Makový závin patří mezi stálice české kuchyně a snad každá hospodyňka má svůj osvědčený recept, ke kterému se ráda vrací. I já mám jeden takový a dnes se s vámi podělím o jeho tajemství, které mi předala maminka a zatím jsem jej řekla jen svojí dceři. Nejde o žádnou složitost, spíš o jeden malý, ale klíčový trik, který z obyčejného závinu udělá nezapomenutelný zážitek.

Nejde ani tak o složení nebo přesný poměr surovin – ty jsou samozřejmě vyzkoušené – kvásek, mléko, mák, vejce a další. Ale to hlavní kouzlo spočívá jinde. Závin se totiž krájí ještě před pečením. Možná to zní banálně, ale rozdíl poznáte hned. Právě tento jednoduchý krok mu dodá nejen atraktivní vzhled, ale zároveň zlepší i strukturu a chuť. Naučila mě to maminka a ta to má zase od své maminky. A jakmile to jednou vyzkoušíte, už jinak péct makový závin nebudete chtít, opravdu je o tolik lepší.

Recept na domácí makový závin s řezáním před pečením

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience na kvásek

  • 2/3 čerstvého droždí
  • trochu vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru

Ingredience na těsto na závin

  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g změklého másla
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 2 žloutky

Co přijde do makové náplně

  • mletý mák dle chuti
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • mleté ořechy dle chuti
  • 2 lžíce dětské krupice
  • med dle chuti
  • 1 lžíce marmelády
  • nastrouhaná citronová kůra
  • špetka perníkového koření
  • rozinky máčené v rumu

Co budete potřebovat navíc

  • 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření
  • dětská krupice
  • moučkový cukr na posyp

Postup přípravy makového závinu

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a lžíci cukru.

2. Vše dobře promícháme a necháme na teplém místě, dokud nám kvásek nezačne bublat a pěkně nevyběhne.

3. Do velké mísy prosejeme mouku, přisypeme špetku soli, nastrouháme citronovou kůru a přidáme změklé máslo.

Obrázek receptu na strakonický štrúdl.

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin

4. Ve zbytku mléka si rozšleháme žloutky a přilijeme je k moučné směsi.

5. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a začneme vypracovávat hladké, měkké a nelepivé těsto.

6. Jakmile je hotové, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teple kynout, dokud krásně nevyroste.

7. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli a přivedeme ho k varu.

8. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen a postupně vmícháme mletý mák, ořechy a dětskou krupici.

9. Mícháme, dokud náplň nezíská hustou, krémovou konzistenci a poté přidáme med, nastrouhanou citronovou kůru, trochu marmelády a špetku perníkového koření.

10. Na závěr do směsi vmícháme i rozinky, které jsme si předem namočili v rumu. Náplň necháme vychladnout.

11. Když je těsto vykynuté, pustíme se do tvarování a rozválíme ho na tenký obdélníkový plát, který rovnoměrně ho potřeme makovou náplní.

Voňavý a křehký jablečný závin v netradiční úpravě

Díky bohu za tento recept na jablečný závin! Na ten obyčejný okamžitě zapomenete

12. Plát přeložíme třikrát přes sebe jako dopis a ostrým nožem ho nakrájíme na asi 4 cm široké kousky.

13. Ty pak naskládáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a ještě je necháme kynout zhruba 40 minut.

14. Před pečením každý kousek potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a pro jemnou křupavost posypeme vršek trochou krupice.

15. Pečeme v troubě předehřáté na 170 – 180°C přibližně 30 minut dozlatova.

16. Po vychladnutí závin pocukrujeme moučkovým cukrem.

Mák v té nejčistší podobě.
Foto: freepik.com, Mák v té nejčistší podobě.

Zajímavosti

  • Mák je v české kuchyni tradiční a velmi ceněný. Česká republika je dokonce jedním z největších exportérů potravinářského máku na světě.
  • Kombinace máku a ořechů se objevuje i ve starých receptech z Podkarpatské Rusi a Slovenska, kde se pekly podobné záviny na svatby a Vánoce.
  • Rozinky se nejčastěji máčí v rumu nejen kvůli chuti, ale i proto, aby při pečení nevyschly.
Obrázek receptu na Čokoládový sen - dort, který se rozplyne na jazyku

Čokoládový sen s mákem: dort, který si zamilují nejen opravdoví milovníci čokolády

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest