I když se dnes zeptám mého dospělého syna, jaký dort by chtěl upéct, jednoznačně vítězí Pařížský dort. Tento dort byl vždycky jeho oblíbená pochoutka a tak tomu i zůstalo, protože je plný čokolády. Alespoň si myslím, že je to proto – neobsahuje žádné jiné příchutě ani ovoce, jen zkrátka čokoládu. Pařížský dort patří mezi klasiky, které nikdy neztratí své kouzlo a dokážou z obyčejné chvíle udělat malý svátek. A to vše díky své výrazné čokoládové chuti, jemnému kakaovému korpusu a hebkému krému – prostě čokoláda, kam se podíváš!
A to je právě ono, pro milovníky čokolády je tento dort neodolatelný a ať jej ozdobíte čokoládovou polevou, čokoládovými hoblinami či elegantními vlnami pařížského krému, vždy bude působit jako dort, který má styl. Ještě pár slov k jeho původu – dort není žádnou francouzskou vychytávkou, ale českou cukrářskou klasikou. Název „pařížský“ spíš vznikl jen díky jeho vůni, eleganci a luxusu, které si lidé dříve spojovali s Paříží.
Recept na Pařížský dort
Ingredience potřebné na přípravu dezertu plného čokolády
Suroviny na korpus
- 3 vejce
- 3 lžíce cukru moučky
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Suroviny na krém
- 600 ml smetany ke šlehání
- 300 g čokolády na vaření
Z čeho udělat polevu
- 200 g čokolády na vaření
- 6 lžic vody
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce smetany
Postup přípravy pařížského dortu
1. Bílky oddělíme od žloutků, vyšleháme z nich a špetky soli tuhý sníh a postupně přidáváme za stálého míchání žloutky, cukr, olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Vše dobře promícháme.
2. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
3. Ideálně den předem si připravíme krém. Smetanu ke šlehání ohřejeme s čokoládou do rozpuštění čokolády a pak necháme vychladit v lednici.
4. Smetanu s čokoládou vyšleháme na krém a navrstvíme na vychladnutý korpus.
5. Připravíme si polevu. Čokoládu rozpustíme s vodou ve vodní lázni, poté přidáme máslo a smetanu a rozmícháme. Necháme mírně vychladnout a polijeme dort, který následně uložíme chladit do lednice.
Pařížská roláda: Nejčokoládovější roláda na světě
Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková