Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Závitky z bílého zelí plněné mletým masem a rýží jsou oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních. Tento recept kombinuje hovězí a kuřecí maso, což dodává náplni bohatou chuť. Cuketa, rajče a bylinky doplňují svěží chuť a dělají závitky ještě šťavnatějšími. Rajčatová omáčka dodává pokrmu lehkou kyselost, která perfektně vyvažuje jemnost masa a rýže.

Začneme vařením rýže do poloměkka. Mleté hovězí a kuřecí maso smícháme s rýží, nastrouhanou cuketou, rajčetem a nasekanými bylinkami. Listy z hlávky zelí oddělíme poté, co je krátce povaříme ve vroucí vodě. Každý list rozdělíme na tři části, naplníme masovou směsí a zabalíme do závitků. Na pánvi orestujeme mrkev, přidáme závitky a zalijeme rajčatovou šťávou. Závitky dusíme 30 minut na mírném ohni.

Tipy na vylepšení zelných závitků

  • Můžete použít místo kuřecího masa celé mleté vepřové pro výraznější chuť.
  • Přidejte trochu chilli pro pikantnější variantu.
  • Podávejte s kysanou smetanou nebo bílým jogurtem pro extra krémovou texturu.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem

Recept na plněné zelné závitky, na mrkvi s rajčatovou omáčkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4 porce
Lahodné závitky z bílého zelí plněné masem a rýží, dušené v rajčatové omáčce

Potřebné vybavení

  • Mlýnek na maso

Suroviny

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 300 g hovězího masa
  • 300 g kuřecího řízku
  • 100 g rýže
  • 100–130 g cukety
  • 1 rajče (najemno nakrájené)
  • 1 mrkev (nahrubo nastrouhaná)
  • 1 balení rajčatové šťávy
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 50 g másla
  • 0,5 svazku zelené cibulky
  • 0,5 kopru
  • 0,5 petrželky
  • sůl, pepř

Postup 

  • Rýži propláchněte pod tekoucí vodou a vařte ji, dokud nebude poloměkká. Poté ji sceďte.
  • Vyřízněte stopku z hlávky zelí a vložte ji do vroucí vody. Vařte, dokud vrchní listy nezměknou, a poté je opatrně oddělte od hlávky. Nechte listy vychladnout.
    Příprava zelí

    Zdroj obrázku: sovkusom, Příprava zelí na zelné závitky

  • Protáhněte kuřecí řízek a hovězí maso mlýnkem na maso, nebo použijte mleté maso z obchodu.
    Směs do zelných závitků

    Zdroj obrázku: sovkusom, Příprava směsi z masa

  • Smíchejte mleté maso s vařenou rýží, nahrubo nastrouhanou cuketou, nakrájeným rajčetem a nasekanými bylinkami. Ochuťte solí a pepřem.
    Recept na zelné závitky

    Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem

  • Zelné listy nakrájejte na menší části (asi na třetiny) a na každý kus položte část náplně. Zabalte je do závitků.
    Závitky s náplní

    Zdroj obrázku: sovkusom, Plnění závitků směsí s masem

  • V hluboké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a přidejte nastrouhanou mrkev a máslo. Lehce orestujte.
  • Na mrkev položte zelné závitky a zalijte rajčatovou šťávou a vodou tak, aby tekutina sahala až k hornímu okraji závitků.
    Recept na zelné závitky

    Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem

  • Zakryjte misku poklicí a vařte na mírném ohni 30 minut.
    Recept na zelné závitky

    Zdroj obrázku: sovkusom, Zelné závitky s dipem

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Hlavní chod, Hlavní jídlo
Kuchyně: Středoevropská
Klíčové slovo: bílé zelí, hovězí maso, mrkev, rajče, rýže, závitky, zelné závitky


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest