Spojení klasiky s moderní chutí přináší kombinace křupavé bramborové placky, šťavnatého kuřecího masa a rozteklého čedaru. Ale je to jídlo voňavé, syté a na talíři působí jako poctivý hostinec na venkově. Bramborák někde nazývaný i cmunda, vošouch, strik či sejkora, je tradiční bramborová placka z nastrouhaných brambor, česneku, majoránky a koření. Ale to jsou základní suroviny, v některých krajích se přidává kmín, někde sádlo, jinde vajíčko či mléko.
Už od pradávna byl bramborák jídlem chudých ale i bohatých třeba podávaný bez masa pouze s kyselým zelím. V dnešní moderní kuchyni ze bramborák často připravuje i jako základ pro hlavní jídla, například plněný masem anebo zeleninou či sýrem. Dnešní varianta bramboráku s kuřecí směsí a rozpuštěným čedarem je naprosto chuťově bohatá a uspokojí určitě i pořádného jedlíka.
Recept na selský bramborák plněný kuřecím a čedarem
Ingredience potřebné k přípravě Bramboráku s kuřecí směsí a čedarem
Bramboráky
- 5 brambor
- 1 vejce
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 40 g hladké mouky
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 hrst nasekané petrželky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce oleje na smažení
Kuřecí směs
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 300 g kuřecího masa
- 1 ks červené papriky
- 2 ks zelené papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička červených paprikových vloček (chilli vločky – volitelné)
- 100 g sýru Čedar
- jarní cibulka na posypání (volitelné)
Postup přípravy bramboráku s masem a čedarem (3 porce)
1. Brambory, cibuli a mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Do směsi brambor a zeleniny přidáme ostatní ingredience určené na bramborák, promícháme a rozdělíme směs na 3 části.
3. Každý bramborák usmažíme na lžíci rozpáleného oleje 2-3 minuty z každé strany, pokládáme na papírovou utěrku, kvůli odsátí přebytečného tuku.
4. Papriky a cibuli si očistíme. Maso a papriky nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno.
5. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme maso, za občasného míchání 4-5 minut. Poté přidáme cibuli a cca po 1 minutě papriky.
6. Pokračujeme ve smažení cca 3 minuty, směs ochutím solí, pepřem a paprikovými vločkami a po minutě naplníme směsí všechny 3 bramboráky, které předtím posypeme trochou nastrouhaného čedaru.
7. Naplněné bramboráky pokládáme na plech s pečícím papírem, posypeme zbytkem čedaru a pečeme v troubě na 180 stupňů 15 minut. Po upečení posypeme nasekanou jarní cibulkou a podáváme
Tipy
Bramborák lze připravit i jako sendvič – dvě placky s náplní mezi nimi – tak vznikne rustikální český Burger.

Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení
