Cože, říkáte si? Pizza z tekutého těsta zní opravdu zvláštně. Nebojte se, dáme do ní vše, co do těsta patří. Jen bude těsto řidší (asi jako husté těsto na palačinky), nenecháme ho dlouho kynout a pro lepší efekt ho krátce předpečeme. Ale k tomu se ještě dostaneme. Tuhle pizzu peču už roky. Není to klasická kulatá pizza, ale taková česká vychytávka, jak si udělat doma dobrou pizzu, místo toho abyste koupili mražený polotovar, který jen strčíte do trouby.

Pizza z tekutého těsta dá sice víc práce než ta mražená, ale máte ji z domácího těsta bez zbytečné chemie a to jsou vždycky body navíc. Oblohu si navíc můžete vymyslet zcela podle svého. Od klasické Margherity (rajče, mozzarella, bazalka) po bohatě zdobené pizzy zeleninou, sýry, salámy a šunkami. A teď schválně – kdo z vás si dává na pizzu ananas? Ortodoxním Italům by vstávaly na hlavě vlasy hrůzou, ale v přímořských letoviscích už i takovou pizzu dostanete. A teď už k receptu.

Recept na pizzu z tekutého těsta

Doba přípravy: 50 minut

Co potřebujeme

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí (cca 1 sáček)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml vody (vlažné)

Na oblohu například

  • 100 g rajčatové omáčky (např. pasírovaná rajčata nebo hotová pizza omáčka)
  • 1 ks čerstvé rajče (cca 100 g)
  • 100 g šunky
  • 125 g mozzarelly (nejlépe v nálevu)

Postup přípravy pizzy z tekutého těsta

1. Veškeré ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto konzistencí připomínající husté palačinkové těsto.

2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15 minut kynout.

3. Troubu rozehřejeme na 200 °C a dáme do ní samotné těsto předpéct na 10 minut.
Připravíme si vše, čím budeme chtít pizzu obložit – nakrájíme a nastrouháme sýry, šunky a zeleninu.

4. Po předpečení pizzu pomažeme rajčatovou omáčkou, naskládáme na ni oblohu a vrátíme ji do trouby dopéct cca na 15 minut dozlatova.

Tipy pro pečení

Pokud se vám těsto povede hustější, nezoufejte. Pokapejte plech olivovým olejem a těsto prsty od oleje na plech roztáhněte. Předpečení není nutné, ale pomůže tomu, aby se omáčka a obloha nepropadly do těsta.

Ideální je péct pizzu na spodní mřížce, aby se propeklo těsto a obloha se nespálila.

Obrázek receptu na Bramborovou pizzu - když se Čech vydá do Neapole.

Bramborová pizza – když se Čech vydá do Neapole

Obrázek k receptu: Jednoduchá večeře, která ve vás vzbudí vzpomínky na letní dovolenou: Pizza na plech

Legendární domácí pizza na plech, milionkrát lepší než ta předražená z pizzerie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest