Hledáte zajímavý recept jako hlavní jídlo – večeři nebo oběd, kterým překvapíte pro opravdu originální přípravu a vzhled? Lodičky z mletého masa s bramborovou kaší a sýrem jsou ideální volbou! Tento pokrm je nejen chutný, ale také vizuálně atraktivní. Lodičky kombinují šťavnaté mleté maso s jemnými bramborami a roztaveným sýrem, což dohromady vytváří dokonalou chuťovou harmonii.
Tipy na přípravu lodiček z mletého masa
- Variace: Můžete experimentovat s náplněmi a přidat například nakrájenou papriku, cuketu nebo žampiony pro další vrstvy chutí.
- Zdravější verze: Pro lehčí variantu můžete použít mleté krůtí nebo kuřecí maso a nízkotučný sýr.
Nepřehlédněte: rádi pečete, vaříte, připravujete zajímavé recepty? Inspirujte se novými recepty a zároveň inspirujte i ostatní kuchaře a kuchařky. Připojte se do skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně.
Recept na originální pokrm z mletého masa, to jsou lodičky plněné sýrem
Potřebné vybavení
- Pekáč
Suroviny
- 5 kusů brambor
- 500 gramů mletého masa
- 150 gramů strouhaného sýra
- 30 mililitrů mléka
- 2 vejce
- 1 cibule
- 150 gramů bílého zelí
- 100 mililitrů vody
- 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička máty
- svazek petrželky
- špetka nového koření
Postup
- Brambory omyjte a uvařte ve slupce.
- Po vychladnutí brambory oloupejte a rozmačkejte na kaši.
- Přidejte 50 gramů strouhaného sýra, mléko, lžičku soli, nové koření a nasekanou mátu.
Zdroj obrázku: sovkusom, Míchání surovin na přípravu lodiček z mletého masa
- Dobře promíchejte, aby vznikla hladká bramborová kaše.
- Zelí nakrájejte na drobné kousky.
- V hluboké misce smíchejte zelí s mletým masem, nastrouhaným česnekem, nasekanou cibulí a petrželkou.
- Přidejte vejce, mouku, máslo, lžičku soli, kmín, tymián a černý pepř.
Zdroj obrázku: sovkusom, Ingredience na lodičky z mletého masa
- Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Z masové směsi oddělte velké kousky a vytvořte podlouhlé řízky.
- Řízky vložte do zapékací mísy vymazané rostlinným olejem.
- V každém řízku vytvořte důlek.
Zdroj obrázku: sovkusom, Tvarování lodiček z mletého masa
- Z bramborové směsi vytvarujte řízky o přibližně stejné velikosti jako masové řízky.
- Bramborové řízky vložte do důlků v masových lodičkách.
- Rukou lehce zatlačte na brambory a řízky mírně zploštěte.
- Rajčatovou pastu zřeďte vodou, aby vznikla hladká omáčka.
- Masové lodičky přelijte rajčatovou omáčkou.
Zdroj obrázku: sovkusom, Příprava lodiček z mletého masa
- Posypte lodičky další porcí strouhaného sýra.
- Zapékací misku vložte do trouby předehřáté na 220 °C.
- Pečte přibližně 30 minut, dokud nejsou lodičky propečené a sýr zlatavý.
- Hotové lodičky podávejte horké.