Když si pečete svůj chléb, někdo se na vás dívá jako na naprostou lesanu, která dělá domácí snad úplně všechno a někdo obdivně smeká klobouk, protože vás považuje za nadpřirozenou bytost. Tak abyste věděli, nemusíte být ani lesana ani kouzelník. Upéct doma chleba je snazší, než si myslíte.
Největší otázka u chleba je: jakou použít mouku? Někdo rád žitnou, někdo pšeničnou. Já osobně je nejraději kombinuji, protože chleba je pro mě žitná záležitost a žitná mouka je obecně nutričně mnohem hodnotnější. Pokud se ale rozhodnete pro čistě žitný chléb, upozorňuji, že je velmi hutný a vlhký. Když chci těsto trochu odlehčit a zároveň neubrat z požadavků na výživovou hodnotu, použiji 50 % špaldové celozrnné mouky a 50 % žitné celozrnné mouky. Je na vás, co vám nejlépe zachutná a pravděpodobně to bude vyžadovat více pokusů, než zjistíte, co je vaše srdcovka. Z uvedeného množství surovin upečete dva poctivé bochníky.
Recept na domácí kmínový chléb
Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
Co potřebujeme
- 1 kg hladké mouky
- 60 ml vlažné vody
- 42 g droždí (1 kostka)
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce + trochu vody na potření
- celý kmín na posyp
Postup přípravy domácího kmínového chleba
1. Do vlažné (pozor, ne horké) vody rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut vzejít kvásek.
2. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a kvásek. Poctivě hněteme alespoň 5–10 minut. Nepřidáváme mouku, časem se těsto přestane lepit. S hnětením vám může pomoci robot.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout v teple, dokud nezdvojnásobí objem. Obvykle to trvá asi 1 hodinu.
4. Po vykynutí z těsta vytvarujeme dva stejné bochánky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem, a necháme je pod utěrkou ještě 30 minut kynout.
5. Troubu zatím rozpálíme na 225 °C. Před pečením bochánky ze shora lehce nařízneme, potřeme vodou a rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
6. Pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 25 minut.
7. Necháme vychladnout na mřížce, aby se nezapařily a nezvlhly.
TIP: Místo potření vodu můžete na dno trouby umístit plecháček s vodou, která se při pečení bude odpařovat.

Topinky s pikantní masovou směsí: Česká klasika na mexický způsob
