Koláče patří k pokladům tradiční české kuchyně a můžeme klidně říct, že málokterý sladký dezert je u nás v zemi tak oblíbený jako právě koláče. Existuje nespočet stovky variant receptů na koláče a každý pekař má ten svůj pravý. Často se koláče pečou, když se blíží poutě, svátky, hody, už po celé generace jsou koláče vnímány jako typický dezert při různých slavnostech a venkovských oslavách konaných podle tradic české historie.

My si dnes ukážeme koláče s tou nejzákladnější náplní, se kterou se běžně setkáváme v pekárnách či cukrárnách – tvarohová náplň s meruňkami a borůvkami, sypané jsou koláče drobenkou. Co je ale na tomto receptu zajímavé – těsto sice obsahuje droždí, ale nenecháváme jej kynout a rovnou s ním pracujeme. Můžete zkusit i variantu s povidly, také patří mezi tradiční, ale jejich chuť je více výrazná a třeba mým dětem povidla moc nechutnají.

Recept na tradiční české kynuté koláče, ale bez kynutí

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 8 lžiček cukru
  • 200 ml oleje
  • 2 tvarohy v kostce
  • 1 vejce
  • cukr a vanilkový cukr do náplní dle chuti
  • borůvky
  • meruňky
  • drobenka

Postup přípravy koláčů bez kynutí

1. V mističce smícháme trochu cukru s rozdrobeným droždím a vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.

2. Ve velké míse smícháme mouku, špetku soli, žloutky, zbytek cukru a olej.

3. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto a z něj bochánek.

4. Bochánek rozdělíme na kousky, vyskládáme je na plech a vytvarujeme z nich malé koláčky. V každém koláčku uděláme důlek prstem.

Obrázek recept na Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami - nebo sezónním ovocem

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem

5. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a kapku mléka, vypracujeme hladkou směs.

6. Do důlku dáme náplň a na ni vyskládáme meruňky nebo borůvky.

7. Posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme dozlatova.

Obrázek receptu na české kynuté koláče s tvarohem a ovocem.
Foto: freepik.com, České kynuté koláče s tvarohovou náplní.

Závěr

Díky kombinaci tvarohu a ovoce nejsou koláče přehnaně sladké ani těžké, takže si je můžete dopřát klidně i k snídani. Klidně zapojte svoji fantazii a upečte s dětmi různé tvary nebo si vychutnejte originální zdobení.

Díky tomu, že těsto nenecháváme kynout ale rovnou s ním pracujeme je příprava poměrně rychlá a jednoduchá. Takže jsou to takové kynuté koláčky vlastně bez kynutí. Ušetříte čas a máte připravenou výbornou sladkou dobrotu.

Obrázek receptu na kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami.

Kynutý tvarohový koláč se švestkami a meruňkami

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest