Droby, jako jsou játra, srdce, jazyk nebo právě ledvinky, patřily dříve k běžným surovinám domácí kuchyně. Postupem času se z ní ale pomalu vytratily, a to hlavně kvůli jejich výrazné chuti a specifickému aroma. Přitom jde o cenově dostupné a výživné suroviny, které si zaslouží dostat druhou šanci. Ledvinky jsou bohaté na zinek, železo i bílkoviny a pokud se správně připraví, dokážou příjemně překvapit.
Základem úspěchu je vždy důkladné očištění a naložení – mléko, česnek, ocet nebo citronová šťáva pomůžou zjemnit jejich specifickou chuť. V dnešním receptu je navíc povýšíme o zajímavé suroviny, jako jsou sterilované papriky, okurky a trocha marmelády nebo džemu. Právě tyto ingredience dodají pokrmu jemnou sladkokyselou chuť, díky které mohou ledvinky chutnat i těm, kteří je jinak nemusí. Tak vyzkoušejte tuto novou variantu a určitě vám ledvinky zachutnají.
Recept na dušené ledvinky se zeleninou a džemem
Ingredience na přípravu Ledvinek
- 500 g vepřových nebo hovězích ledvinek
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce džemu (švestkový, rybízový nebo brusinkový)
- 3 lžíce sterilované papriky nakrájené na proužky
- 2 nakládané okurky nakrájené na drobno
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička mleté papriky
- 100 ml vývaru nebo vody
- 2 lžíce octu (vinný nebo jablečný)
- sůl, pepř, majoránka
Postup přípravy ledvinek
1. Ledvinky rozpůlíme a odstraníme močovody, několikrát propláchneme studenou vodou.
2. Zhruba půl hodiny necháme odležet v mléce nebo v octové vodě. Poté ledvinky nakrájíme na tenké plátky.
3. Na pánvi rozpálíme sádlo a orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova.
4. Přidáme ledvinky a zprudka je restujeme asi 5 minut, aby se zatáhly.

Pajšl – jídlo, která v sobě ukrývá dávnou staročeskou kuchyni. Jedná se o plíčky s krémovou smetanovou omáčkou v tradičním podání

Vepřové vnitřnosti na smetaně trochu netradičně s máslovými noky – jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně
5. Přidáme sladkou papriku, hořčici, džem, sterilovanou papriku a nakládanou okurku. Zalijeme vývarem a necháme 15 minut dusit, aby se chutě propojily.
6. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a octem dle chuti. Necháme chvíli odležet, aby se chutě rozležely a podáváme.
Servírování
Ledvinky podáváme s bramborovým pyré, rýží nebo knedlíkem. Chutné jsou i s čerstvou a křupavou bagetou.

Restovaná kuřecí játra na cibulce s opečeným bramborem
pozn.: částečně upraveno AI