Víte, proč mají svatomartinské rohlíčky právě takový tvar, jaký mají? Symbolizují podkovu bělouše svatého Martina, na kterém 11. listopadu přijede, aby přivezl sníh. Toto sváteční pečivo symbolizuje hojnost a završení zemědělského roku, které je třeba náležitě oslavit.

Se svatým Martinem se pojí mladé víno a rohlíčky, ačkoli sladké, k němu výborně pasují. Stejně dobře si je ale můžete dát se svařákem, čajem nebo ke kávě. Jednoduše slavnostní moučník jako vyšitý. V našem případě je naplníme ořechy, které navozují podzimní atmosféru, a vláčným výživným tvarohem. Voňavé rohlíčky můžete servírovat jako pohoštění návštěvě, ale stejně dobře si je můžete sníst v teple rodinného kruhu.

Recept na svatomartinské rohlíčky s ořechovou a tvarohovou náplní

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Co potřebujeme

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla (rozpuštěného nebo změklého)
  • 70 g cukru krupice
  • 200 ml mléka (vlažného)
  • ½ kostky droždí (cca 20 g)
  • 2 žloutky
  • 100 ml rumu
  • ½ lžičky soli

Oříšková náplň:

  • 100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 65 g moučkového cukru
  • 1 bílek

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu (nejlépe tučného)
  • 1 vejce
  • cukr podle chuti (cca 1–2 lžíce)

Na potření:

  • 1 žloutek

Postup přípravy svatomartinských rohlíčků s ořechy a tvarohem

1. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Zakryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Mezitím vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky, mouku, sůl, rum a nakonec i kvásek.

3. Hnětením vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Dáme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme obě náplně.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které vyválíme do kulatých placek. Ty pak radlátkem nebo nožem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na širší stranu dáme vždy kousek náplně a zarolujeme ke špičce.

5. Rohlíčky ohneme do tvaru podkovy a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

6. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

7. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 15–20 minut dozlatova.

Pečená husa

Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest