Právě tento dezert má všechno, co si od domácí buchty přejeme. Jednoduché suroviny, příjemnou chuť a krásný vzhled. A to hlavně na řezu, kde se střídá tmavé kakaové těsto s jemnou tvarohovou vrstvou, která se při pečení lehce propadne a vytvoří tak přirozený mramorový efekt.
Kakaová buchta s tvarohem je přesně typ moučníku, který se dědí z generace na generaci a stále voní domovem. Nepotřebuje žádné složitosti ani žádné luxusní suroviny na to, aby byla taková, jaká je, a vypadala tak, jak vypadá. Pouze voňavé kakaové těsto, jemný tvaroh a trochu trpělivosti. A když ji vytáhnete z trouby, voní celá kuchyň kakaem a první nakrojení ukáže ten krásný dvoubarevný kontrast. A ona potěší stejně dnes jako před padesáti lety.
Recept na Nadýchanou kakaovou buchtu s tvarohovým krémem
Ingredience potřebné na přípravu buchty s kontrastem hořkosladké a jemně nakyslé chuti
Kakaové těsto
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 60 ml oleje
- 60 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 1,5 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Náplň z tvarohového krému
- 300 g měkkého tvarohu
- 150 ml zakysané smetany
- 4 lžíce moučkového cukru
- 5 lžic oleje
- 2 vejce
- 25 g vanilkového pudinku v prášku (nevaříme, jen přidáme prášek)
- plech o velikosti 28×40 cm, pro vyšší buchtu doporučuji péct z dvojité dávky
Postup přípravy buchty z kakaa a tvarohu
1. Náplň připravíme smícháním všech ingrediencí určených pro náplň.
2. Těsto připravíme oddělením bílků od žloutků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, během šlehání přidáváme olej a mléko. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem a vymícháme hladké těsto. Nakonec opatrně po lžících přidáme vyšlehaný sníh z bílků. Jemně promícháme.
3. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme polovinu těsta, na to nalijeme tvarohovou náplň a druhou. polovinu těsta.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut. Hotovou buchtu vychladíme a poprášíme moučkovým cukrem, případně strouhaným kokosem.
Toto je přesně ten domácí dezert, který voní dětstvím a pohodou.
Papoušková buchta z pudinkové mozaiky: Pestrobarevná pochoutka s rumem a pudinkovým krémem
Granko-tvarohové řezy: Mramorovaná pochoutka s extra porcí kakaa (hrnkový recept)
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková