Koláče patří k pokladům tradiční české kuchyně a můžeme klidně říct, že málokterý sladký dezert je u nás v zemi tak oblíbený jako právě koláče. Existuje nespočet stovky variant receptů na koláče a každý pekař má ten svůj pravý. Často se koláče pečou, když se blíží poutě, svátky, hody, už po celé generace jsou koláče vnímány jako typický dezert při různých slavnostech a venkovských oslavách konaných podle tradic české historie.
My si dnes ukážeme koláče s tou nejzákladnější náplní, se kterou se běžně setkáváme v pekárnách či cukrárnách – tvarohová náplň s meruňkami a borůvkami, sypané jsou koláče drobenkou. Co je ale na tomto receptu zajímavé – těsto sice obsahuje droždí, ale nenecháváme jej kynout a rovnou s ním pracujeme. Můžete zkusit i variantu s povidly, také patří mezi tradiční, ale jejich chuť je více výrazná a třeba mým dětem povidla moc nechutnají.
Recept na tradiční české kynuté koláče, ale bez kynutí
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 3 žloutky
- špetka soli
- 8 lžiček cukru
- 200 ml oleje
- 2 tvarohy v kostce
- 1 vejce
- cukr a vanilkový cukr do náplní dle chuti
- borůvky
- meruňky
- drobenka
Postup přípravy koláčů bez kynutí
1. V mističce smícháme trochu cukru s rozdrobeným droždím a vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
2. Ve velké míse smícháme mouku, špetku soli, žloutky, zbytek cukru a olej.
3. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto a z něj bochánek.
4. Bochánek rozdělíme na kousky, vyskládáme je na plech a vytvarujeme z nich malé koláčky. V každém koláčku uděláme důlek prstem.

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem
5. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a kapku mléka, vypracujeme hladkou směs.
6. Do důlku dáme náplň a na ni vyskládáme meruňky nebo borůvky.
7. Posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme dozlatova.
Závěr
Díky kombinaci tvarohu a ovoce nejsou koláče přehnaně sladké ani těžké, takže si je můžete dopřát klidně i k snídani. Klidně zapojte svoji fantazii a upečte s dětmi různé tvary nebo si vychutnejte originální zdobení.
Díky tomu, že těsto nenecháváme kynout ale rovnou s ním pracujeme je příprava poměrně rychlá a jednoduchá. Takže jsou to takové kynuté koláčky vlastně bez kynutí. Ušetříte čas a máte připravenou výbornou sladkou dobrotu.
