Koláče s tvarohem mákem a povidly vždy v naší zemi platily za sváteční a posvícenské jídlo. Dělaly se tradičně v podobě kulatých koláčů, ale my si to dnes usnadníme a dáme těsto rovnou na plech. S náplní ale šetřit nebudeme, takže se můžete těšit na opravdu sváteční chuť.

Kynuté těsto patří k mým favoritům na výrobu koláčů. Ačkoli někdy se považuje za „vyšší dívčí“ s trochou praxe zjistíte, že na něm vlastně nic zas tak světoborného není, a že když dodržíte pár základních pravidel, povede se prakticky vždy.
Jak to tedy udělat, aby se kynuté těsto povedlo?
1/ Čerstvé kvasnice: staré droždí v kvásku nevzejde.
2/ Správná teplota mléka na kvásek: Asi 37°C; v nižší se kvasnice neaktivují, při moc vysoké se zničí.
3/ Dostatečné hnětení: alespoň 5 minut, aby se aktivoval lepek a těsto se dobře propojilo (pomůže robot).
4/ Kynutí v teple: ne v horku, ale klidně pod peřinou.
S kynutým těstem, když je dobře zadělané a vykynuté, se krásně pracuje. Osobně to vnímám jako velmi relaxační a uspokojující práci. Máte to tak také?

Recept na kynutý koláč s povidly, mákem, tvarohem a drobenkou

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 2 žloutky
  • 250 ml teplého mléka
  • ½ kostky čerstvých kvasnic
  • 100 ml oleje
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • cukr: 2 lžíce do těsta + lžička do kvásku
  • 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany

Na tvarohovou náplň:

  • 2 kostky tvarohu (cca 250–300 g každá)
  • 2 vejce
  • cukr podle chuti (cca 2–3 lžíce, případně dle sladkosti tvarohu)
  • kapka mléka (pro rozmazatelnost)

Na povidla:

  • povidla (dle potřeby, cca 150–200 g)
  • 1–2 lžíce rumu (pro ředění)
  • špetka skořice

Na drobenku:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla

mletý nebo celý mák (cca 2–3 lžíce, dle chuti)

Postup přípravy kynutého koláče s povidly, mákem, tvarohem a drobenkou

1. V teplém mléce rozmícháme droždí a lžičku cukru. Zakryjeme a necháme asi 10 minut stát než vzejde kvásek.

2. Prosejeme mouku, smícháme s olejem, solí, citronovou kůrou, žloutky, majonézou, cukrem a kváskem. Hněteme alespoň 5–10 minut, než vznikne vláčné a nelepivé těsto.

3. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu kynout.

4. Vykynuté těsto rozprostřeme na plech, vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem.

5. Potřeme povidly rozmíchanými s rumem a skořicí.

6. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvarohy, vejce, cukr a mléko rozmícháme, a vyšleháme do hladka. Náplní potřeme povidla a posypeme mákem.

7. Z mouky, cukru a vychlazeného másla nakrájeného na menší kostky vypracujeme prsty drobenku, kterou posypeme povrch koláče.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–35 minut a hlídáme, kdy začnou zlátnout okraje.

Tipy ke koláči

Kynutý koláč potěší k nedělní odpolední kávě a vyvolá dojem něčeho mimořádného.

Do tvarohu můžete přidat trochu vanilkového cukru nebo aroma ovšem s citem – chutí je v koláči dostatek.

Drobenku lze vylepšit o lžíci mletých ořechů, nebo kokosu.

Obrázek receptu na tříbarevný koláč.

Tříbarevný koláč na plech: Legenda sladkého pečení

Obrázek receptu na Kynutý koláč se strouhankou z piškotů a 3 náplněmi - tvarohovou, borůvkovou a makovou

Kynutý koláč se třemi náplněmi: tvarohovou, borůvkovou a makovou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest