Lité těsto z několika málo surovin, čokoládová poleva, kterou rafinovaně dostanete i dovnitř buchty díky úplně prostému triku. I přes její jednoduchost si píchanou buchtu zapamatuje skoro každý, a to nejen díky provokativnímu názvu.
Tuto buchtu nám pekla babička, když se jí nechtělo pro hladová vnoučata vymýšlet nic složitého, a chtěla pro nás rychlou svačinu, která nás uspokojí, když při běhání venku zaletíme domů pro něco na zub. K tomu píchaná buchta sloužila skvěle. A slouží i mně a mým dětem. Peču ji někdy i v týdnu, když chci dětem udělat radost a zároveň nemám čas ani sílu stát hodiny u plotny. Takže díky babi a tady máte recept.
Recept na díratou buchtu
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 270 g cukru moučka
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 14 lžic oleje
Poleva:
- 140 g cukru
- 120 g cukru moučka
- 2 kakaové pudinky
- 4 dcl mléka
- 2 lžíce kakaa
Postup přípravy rychlé píchané buchty
1. Suroviny na těsto smícháme a vytvoříme lité těsto.
2. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou a těsto na něj nalijeme.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

4. Než se buchta upeče, připravíme si polevu: Rozpustíme máslo a přidáme postupně ostatní ingredience. Zahřejeme a metličkou vymícháme hladkou čokoládovou polevu.
5. Ještě horkou buchtu propícháme druhým koncem vařečky a polijeme rovnoměrně čokoládou.
Tipy a triky
Do těsta přidáme vanilkový cukr nebo extrakt pro výraznější chuť. Můžeme také obohatit o kompotované višně, které geniálně doplní chuť čokolády.
Vršek posypeme kokosem nebo mletými ořechy.