Plněné papriky jsou velmi oblíbeným jídlem u mnoha z nás. Jde o tradiční pokrm a recept ve středoevropské kuchyni a naše rodina na plněné papriky nedá dopustit. Rychlé, výživné a velmi chutné jídlo, které připravíte na spoustu způsobů. Jeden z těchto způsobů si nyní ukážeme a krok za krokem popíšeme. Někdo plněné papriky vaří s bramborami, my je máme nejraději s čerstvým chlebem.

Nejlepší papriky pro tento recept jsou bílé papriky, které mají jemnější chuť a jsou méně pálivé než některé jiné druhy paprik. Je důležité, aby papriky byly zralé, ale pevné, aby se při plnění nerozpadaly. Papriky se plní směsí mletého masa, které může být hovězí, vepřové nebo jejich kombinace. Směs dále obsahuje uvařenou rýži, která jí dodává lehkost a texturu. Na dochucení se přidává cibule, česnek, vejce, sůl a pepř.

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou

Suroviny na 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g mletého masa
  • 5 bílých paprik
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g uvařené rýže
  • 1 vejce
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 kuličky nového koření
  • 400 ml rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • majoránka
  • 7 ks hřebíčku
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml vývaru
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. V míse si smícháme mleté maso, nakrájenou 1 cibuli, prolisovaný česnek, vejce a ochutíme majoránkou, pepřem a solí.

V míse si smícháme mleté maso, nakrájenou 1 cibuli, prolisovaný česnek, vejce a ochutíme majoránkou, pepřem a solí.
Zdroj obrázku: Potraviny hruška, V míse si smícháme mleté maso, nakrájenou 1 cibuli, prolisovaný česnek, vejce a ochutíme majoránkou, pepřem a solí.

2. Přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme.

3. Papriky zbavíme jádřinců a naplníme je touto masovou směsí.

4. Dále si rozehřejeme v hrnci máslo a na něm orestujeme lžíci mouky.

5. Přidáme protlak, drcená rajčata a vývar a dobře promícháme.

Přidáme protlak, drcená rajčata a vývar a dobře promícháme.
Zdroj obrázku: Potraviny hruška, Přidáme protlak, drcená rajčata a vývar a dobře promícháme.

6. Dále přihodíme bobkové listy, cukr a nové koření.

7. Druhou cibuli si oloupeme, zapícháme do ni hřebíček a cibuli hodíme vařit k omáčce.

8. Omáčku vaříme asi 15 minut a mezitím si papriky připravíme do zapékací mísy.

9. Po 15 minutách vaření zalejeme papriky omáčkou a pečeme v troubě na 180°C asi 2 hodiny.

Papriky zalejeme omáčkou.
Zdroj obrázku: Potraviny hruška, Papriky zalejeme omáčkou.

Co kuchař to recept

Když se známých zeptáte na jejich recept na plněné papriky, zjistíte, že je každý vaří trochu jinak. Důvod je ten, že jejich příprava je natolik snadná a nenáročná, že během vaření můžete improvizovat. Podle nás je složitější plněné papriky zkazit, nežli chutně připravit.

Pár zajímavostí o plněných paprikách s rajskou na závěr

Příprava plněných paprik je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Plněné papriky se nejčastěji vaří nebo dusí v rajské omáčce, která je připravována z drcených rajčat, rajčatového protlaku a vývaru. Omáčka může být dochucena kuličkami nového koření, bobkovými listy, majoránkou, hřebíčkem, cukrem a solí. Pro zahuštění se používá máslo a hladká mouka. Můžete také přidat špetku cukru, která zvýrazní chuť rajčat a vyrovná kyselost.

Zajímavostí je, že plněné papriky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha evropských kuchyních a to zejména ve střední a východní Evropě. Každá země má svůj vlastní způsob přípravy a dochucení, což činí tento pokrm velmi variabilním. Například v Maďarsku se často používá sladká paprika a místo rýže se může do náplně přidávat také zelí nebo jiné druhy zeleniny.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest