Rajská omáčka patří mezi stálice české kuchyně. Možná máte recept ještě od babičky, ke které jste jezdili v létě na prázdniny, a na rajskou k obědu se těšili ze všeho nejvíc. V tomto receptu na jednoduchou rajskou omáčku nenajdete žádné výrazné koření ani vývar, jen poctivou a čistou chuť rajčat. A protože v jednoduchosti je síla, věříme, že si ji zamilujete.
Kromě prázdnin u babičky ve vás může rajská vyvolávat i vzpomínky na školní jídelnu. Jsou pro vás příjemné, anebo ne? Dobrá zpráva je, že i špatné vzpomínky na rajskou můžete vymazat tím, že si ji připravíte podle svého. Existuje nekonečné množství variant, jak rajskou uvařit. Přidat nebo nepřidat smetanu, jako základ použít čerstvá rajčata nebo passatu, osladit nebo přikyselit podle chuti. Rajská omáčka se tradičně podává s hovězím masem. To můžete pomalu táhnout, uvařit v papiňáku nebo pomalém hrnci. V některých rodinách se místo hovězího servíruje sekaná. Zkuste tento základní recept bez příkras a pak ho dolaďte podle sebe.
Recept na jednoduchou rajskou omáčku
Počet porcí: 4
Doba přípravy omáčky: 30 minut
Doporučená příloha: těstoviny, houskový knedlík
Co potřebujeme na rajskou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 500 ml rajčatové passaty / pasírovaných rajčat / protlaku
- 200–300 ml vařící vody (na zředění podle potřeby)
- 2–3 ks celého hřebíčku
- špetka mleté skořice
- 1/2–1 lžička soli
- 2–3 lžíce cukru (dle chuti a kyselosti rajčat)
- 1–2 lžičky citronové šťávy (na dochucení na konci)
- 200 ml smetany ke šlehání nebo vaření
- 1–1,5 lžíce hladké mouky na zahuštění
Postup přípravy rajské omáčky:
1. Na másle osmahneme rajčatovou passatu / rajčata / protlak.
2. Zalijeme horkou vodou, přidáme skořici, hřebíček, cukr a sůl.
3. Ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku. Přilijeme do omáčky a necháme 20 minut povařit.
4. Na závěr dochutíme citronovou šťávou, případně i cukrem podle chuti.
Proč děti milují rajskou omáčku?
Rodiče ví, že trefit se dětem do chuti bývá někdy opravdu oříšek. Jestli jste jim doposud nezkusili nabídnout rajskou, napravte to. Proč děti milují rajskou?
- má sladkou chuť
- její hladká textura je nepřekvapí nechtěnými kousky zeleniny
- dá se jíst s těstovinami
- hezky jim ozdobí oblečení a pusy 🙂
Bonus pro vás spočívá v rychlosti a snadnosti přípravy. V kuchyni nestrávíte mládí a nenaděláte obří hromadu nádobí.

Návrat ke kořenům české kuchyně: Retro recept na poctivou rajskou omáčku s karbanátky

Nadýchaná masová sekaná chutná 100x lépe než karbanátky. Ušetří vám čas i peníze
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková