Celer je opomíjená superpotravina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů a navíc má opravdu málo kalorií. O celeru je známo, že snižuje krevní tlak, čím podporuje zdraví srdce a cév, podporuje trávení a detoxikuje tělo.

Pokud právě přemýšlíte, jak do jídelníčku zařadit více zeleninových jídel, celerové řízky mohou být tím pravým kandidátem na zítřejší oběd. Na přípravu řízečků z celeru potřebujeme pouze pár základních ingrediencí a jako přílohu brambory. Pokud byste chtěli, aby byly řízky vydatnější či chuťové výraznější, můžete na každý plátek přidat kvalitní vepřovou šunku.

Recept na celerové řízečky: Zdravá alternativa klasiky

Ingredience na přípravu celerových řízků

  • 1 velký celer
  • 2 vejce
  • strouhanka kukuřičná anebo pečivová
  • hladká mouka
  • sůl, pepř, česnek, kmín, majoránka (dle chuti)
  • olej na smažení

Postup přípravy

1. Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca 1 cm.

2. Plátky celeru povaříme ve vařící osolené vodě asi 5 minuta necháme okapat.

3. Vychladnutý celer obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance.

Obrázek receptu na krémovou fazolovou polévku.

Krémová fazolová polévka se smetanou a krutony – zahřeje v sychravém počasí

4. Osmažíme na středním plameni v rozpáleném oleji do zlatova anebo upečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Před pečením postříkáme olejem. Já smažím v horkovzdušné fritéze.

Servírování

Celerové řízečky podáváme s uvařeným bramborem nebo bramborovou kaší, můžeme i se salátem a domácí tatarskou omáčkou.

Pomazánka s paprikou

Celerová pomazánka na Vaše jednohubky – skvělá a jednoduchá

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest