Celer je opomíjená superpotravina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů a navíc má opravdu málo kalorií. O celeru je známo, že snižuje krevní tlak, čím podporuje zdraví srdce a cév, podporuje trávení a detoxikuje tělo.
Pokud právě přemýšlíte, jak do jídelníčku zařadit více zeleninových jídel, celerové řízky mohou být tím pravým kandidátem na zítřejší oběd. Na přípravu řízečků z celeru potřebujeme pouze pár základních ingrediencí a jako přílohu brambory. Pokud byste chtěli, aby byly řízky vydatnější či chuťové výraznější, můžete na každý plátek přidat kvalitní vepřovou šunku.
Recept na celerové řízečky: Zdravá alternativa klasiky
Ingredience na přípravu celerových řízků
- 1 velký celer
- 2 vejce
- strouhanka kukuřičná anebo pečivová
- hladká mouka
- sůl, pepř, česnek, kmín, majoránka (dle chuti)
- olej na smažení
Postup přípravy
1. Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca 1 cm.
2. Plátky celeru povaříme ve vařící osolené vodě asi 5 minuta necháme okapat.
3. Vychladnutý celer obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance.

Krémová fazolová polévka se smetanou a krutony – zahřeje v sychravém počasí
4. Osmažíme na středním plameni v rozpáleném oleji do zlatova anebo upečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Před pečením postříkáme olejem. Já smažím v horkovzdušné fritéze.
Servírování
Celerové řízečky podáváme s uvařeným bramborem nebo bramborovou kaší, můžeme i se salátem a domácí tatarskou omáčkou.

Celerová pomazánka na Vaše jednohubky – skvělá a jednoduchá
pozn.: částečně upraveno AI