Závitky z bílého zelí plněné mletým masem a rýží jsou oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních. Tento recept kombinuje hovězí a kuřecí maso, což dodává náplni bohatou chuť. Cuketa, rajče a bylinky doplňují svěží chuť a dělají závitky ještě šťavnatějšími. Rajčatová omáčka dodává pokrmu lehkou kyselost, která perfektně vyvažuje jemnost masa a rýže.
Začneme vařením rýže do poloměkka. Mleté hovězí a kuřecí maso smícháme s rýží, nastrouhanou cuketou, rajčetem a nasekanými bylinkami. Listy z hlávky zelí oddělíme poté, co je krátce povaříme ve vroucí vodě. Každý list rozdělíme na tři části, naplníme masovou směsí a zabalíme do závitků. Na pánvi orestujeme mrkev, přidáme závitky a zalijeme rajčatovou šťávou. Závitky dusíme 30 minut na mírném ohni.
Tipy na vylepšení zelných závitků
- Můžete použít místo kuřecího masa celé mleté vepřové pro výraznější chuť.
- Přidejte trochu chilli pro pikantnější variantu.
- Podávejte s kysanou smetanou nebo bílým jogurtem pro extra krémovou texturu.
Recept na plněné zelné závitky, na mrkvi s rajčatovou omáčkou
Potřebné vybavení
- Mlýnek na maso
Suroviny
- 1 hlávka bílého zelí
- 300 g hovězího masa
- 300 g kuřecího řízku
- 100 g rýže
- 100–130 g cukety
- 1 rajče (najemno nakrájené)
- 1 mrkev (nahrubo nastrouhaná)
- 1 balení rajčatové šťávy
- 100 ml slunečnicového oleje
- 50 g másla
- 0,5 svazku zelené cibulky
- 0,5 kopru
- 0,5 petrželky
- sůl, pepř
Postup
- Rýži propláchněte pod tekoucí vodou a vařte ji, dokud nebude poloměkká. Poté ji sceďte.
- Vyřízněte stopku z hlávky zelí a vložte ji do vroucí vody. Vařte, dokud vrchní listy nezměknou, a poté je opatrně oddělte od hlávky. Nechte listy vychladnout.
Zdroj obrázku: sovkusom, Příprava zelí na zelné závitky
- Protáhněte kuřecí řízek a hovězí maso mlýnkem na maso, nebo použijte mleté maso z obchodu.
Zdroj obrázku: sovkusom, Příprava směsi z masa
- Smíchejte mleté maso s vařenou rýží, nahrubo nastrouhanou cuketou, nakrájeným rajčetem a nasekanými bylinkami. Ochuťte solí a pepřem.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem
- Zelné listy nakrájejte na menší části (asi na třetiny) a na každý kus položte část náplně. Zabalte je do závitků.
Zdroj obrázku: sovkusom, Plnění závitků směsí s masem
- V hluboké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a přidejte nastrouhanou mrkev a máslo. Lehce orestujte.
- Na mrkev položte zelné závitky a zalijte rajčatovou šťávou a vodou tak, aby tekutina sahala až k hornímu okraji závitků.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem
- Zakryjte misku poklicí a vařte na mírném ohni 30 minut.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem