I když se dnes zeptám mého dospělého syna, jaký dort by chtěl upéct, jednoznačně vítězí Pařížský dort. Tento dort byl vždycky jeho oblíbená pochoutka a tak tomu i zůstalo, protože je plný čokolády. Alespoň si myslím, že je to proto – neobsahuje žádné jiné příchutě ani ovoce, jen zkrátka čokoládu. Pařížský dort patří mezi klasiky, které nikdy neztratí své kouzlo a dokážou z obyčejné chvíle udělat malý svátek. A to vše díky své výrazné čokoládové chuti, jemnému kakaovému korpusu a hebkému krému – prostě čokoláda, kam se podíváš!

A to je právě ono, pro milovníky čokolády je tento dort neodolatelný a ať jej ozdobíte čokoládovou polevou, čokoládovými hoblinami či elegantními vlnami pařížského krému, vždy bude působit jako dort, který má styl. Ještě pár slov k jeho původu – dort není žádnou francouzskou vychytávkou, ale českou cukrářskou klasikou. Název „pařížský“ spíš vznikl jen díky jeho vůni, eleganci a luxusu, které si lidé dříve spojovali s Paříží.

Recept na Pařížský dort

Ingredience potřebné na přípravu dezertu plného čokolády

Suroviny na korpus

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Suroviny na krém

  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 300 g čokolády na vaření

Z čeho udělat polevu

  • 200 g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce smetany

Postup přípravy pařížského dortu

1. Bílky oddělíme od žloutků, vyšleháme z nich a špetky soli tuhý sníh a postupně přidáváme za stálého míchání žloutky, cukr, olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Vše dobře promícháme.

2. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

3. Ideálně den předem si připravíme krém. Smetanu ke šlehání ohřejeme s čokoládou do rozpuštění čokolády a pak necháme vychladit v lednici.

4. Smetanu s čokoládou vyšleháme na krém a navrstvíme na vychladnutý korpus.

5. Připravíme si polevu. Čokoládu rozpustíme s vodou ve vodní lázni, poté přidáme máslo a smetanu a rozmícháme. Necháme mírně vychladnout a polijeme dort, který následně uložíme chladit do lednice.

Recept na luxusní zákusek - pařížskou roládu, uvnitř s krémem a banánem.

Pařížská roláda: Nejčokoládovější roláda na světě

Obrázek receptu na dort s pařížským krémem a tyčinkou Margot.

Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest