zeleniny, zelené bylinky, sůl pepř dle potřeby a muškátový oříšek. Domácí těstoviny uvaříme zvlášť a přidáme do polévky.

Domácí těstoviny

Z mouky, vejce a špetky soli vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme tenký plát, který necháme chvíli zaschnout. Ručně nebo kráječem nakrájíme na tenké nudličky. Vaříme 2-3 minuty ve slané vařící vodě, přecedíme a vložíme do talíře s polévkou.

Takový silný vývar, to je polévečka. A tento, 8 hodin tažený, to je dobrota.

Zlatavá síla domácí polévečky ve lžíci: 8 hodin tažený hovězí vývar s drobením

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest