Špízy jsou jednoduché samy o sobě, ale když je nenapíchnete na špejli, usnadníte si to ještě víc – a o tom to dnes celé bude. Genialita špízů spočívá v kombinaci různých druhů masa a zeleniny, které můžete dát dohromady podle toho, na co máte chuť. Špízy si doma upečete v troubě nebo venku na grilu. Tento recept se hodí spíše pro pečení v troubě, takže nemusíte čekat na příznivé počasí na grilovačku, a uděláte si je kdykoli na ně dostanete chuť.
Špízy pro lenochy, jak jim u nás říkáme, se připravují den předem, kdy nakrájíme maso, okořeníme a dáme ho uležet přes noc do lednice. Je to celkem důležitý krok, protože maso díky tomu získá lepší chuť a strukturu.
Recept na špízy bez špejle na plechu z trouby
Doba přípravy:
20 minut krájení masa den předem
uležení masa přes noc
příprava dalších surovin druhý den: 15–20 minut
pečení asi 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
- 300 g vepřové plece
- 300 g vepřové krkovice
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžíce oleje
- 2 cibule
- 2 barevné papriky (červená a zelená)
- 100 g anglické slaniny
- 150 g klobásy
- 100 ml vody na podlití
- Olej nebo sádlo na vymazání pekáče
Postup přípravy rozházených špízů bez špejle
1. Maso nakrájíme na kostky (ne úplně malé, velikost by měla odpovídat tomu, jako byste chtěli připravit klasický napichovaný špíz).
2. Ve větší misce smícháme dvě lžíce oleje a koření a přidáme maso, které ve směsi rovnoměrně obalíme. Zakryjeme fólií a necháme přes noc v lednici.
3. Druhý den nakrájíme cibuli, papriky, slaninu a klobásu. Vše dáme do pekáče nebo pečicí mísy spolu s masem, které si vyndáme chvíli před pečením z lednice, aby nešlo do trouby úplně studené. Vše lehce podlijeme (stačí trochu, protože maso a zelenina pustí šťávu a tuk).
4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, 1 hodinu zakryté alobalem nebo vrchní částí pečicí mísy. Poté odkryjeme, mírně zvýšíme teplotu a ještě 15–20 minut pečeme pro lepší barvu a kůrčičku.
Vychytávky ke špízům bez špejle
Marináda
S marinádou na maso si můžete pohrát víc, stačí přidat dijonskou hořčici, med, kmín, česnek, sójovou omáčku, případně tymián.
Maso podle vašeho gusta
Preferujete-li kuřecí maso, klidně po něm sáhněte. Na špízu chutná skvěle a nemusí se ani tak dlouho péct (stačí 45 minut). Prsní řízky bývají sušší, libovější a dietnější, stehenní naopak šťavnatější. Výborné je také krůtí maso. Vegetariáni jednoduše sáhnou po tofu.
Špízy podle vaší chuti
Vedle hrátek s masem můžete obměňovat i ostatní suroviny. Do špízů se přidává například cuketa, houby nebo na kolečka nakrájený kukuřičný klas.
Pečivo i brambory
Špízy podáváme s čerstvým pečivem, vařenými nebo americkými brambory. Šťáva, kterou najdete v pekáčku, zajistí, že jídlo nebude suché.

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou
