Kynuté koláče s tvarohem nebo mákem patří k české klasice. Pudinková náplň je modernější, a když ji ještě ozdobíte čerstvým ovocem, například višněmi, jako já v tomto případě, dostanete opravdu lahodné a vláčné pečivo. Díky rumu v těstě vydrží spolehlivě vláčné a měkké do druhého dne. Pokud byste je náhodou nestihli sníst (o čemž dost pochybuji), uložte je nejlépe do mrazáku, odkud je kdykoli můžete vytáhnout, a budou skoro jako čerstvé.

Do druhého dne pak můžete koláče skladovat v utěrce nebo plátěném pytlíku, které pohlcují unikající vlhkost. Trvanlivost prodloužíte tím, že je ještě s utěrkou dáte do plastové dózy nebo sáčku. Ale co si budeme povídat, nejlepší je kynuté pečivo ještě ten samý den.

Recept na rolované koláče s pudinkem a višněmi/třešněmi

Doba přípravy: 2 hodiny 20 minut včetně kynutí

Co potřebujeme

Těsto

  • 250 ml vlažné vody
  • 1 kostka droždí
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 50 g sádla (rozpuštěné)
  • 500 g hladké mouky
  • lžička rumu
  • špetka soli
  • 30 g másla na potření

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce na potření
  • Vypeckované višně na ozdobu

Postup přípravy rolovaných koláčů s pudinkem a višněmi

1. Ve vlažné vodě ve vyšším hrnku rozmícháme lžíci cukru a rozdrobíme do ní droždí. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, rum, rozpuštěné sádlo, sůl a kvásek.

3. Hnětením vypracujeme vláčné, pružné těsto. Hněteme alespoň 10 minut. Kdo má, může použít robot, ušetří to námahu. Nepřisypáváme zbytečně mouku, aby těsto nebylo tuhé.

4. Zakryjeme v míse utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě (třeba pod peřinou).

Obrázek k receptu na kynuté rolované koláče s pudinkovou náplní
Foto: cooky.cz, Recept na rolované koláče s pudinkovou náplní

5. Z ingrediencí na náplň uvaříme hustý pudink a necháme zchladnout.

6. Vykynuté těsto vyválíme do obdélníku, potřeme rozpuštěným máslem a srolujeme. Nakrájíme na jednotlivá kolečka, která dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.

7. Poté vnější stranou naběračky uděláme důlek, do kterého dáme pudink a ozdobíme višněmi. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut.

9. Ještě horké pocukrujeme moučkovým cukrem.

Náplň podle vašeho gusta

Jestli místo pudinku upřednostňujete tradičnější náplně, jděte klidně do nich. Do těchto koláčů se hodí jakákoli, od povidel přes tvarohovou po makovou. A právě maková u nás velmi často vyhrává, proto tu mám pro vás osvědčený recept.

Recept na skvělou makovou náplň

Co potřebujeme

  • 250 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 80–100 g cukru (podle chuti, může být i třtinový)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička medu (pro lepší vůni a vláčnost)
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry (nebo pomerančové)
  • 1–2 lžíce rumu (volitelné, ale doporučené)
  • hrst rozinek (namáčených v rumu nebo horké vodě – volitelné)
  • špetka skořice

Postup

1. Mléko zahřejeme v hrnci téměř k varu.
2. Přidáme cukr a vanilkový cukr a rozmícháme.
3. Přisypeme mák a asi 2–3 minuty mícháme do zhoustnutí.
4. Po sejmutí z plotny vmícháme rozinky, skořici, med a citronovou kůru.
5. Náplň před plněním necháme zchladnout.

Obrázek k receptu na pudinkové šneky s rozinkami

Nadýchaní pudinkoví šneci z kynutého těsta s rozinkami ke snídani i ke kávě

Obrázek receptu na Kynuté koláče s pudinkem a marmeládou - hebký duet sladkých chutí

Kynuté koláče s pudinkem a marmeládou – hebký duet sladkých chutí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest