Tento lahodný a rafinovaný dezert kombinující bohatou chuť čokolády s exotickým nádechem kokosu. Skvěle se hodí pro slavnostní příležitosti nejen díky své chuti, ale také luxusnímu vzhledu. Doma mu říkáme klenot mezi dezerty. Jednotlivé vrstvy jsou totiž velice chutné samy o sobě, natož v tomto božském spojení. V dortu kombinujeme kakaový korpus, ořechovou vrstvu, čokoládový krém a kokosovou část. Ne nadarmo si získal tento dort pojmenování “prezidentský”!

Recept na prezidentský dort

Ingredience pro přípravu

Dortový Korpus:

  • 200 g mouky
  • 110 g cukru
  • 5 vajec
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Ořechová vrstva:

  • 200 g mouky
  • 110 g cukru
  • 5 vajec
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g mletých vlašských ořechů

Čokoládový krém:

  • 100 ml mléka
  • 200 g čokolády
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Kokosový krém:

  • 200 ml mléka
  • 200 g nastrouhaného kokosu
  • 150 g cukru
  • 100 g másla

Poleva:

  • 250 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády

Postup přípravy korpusu a ořechové vrstvy

1. Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhé pěny a postupně přidáváme během šlehání cukr.

2. Dále přidáváme po jednom žloutky a teplou vodu s olejem.

3. Nakonec zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vyložíme pečícím papírem.

5. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut.

6. Ořechovou vrstvu připravíme naprosto stejně jako korpus s tím rozdílem, že nakonec do těsta přidáme namleté ořechy.

Příprava čokoládového krému

1. V hrnci zahřejeme mléko a přidáme do něj nalámanou čokoládu.

2. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády a necháme vychladnout.

3. Máslo o pokojové teplotě ušleháme s moučkovým cukrem do nadýchané konzistence.

4. K máslu postupně během šlehání přidáváme čokoládovou směs,

5. Malé množství čokoládové směsi si dáme stranou na potření povrchu dortu.

Postup přípravy kokosového krému

1. Přivedeme v hrnci k varu mléko a přidáme do něj nastrouhaný kokos a spolu povaříme.

2. Poté přidáme máslo a mícháme do rozpuštění. Necháme zchladnout.

Dokončení

1. Na servírovací podnos položíme vychladlý korpus a rovnoměrně na něj rozetřeme polovinu čokoládového krému.

2. Poté navrstvíme všechen kokosový krém a dále zbytek čokoládového krému.

3. Dále dort přikryjeme ořechovým korpusem a naneseme tenkou vrstvu odložené čokoládové směsi.

4. Ve vodní lázni si uděláme polevu rozpuštěním hořké a bílé čokolády a touto polevou potřeme dort.

5. Dort necháme ztuhnout v lednici a podáváme.

Nasekané vlašské ořechy.
Zdroj obrázku: depositphotos, Nasekané vlašské ořechy.

Proč prezidentský dort?

Název “prezidentský” symbolizuje luxus, sofistikovanost a kvalitu dezertu. Má jít o něco nestandardního a výjimečného. Ačkoliv nevíme, kdo tento název poprvé u dezertu použil, název jistě odkazuje na důležitost a exkluzivitu. A zaručeně si tento dort uznání zaslouží!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest