Dýňová polévka neodmyslitelně patří k podzimu a zimě. Komu se neurodily dýně na zahrádce, právě v tomto období sežene dýni hokaido v obchodě za příznivou cenu. Hokaido můžete zpracovávat i se slupkou, protože když se upeče, krásně změkne. V tomto receptu dýni upečeme s česnekem a cibulí, to přinese hlubší a výraznější chuť.
Dýňovou polévku můžete servírovat jako klasickou polévku, ale protože je poměrně vydatná, klidně si ji dejte jako hlavní chod. Příjemně zahřeje po zimní nebo podzimní procházce sychravým počasím. Dýňovou polévku milují také děti. Když ji dobře rozmixujete, nenajdou v ní žádné zrádné kousky. Polévka má přirozenou jemnou sladkost, kterou děti ocení. Neochucené dýňové pyré můžete s klidem servírovat i těm nejmenším strávníkům.
TIP: zkuste použít kokosové mléko a je možné přidat trošku zázvoru a chilli
Recept na dýňovou polévku
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 1 menší dýně Hokaidó (cca 800 g–1 kg)
- 1 větší cibule
- 4–5 stroužků česneku
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 1 litr vody
- 1 zeleninový bujón
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- špetka chilli
- 100 ml smetany 33 %
- 2–3 lžíce dýňových semínek (20–30 g)
- 1–2 lžičky dýňového oleje (5–10 g)
Postup přípravy pečené dýňové polévky
1. Dýni omyjeme, nakrájíme na menší kusy a zbavíme jadérek.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Česnek necháme ve slupce a spolu s dýní a cibulí ho dáme na plech s pečicím papírem. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme do předehřáté trouby na 230 °C. Pečeme, dokud cibule nezačne zlátnout.

3. Mezitím dáme vařit vodu s kostkou bujónu. Do vroucí vody dáme veškerou zeleninu a rozmixujeme do hladka.
4. Dochutíme chilli, solí a přidáme smetanu. Lehce prohřejeme.
5. Na talíři posypeme opraženými dýňovými semínky a pokapeme dýňovým olejem.
Upravte si dýňovou polévku podle své chuti
Tento univerzální recept si můžete doladit tak, aby lépe seděl vašim chuťovým buňkám.
Můžete například přidat trochu muškátového oříšku, římského kmínu, kari koření, případně kurkumy. Zajímavý tón dodá také bazalka.
Polévku si klidně mohou dát i vegani, pouze místo klasické smetany dejte rostlinnou variantu nebo kokosové mléko.
Když vyměníte smetanu za kokosové mléko a přidáte koření garam masala, získáte polévku s indickým nádechem.
Zimní dýňová polévka s batáty a dýňovými semínky