Segedínský guláš patří v české kuchyni mezi významné stálice. Najdete ho v nabídce mnoha hospod a restaurací naskrz všemi kraji a městy. Segedín je oblíbený také na Slovensku a obecně ve středoevropské kuchyni. Hlavní chuťovou složku tvoří právě kysané zelí, které zde plní hlavní úlohu. Maso pro tento pokrm využíváme vepřové, ideálně vepřovou plec, alternativně vepřovou krkovici.

Segedínský guláš má kořeny v Maďarsku, koneckonců název je odvozený od maďarského města Szeged. Toto město je historický známe produkcí svojí kvalitní a známé červené papriky. Na druhou stranu jinak toto město nemá s jídlem nic společného, tento název se prostě časem ujal. Tradičně segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem, nejlépe doma připraveným. Z mé vlastní zkušenosti je “segedín” skvělý také s chlebem. I když v tomto receptu jsem ho připravila s knedlíkem. Já osobně si segedínský guláš spojuji s tím, že patří do úzké skupiny jídel, která mi velmi chutnají i ohřátá a bezprostřední čerstvost po uvaření nemá vliv na chuť. Z tohoto důvodu obvykle vařím velké množství guláše, aby zbyl i na druhý den.

Recept na segedínský guláš

Délka přípravy 2 hodiny.

Ingredience pro přípravu

  • 700 g vepřové plece
  • 450 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 3 lžíce mouky
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • máslo nebo sádlo
  • mletá červená paprika
  • sůl a pepř
  • kmín

Postup přípravy

1. Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli a orestujeme na másle nebo sádle.

2. K opečené cibuli přidáme do hluboké pánve nakrájené maso na kostičky a okořeníme 1 lžičkou papriky, 1/2 lžičkou kmínu, černým pepřem a špetkou soli.

Maso orestujeme na cibuli.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Maso orestujeme na cibuli.

3. Za stálého míchání restujeme maso cca 20 minut ze všech stran a poté přidáme kysané zelí.

4. Zalejeme vodou aby se v ní vše vařilo a zakryjeme pokličkou.

Přidáme kysané zelí.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Přidáme kysané zelí.

5. Takto vaříme asi 1 hodinu a 20 minut, případně doléváme vodu dle potřeby.

6. Po této době vaření si v čisté pánvi osmahneme mouku na rozpuštěném másle a tuto zápražku vmícháme do guláše.

Připravíme a přidáme zápražku.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Připravíme a přidáme zápražku.

7. Dále do guláše zapracujeme zakysanou smetanu a ještě pár minut povaříme.

8. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Tradiční receptura

Toto jídlo bezvýhradně potěší milovníky tradičních pokrmů. Přestože česká kuchyně je tradičními recepty protkána, segedínský guláš se svojí oblíbeností blíží vrcholu žebříčku. Kombinace vepřového masa, paprikové omáčky a kysaného zelí je skvěle vyvážená a stejně jako u jiného guláše chutná ještě lépe další den. Chutě se totiž perfektně prolnou, takže pokud očekáváte druhý den nával rodinných příslušníků, zabodujte se “segedínem”.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest