Víte, proč mají svatomartinské rohlíčky právě takový tvar, jaký mají? Symbolizují podkovu bělouše svatého Martina, na kterém 11. listopadu přijede, aby přivezl sníh. Toto sváteční pečivo symbolizuje hojnost a završení zemědělského roku, které je třeba náležitě oslavit.
Se svatým Martinem se pojí mladé víno a rohlíčky, ačkoli sladké, k němu výborně pasují. Stejně dobře si je ale můžete dát se svařákem, čajem nebo ke kávě. Jednoduše slavnostní moučník jako vyšitý. V našem případě je naplníme ořechy, které navozují podzimní atmosféru, a vláčným výživným tvarohem. Voňavé rohlíčky můžete servírovat jako pohoštění návštěvě, ale stejně dobře si je můžete sníst v teple rodinného kruhu.
Recept na svatomartinské rohlíčky s ořechovou a tvarohovou náplní
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Co potřebujeme
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla (rozpuštěného nebo změklého)
- 70 g cukru krupice
- 200 ml mléka (vlažného)
- ½ kostky droždí (cca 20 g)
- 2 žloutky
- 100 ml rumu
- ½ lžičky soli
Oříšková náplň:
- 100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- 65 g moučkového cukru
- 1 bílek
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu (nejlépe tučného)
- 1 vejce
- cukr podle chuti (cca 1–2 lžíce)
Na potření:
- 1 žloutek
Postup přípravy svatomartinských rohlíčků s ořechy a tvarohem
1. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Zakryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2. Mezitím vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky, mouku, sůl, rum a nakonec i kvásek.
3. Hnětením vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Dáme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme obě náplně.
4. Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které vyválíme do kulatých placek. Ty pak radlátkem nebo nožem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na širší stranu dáme vždy kousek náplně a zarolujeme ke špičce.
5. Rohlíčky ohneme do tvaru podkovy a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
6. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
7. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 15–20 minut dozlatova.
Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková