Víte, že tento recept pochází původně z Francie? Ne? Tak to vůbec nevadí. Pstruh po mlynářsku totiž v Česku zdomácněl natolik, že po jeho původu nikdo nepátrá. Nejlepší pro tuto přípravu je samozřejmě čerstvý pstruh, to ale platí vždycky u jakéhokoli receptu. Pokud jste právě našli pstruha v mrazáku a přemýšlíte, co s ním, pusťte se směle do jeho přípravy podle tohoto návodu.
Pstruha před poprášením moukou opravdu dobře osušte, aby se z mouky nestala prapodivná kaše. Podávejte ho s vařenými bramborami s pažitkou a máslem nebo klidně se šťouchanými bramborami s restovanou cibulkou. Pstruh po mlynářsku je velká dobrota. Je to jeden z mála receptů, který budete déle jíst než připravovat. Ideální je si ho dát k obědu nebo k večeři s bílým vínem v době, kdy nikam nespěcháte. Vybírání kostiček zabere poměrně dost času, který můžete využít například k podnětné konverzaci s partnerem
Recept na pstruha po mlynářsku
Doba přípravy: 30 minut
Co potřebujeme
- 2 ks čerstvého pstruha (cca 300–350 g každý)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky kmínu (celý nebo drcený, dle chuti)
- 40 g hladké mouky
- 30 g másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- citron (na pokapání)
- případně čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy pstruha po mlynářsku
1. Rybu omyjeme a dobře osušíme. Osolíme a okořeníme kmínem.
2. Položíme ji do mouky, aby byla jen lehce obalená.
3. Na pánvi rozpálíme máslo s olejem na střední teplotu. Olej pomůže zajistit, aby se máslo nepřepalovalo, i tak ale teplotu nepřeženeme.
4. Pstruha vložíme do rozpáleného oleje. Necháme opékat asi 6–9 minut z jedné strany a pak otočíme pomocí obracečky. Z druhé strany pečeme stejnou dobu.
5. Po vyjmutí z pánve položíme rybu na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.
Tipy pro lepší chuť
- Dovnitř ryby můžeme před pečením vložit snítku tymiánu.
- Rybu obracíme při smažení jen jednou a opatrně, aby se nerozpadla.
- Před podáváním přelijeme přepuštěným máslem a pokapeme citronem.
Pstruh s holandskou omáčkou: Královské jídlo z vod českých řek
Plněný pstruh bohatou nádivkou – lahodná pečená ryba
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková