Koláče s tvarohem mákem a povidly vždy v naší zemi platily za sváteční a posvícenské jídlo. Dělaly se tradičně v podobě kulatých koláčů, ale my si to dnes usnadníme a dáme těsto rovnou na plech. S náplní ale šetřit nebudeme, takže se můžete těšit na opravdu sváteční chuť.
Kynuté těsto patří k mým favoritům na výrobu koláčů. Ačkoli někdy se považuje za „vyšší dívčí“ s trochou praxe zjistíte, že na něm vlastně nic zas tak světoborného není, a že když dodržíte pár základních pravidel, povede se prakticky vždy.
Jak to tedy udělat, aby se kynuté těsto povedlo?
1/ Čerstvé kvasnice: staré droždí v kvásku nevzejde.
2/ Správná teplota mléka na kvásek: Asi 37°C; v nižší se kvasnice neaktivují, při moc vysoké se zničí.
3/ Dostatečné hnětení: alespoň 5 minut, aby se aktivoval lepek a těsto se dobře propojilo (pomůže robot).
4/ Kynutí v teple: ne v horku, ale klidně pod peřinou.
S kynutým těstem, když je dobře zadělané a vykynuté, se krásně pracuje. Osobně to vnímám jako velmi relaxační a uspokojující práci. Máte to tak také?
Recept na kynutý koláč s povidly, mákem, tvarohem a drobenkou
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky (může být i hladká)
- 2 žloutky
- 250 ml teplého mléka
- ½ kostky čerstvých kvasnic
- 100 ml oleje
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- cukr: 2 lžíce do těsta + lžička do kvásku
- 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
Na tvarohovou náplň:
- 2 kostky tvarohu (cca 250–300 g každá)
- 2 vejce
- cukr podle chuti (cca 2–3 lžíce, případně dle sladkosti tvarohu)
- kapka mléka (pro rozmazatelnost)
Na povidla:
- povidla (dle potřeby, cca 150–200 g)
- 1–2 lžíce rumu (pro ředění)
- špetka skořice
Na drobenku:
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
mletý nebo celý mák (cca 2–3 lžíce, dle chuti)
Postup přípravy kynutého koláče s povidly, mákem, tvarohem a drobenkou
1. V teplém mléce rozmícháme droždí a lžičku cukru. Zakryjeme a necháme asi 10 minut stát než vzejde kvásek.
2. Prosejeme mouku, smícháme s olejem, solí, citronovou kůrou, žloutky, majonézou, cukrem a kváskem. Hněteme alespoň 5–10 minut, než vznikne vláčné a nelepivé těsto.
3. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu kynout.
4. Vykynuté těsto rozprostřeme na plech, vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem.
5. Potřeme povidly rozmíchanými s rumem a skořicí.
6. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvarohy, vejce, cukr a mléko rozmícháme, a vyšleháme do hladka. Náplní potřeme povidla a posypeme mákem.
7. Z mouky, cukru a vychlazeného másla nakrájeného na menší kostky vypracujeme prsty drobenku, kterou posypeme povrch koláče.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–35 minut a hlídáme, kdy začnou zlátnout okraje.
Tipy ke koláči
Kynutý koláč potěší k nedělní odpolední kávě a vyvolá dojem něčeho mimořádného.
Do tvarohu můžete přidat trochu vanilkového cukru nebo aroma ovšem s citem – chutí je v koláči dostatek.
Drobenku lze vylepšit o lžíci mletých ořechů, nebo kokosu.

Tříbarevný koláč na plech: Legenda sladkého pečení
