Víte, že tento recept pochází původně z Francie? Ne? Tak to vůbec nevadí. Pstruh po mlynářsku totiž v Česku zdomácněl natolik, že po jeho původu nikdo nepátrá. Nejlepší pro tuto přípravu je samozřejmě čerstvý pstruh, to ale platí vždycky u jakéhokoli receptu. Pokud jste právě našli pstruha v mrazáku a přemýšlíte, co s ním, pusťte se směle do jeho přípravy podle tohoto návodu.

Pstruha před poprášením moukou opravdu dobře osušte, aby se z mouky nestala prapodivná kaše. Podávejte ho s vařenými bramborami s pažitkou a máslem nebo klidně se šťouchanými bramborami s restovanou cibulkou. Pstruh po mlynářsku je velká dobrota. Je to jeden z mála receptů, který budete déle jíst než připravovat. Ideální je si ho dát k obědu nebo k večeři s bílým vínem v době, kdy nikam nespěcháte. Vybírání kostiček zabere poměrně dost času, který můžete využít například k podnětné konverzaci s partnerem 

Recept na pstruha po mlynářsku

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 2 ks čerstvého pstruha (cca 300–350 g každý)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky kmínu (celý nebo drcený, dle chuti)
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • citron (na pokapání)
  • případně čerstvá petrželka na ozdobu

Postup přípravy pstruha po mlynářsku

1. Rybu omyjeme a dobře osušíme. Osolíme a okořeníme kmínem.

2. Položíme ji do mouky, aby byla jen lehce obalená.

3. Na pánvi rozpálíme máslo s olejem na střední teplotu. Olej pomůže zajistit, aby se máslo nepřepalovalo, i tak ale teplotu nepřeženeme.

4. Pstruha vložíme do rozpáleného oleje. Necháme opékat asi 6–9 minut z jedné strany a pak otočíme pomocí obracečky. Z druhé strany pečeme stejnou dobu.

5. Po vyjmutí z pánve položíme rybu na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.

Tipy pro lepší chuť

  • Dovnitř ryby můžeme před pečením vložit snítku tymiánu.
  • Rybu obracíme při smažení jen jednou a opatrně, aby se nerozpadla.
  • Před podáváním přelijeme přepuštěným máslem a pokapeme citronem.
Obrázek receptu na pstruha s holandskou omáčkou.

Pstruh s holandskou omáčkou: Královské jídlo z vod českých řek

Lahodný plněný pstruh v troubě

Plněný pstruh bohatou nádivkou – lahodná pečená ryba

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest