Tento lahodný a rafinovaný dezert kombinující bohatou chuť čokolády s exotickým nádechem kokosu. Skvěle se hodí pro slavnostní příležitosti nejen díky své chuti, ale také luxusnímu vzhledu. Doma mu říkáme klenot mezi dezerty. Jednotlivé vrstvy jsou totiž velice chutné samy o sobě, natož v tomto božském spojení. V dortu kombinujeme kakaový korpus, ořechovou vrstvu, čokoládový krém a kokosovou část. Ne nadarmo si získal tento dort pojmenování “prezidentský”!
Recept na prezidentský dort
Ingredience pro přípravu
Dortový Korpus:
- 200 g mouky
- 110 g cukru
- 5 vajec
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Ořechová vrstva:
- 200 g mouky
- 110 g cukru
- 5 vajec
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce oleje
- 50 g mletých vlašských ořechů
Čokoládový krém:
- 100 ml mléka
- 200 g čokolády
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
Kokosový krém:
- 200 ml mléka
- 200 g nastrouhaného kokosu
- 150 g cukru
- 100 g másla
Poleva:
- 250 g hořké čokolády
- 50 g bílé čokolády
Postup přípravy korpusu a ořechové vrstvy
1. Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhé pěny a postupně přidáváme během šlehání cukr.
2. Dále přidáváme po jednom žloutky a teplou vodu s olejem.
3. Nakonec zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vyložíme pečícím papírem.
5. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut.
6. Ořechovou vrstvu připravíme naprosto stejně jako korpus s tím rozdílem, že nakonec do těsta přidáme namleté ořechy.
Příprava čokoládového krému
1. V hrnci zahřejeme mléko a přidáme do něj nalámanou čokoládu.
2. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády a necháme vychladnout.
3. Máslo o pokojové teplotě ušleháme s moučkovým cukrem do nadýchané konzistence.
4. K máslu postupně během šlehání přidáváme čokoládovou směs,
5. Malé množství čokoládové směsi si dáme stranou na potření povrchu dortu.
Postup přípravy kokosového krému
1. Přivedeme v hrnci k varu mléko a přidáme do něj nastrouhaný kokos a spolu povaříme.
2. Poté přidáme máslo a mícháme do rozpuštění. Necháme zchladnout.
Dokončení
1. Na servírovací podnos položíme vychladlý korpus a rovnoměrně na něj rozetřeme polovinu čokoládového krému.
2. Poté navrstvíme všechen kokosový krém a dále zbytek čokoládového krému.
3. Dále dort přikryjeme ořechovým korpusem a naneseme tenkou vrstvu odložené čokoládové směsi.
4. Ve vodní lázni si uděláme polevu rozpuštěním hořké a bílé čokolády a touto polevou potřeme dort.
5. Dort necháme ztuhnout v lednici a podáváme.
Proč prezidentský dort?
Název “prezidentský” symbolizuje luxus, sofistikovanost a kvalitu dezertu. Má jít o něco nestandardního a výjimečného. Ačkoliv nevíme, kdo tento název poprvé u dezertu použil, název jistě odkazuje na důležitost a exkluzivitu. A zaručeně si tento dort uznání zaslouží!