Ovocných dezertů nemáme v kuchařkách nikdy dost. Tento recept na ovocné žravé řezy si rychle oblíbíte. Krok za krokem si ukážeme přípravu na těsto, krém i pudingovou polevu. Osvěžující ovocný dezert je skvělým pohoštění například na zahradních sešlostech nebo letní svatební hostině. Nám žravé řezy s ovocem chutnají ke kávě a dětem s vyšlehaným mlékem. Ingredience v tomto receptu jsou přizpůsobeny pro přípravu v plechu o rozměru 40 x 30 cm.

Nejdříve si upečeme lehké piškotové těsto z mouky, vajec a cukru. Dále postupujeme přípravou krému ze zakysané smetany, šlehačky, moučkového cukru a konzervovaného ovoce, například mandarinek, ananasu nebo jahod. Celý dezert završíme lahodnou pudingovou polevou se šťávou z ovoce. Celý dezert klasicky vystihuje genialitu jednoduchosti s docela přesný názvem.

Recept na ovocné žravé řezy

Délka pečení těsta v troubě 17 minut.

Ingredience pro přípravu

Piškotové těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 180 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • citron
  • olej a mouka na vymazání plechu

Krémově smetanová náplň:

  • 400 g zakysané smetany 15%
  • 200 g smetany ke šlehání 40%
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 konzervy s kompotovaným ovocem

Poleva z pudingu:

  • 2 vanilkové pudingy
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva z konzervovaného ovoce

Postup přípravy těsta

1. Mísu si vytřeme rozpůleným citronem a do této mísy oddělíme bílky.

2. Do jiné čisté mísy si dáme žloutky a přisypeme k nim cukr.

3. Žloutky s cukrem vyšleháme do hosté světlé hmoty a přilejeme 5 lžic horké vody.

Žloutky s cukrem vyšleháme do hosté světlé hmoty.
Zdroj obrázku: nejedle-recepty, Žloutky s cukrem vyšleháme do hosté světlé hmoty.

4. Nyní k žloutkům během šlehání přisypáváme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílky si vyšleháme se špetkou soli.

5. Díle sníh z bílků zapracujeme do žloutkové směsi a dáme si předehřát troubu na 180°C.

6. Vymažeme a vysypeme si plech a rozetřeme do něj připravené těsto.

7. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut, poté snížíme tepotu na 150°C a pečeme dalších 10 – 12 minut.

8. Upečený piškotový korpus necháme zchladnout a pustíme se do krému.

Příprava krémové náplně

1. Scedíme si konzervované ovoce a necháme ho dobře okapat. Šťávu si necháme na později.

2. Odkapané ovoce nakrájíme na malé kousky a smícháme si ho se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.

Okapané ovoce smícháme se zakysanou smetanou.
Zdroj obrázku: nejedle-recepty, Okapané ovoce smícháme se zakysanou smetanou.

3. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha a poté ji vmícháme do zakysané smetany s ovocem.

4. Tímto krémem rovnoměrně potřeme vychladlý piškot a připravíme si polevu.

Tímto krémem rovnoměrně potřeme vychladlý piškot.
Zdroj obrázku: nejedle-recepty, Tímto krémem rovnoměrně potřeme vychladlý piškot.

Postup přípravy pudingové polevy

1. Odměříme si šťávu s ovocných konzerv a dolejeme ji studenou vodou tak, abychom měli celkem 750 ml tekutiny.

2. Do této šťávy vmícháme pudingy i cukr a za stálého míchání přivedeme k varu.

3. Nyní 2 minuty vaříme a poté odstavíme.

4. Polevu občas promícháme a počkáme, dokud nevychladne alespoň na 55°C.

Polevu občas promícháme a počkáme, dokud nevychladne alespoň na 55°C.
Zdroj obrázku: nejedle-recepty, Polevu občas promícháme a počkáme, dokud nevychladne alespoň na 55°C.

5. Polevu nalejeme na dort s stěrkou jemně rozetřeme.

Polevu nalejeme na dort s stěrkou jemně rozetřeme.
Zdroj obrázku: nejedle-recepty, Polevu nalejeme na dort s stěrkou jemně rozetřeme.
Ovocné žravé řezy.
Zdroj obrázku: nejedle-recepty, Ovocné žravé řezy.

Pár tipů na závěr

Chceme-li získat výraznější barvu, vmícháme do mouky 1 lžičku kurkumy.

Klidně použijeme jinou příchuť pudingu, zcela tím změníme chuťový profil dezertu.

Podáváme ozdobené čerstvou mátou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest