Receptů na rajskou omáčku mám několik a obměňuji je. Tento pokládám za jeden z nejlepších, obsahuje zeleninu, rajský protlak a také dostatek koření. Za nejklíčovější koření v rajské omáčce považuji skořici. I kdybyste všechno ostatní vynechali, skořice nesmí chybět, protože bez ní to jednoduše nebude chutnat jako rajská omáčka. Ostatní koření ale dodává polévce pomyslnou hloubku a výraz, takže používám vše uvedené v receptu.
Na rajskou omáčku máme zřejmě všichni nějaké vzpomínky z dětství – ať už od babičky nebo ze školní jídelny. Rajskou servírují dětem skoro všichni, je u nich velmi oblíbená pro svou nezáludnou jemnou texturu bez kousků zeleniny a pro sladkou chuť. Pokud z rajské nechcete udělat vyloženě cukrovinku v tekutém stavu, s cukrem to nepřehánějte a dejte ho tam jen tolik, aby chuť byla příjemně sladkokyselá a mohli jste po obědě bez obav podávat ještě dezert. Cukr můžete před zalitím základu omáčky vývarem, nechat zkaramelizovat. Jemně nahořklá chuť karamelu rajské opravdu svědčí. Cukr se dá případně nahradit medem, datlovým sirupem nebo omáčku můžete zahustit perníkem.
Recept na rajskou omáčku s hovězím masem
Doba přípravy: přibližně 1 hodina 40 minut
Co potřebujeme
- 500–700 g hovězího masa (kýta jako libové maso, kližka jako prorostlejší)
- 1 l vody (na vývar v tlakovém hrnci)
- 1 větší mrkev
- 1 menší petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 malá plechovka rajčatového protlaku (cca 140 g)
- 3 lžíce cukru
- 1/2 citronu (šťáva)
- 4 kuličky nového koření
- 5–6 kuliček černého pepře
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička soli (nebo dle chuti)
- 1–2 lžíce žitné mouky (nebo jiná mouka na zahuštění)
- voda na dolití podle potřeby
Postup přípravy rajské omáčky s hovězím masem
1. Maso očistíme, vložíme do tlakového hrnce s vodou a vaříme asi 45–60 minut. Pokud nemáte tlakový hrnec, můžete vařit i v klasickém, počítejte ale s delší dobou (cca 2–2,5 hodiny). Vývar z masa si necháme stranou, budeme ho potřebovat na omáčku.
2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na proužky, cibuli na kostičky a vše orestujeme na oleji v hrnci.
3. Přidáme cukr a mícháme, aby lehce zkaramelizoval. Dáváme pozor, abychom karamel nepřipálili a nezhořkl.
4. Poté přidáme nové koření, pepř, šťávu z citronu, cukr a protlak.
5. Zalijeme vývarem z masa, případně dolijeme vodou na požadovaný objem a chvíli dusíme, aby zelenina změkla.
6. Omáčku můžeme přecedit a propasírovat přes sítko nebo rozmixovat. Po rozmixování bude hustější.
7. Zahustíme podle potřeby žitnou moukou, dochutíme skořicí a solí. Po zahuštění ještě asi 15 minut vaříme, aby mouka prošla dostatečnou tepelnou úpravou.
Servírujeme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Jaké maso je nejlepší k rajské omáčce
Maso volím k rajské vždy hovězí a vždy libové, pokud ji hodlám podávat dětem. Nevím, jak vaše děti, ale ty mé dokáží s téměř chirurgickou přesností oddělit jakékoli prorostlejší části masa. Abych jim ušetřila práci a sobě podívanou na jejich pitvání, rovnou vařím hovězí zadní (kýtu) a máme všichni po starostech. Jestliže se kritiky dětí směrem k masu neobáváte, můžete rajskou servírovat i s hovězím krkem nebo kližkou, které jsou prorostlejší, ale také měkčí a dodají vývaru výraznější chuť.

Plněné papriky s rajskou omáčkou
