Ovocných dezertů nemáme v kuchařkách nikdy dost. Tento recept na ovocné žravé řezy si rychle oblíbíte. Krok za krokem si ukážeme přípravu na těsto, krém i pudingovou polevu. Osvěžující ovocný dezert je skvělým pohoštění například na zahradních sešlostech nebo letní svatební hostině. Nám žravé řezy s ovocem chutnají ke kávě a dětem s vyšlehaným mlékem. Ingredience v tomto receptu jsou přizpůsobeny pro přípravu v plechu o rozměru 40 x 30 cm.
Nejdříve si upečeme lehké piškotové těsto z mouky, vajec a cukru. Dále postupujeme přípravou krému ze zakysané smetany, šlehačky, moučkového cukru a konzervovaného ovoce, například mandarinek, ananasu nebo jahod. Celý dezert završíme lahodnou pudingovou polevou se šťávou z ovoce. Celý dezert klasicky vystihuje genialitu jednoduchosti s docela přesný názvem.
Recept na ovocné žravé řezy
Délka pečení těsta v troubě 17 minut.
Ingredience pro přípravu
Piškotové těsto:
- 150 g hladké mouky
- 180 g cukru
- 5 vajec
- 5 lžic horké vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- citron
- olej a mouka na vymazání plechu
Krémově smetanová náplň:
- 400 g zakysané smetany 15%
- 200 g smetany ke šlehání 40%
- 50 g moučkového cukru
- 2 konzervy s kompotovaným ovocem
Poleva z pudingu:
- 2 vanilkové pudingy
- 2 lžíce cukru
- šťáva z konzervovaného ovoce
Postup přípravy těsta
1. Mísu si vytřeme rozpůleným citronem a do této mísy oddělíme bílky.
2. Do jiné čisté mísy si dáme žloutky a přisypeme k nim cukr.
3. Žloutky s cukrem vyšleháme do hosté světlé hmoty a přilejeme 5 lžic horké vody.
4. Nyní k žloutkům během šlehání přisypáváme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílky si vyšleháme se špetkou soli.
5. Díle sníh z bílků zapracujeme do žloutkové směsi a dáme si předehřát troubu na 180°C.
6. Vymažeme a vysypeme si plech a rozetřeme do něj připravené těsto.
7. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut, poté snížíme tepotu na 150°C a pečeme dalších 10 – 12 minut.
8. Upečený piškotový korpus necháme zchladnout a pustíme se do krému.
Příprava krémové náplně
1. Scedíme si konzervované ovoce a necháme ho dobře okapat. Šťávu si necháme na později.
2. Odkapané ovoce nakrájíme na malé kousky a smícháme si ho se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.
3. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha a poté ji vmícháme do zakysané smetany s ovocem.
4. Tímto krémem rovnoměrně potřeme vychladlý piškot a připravíme si polevu.
Postup přípravy pudingové polevy
1. Odměříme si šťávu s ovocných konzerv a dolejeme ji studenou vodou tak, abychom měli celkem 750 ml tekutiny.
2. Do této šťávy vmícháme pudingy i cukr a za stálého míchání přivedeme k varu.
3. Nyní 2 minuty vaříme a poté odstavíme.
4. Polevu občas promícháme a počkáme, dokud nevychladne alespoň na 55°C.
5. Polevu nalejeme na dort s stěrkou jemně rozetřeme.
Pár tipů na závěr
Chceme-li získat výraznější barvu, vmícháme do mouky 1 lžičku kurkumy.
Klidně použijeme jinou příchuť pudingu, zcela tím změníme chuťový profil dezertu.
Podáváme ozdobené čerstvou mátou.