Bažant je dvorní pták s pery, co se lesknou jako podzimní listí, a s duší divočiny. V kuchyni má své místo tam, kde se spojuje elegance s přírodou. Dnes jeho konzumaci vidíme povětšinou v pohádkách, protože kdysi to bylo běžné královské jídlo. Dnes je méně časté, ale zato ho stojí za to někdy ochutnat. Bažantí maso je jemné, lehce nasládlé, někdy až oříškové chuti, a právě spojení tohoto masíčka se švestkami a máslem jeho chuť ještě více rozvine.

Když bažantí prsa opečeme na minutku, zůstanou šťavnatá a vláčná, a když k nim přidáme máslové noky z dýně a brambor, vznikne jídlo, které je přímo královské a chutná jako ta procházka zámeckým parkem.

Recept na steak z bažanta se švestkovou omáčkou a máslovými noky

Ingredience potřebné na přípravu Bažantí noblesy na talíři

Počet porcí: 2
Doba přípravy: cca 80 minut.

Co budeme potřebovat na bažantí steak

  • 4 bažantí prsa
  • 8 plátků anglické slaniny
  • sůl
  • pepř
  • olej

Co budeme potřebovat na švestkovou omáčku

  • 1 cibule
  • 5 lžic červeného vína
  • 2 plné lžíce švestkových povidel
  • olej
  • lžíce másla
  • trochu drůbežího vývaru anebo vody
  • sůl
  • pepř
  • skořice
  • 2 hřebíčky

Z čeho uděláme dýňovo-bramborové noky

  • 750 g vařených brambor ve slupce
  • 350 g dýně Hokkaidó
  • 120 g hrubé krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • hrubá mouka na pomoučení válu

Postup přípravy bažanta se švestkovou a noky

1. Dýni zbavenou jádřinců a pokrájenou na větší kusy uvaříme ve slané vodě do měkka. Hokkaidó není potřeba loupat.

2. Brambory oloupeme a spolu s dýní nastrouháme na jemno. Smícháme v misce s ostatními ingrediencemi na noky a vypracujeme rukami celistvé těsto.

3. Těsto přendáme na pomočený vál a když se lepí, více jej posypeme moukou. Na válu těsto ještě propracujeme a vyválíme na 4 stejné tlusté válečky.

4. Válečky pak rozkrájíme na špalíčky a každý špalíček seshora dolů přimáčkneme vidličkou, vznikne nám nok.

5. Noky vaříme ve velkém hrnci s dostatečným množstvím osolené vody. Vkládáme do vařící vody, vaříme postupně, asi na 4x. Noky jsou uvařené asi za 2 minuty a vyplavou na hladinu. Poté je necháme ještě 30 vteřin vařit a vyjmeme z vody sítkem nebo děrovanou lžící do větší nádoby a polijeme rozpuštěným horkým máslem.

Obrázek re ceptu na Sladký a pikantní kuřecí steak - ideální k večeři

Sladko – pikantní kuřecí steak – předem marinovaný s americkými bramborami a oblohou

6. Cibuli na omáčku si oloupeme a nakrájíme najemno, na rozpáleném oleji jí orestujeme do zlatohněda. Na chvíli jí přiklopíme pokličkou a necháme změknout, dál pozor, aby nám neshořela. Poté přidáme 4 lžíce vína, 2 hřebíčky a necháme víno na mírném ohni odpařit.

7. Přidáme povidla a dle potřeby trochu vývaru na rozředění + poslední lžíci vína. Necháme prohřát a přidáme máslo, špetku skořice, ochutíme solí a pepřem. Výsledkem by měla být hustá omáčka.

Obrázek receptu na Bažantí noblesauna talíři: Steak z bažantího prsa se švestkovou omáčkou a máslovými noky
Foto: Cooky.cz, Recept na Bažantí noblesu na talíři: Steak z bažantího prsa se švestkovou omáčkou a máslovými noky

8. Bažantí prsa osolíme a opepříme, kůži můžeme nechat, budou vláčnější a přidáme plátek slaniny. Pokud máme prsa bez kůže, zabalíme je do plátků slaniny. Necháme chvíli odležet (tento proces můžeme udělat klidně den předem).

9. Na pánvi nebo kontaktním grilu prsa opékáme cca 5 minut Maso zbytečně nepřepékáme, ať se nevysuší.

10. Připravené noky si opečeme na pánvi s máslem pěkně do zlatova.

Noky usmažené na másle.
Foto: Cooky.cz, Noky usmažené na másle.

Tip na servírování: Jídlo podáváme jako luxusní oběd nebo večeři s noblesou a elegancí jemu vlastní při speciální příležitosti.

Obrázek receptu na kuřecí prsa na způsob bažanta.

Kuřecí prsa na způsob bažanta: Zapomenutá česká klasika, která stojí za oprášení

Obrázek receptu na marinované kuřecí prsní řízky v hořčičném těstíčku s kurkumou.

Marinované kuřecí prsní řízky v hořčičném těstíčku s kurkumou: voňavé, křupavé, lehce orientální a chuťově skvělé

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest