Červenec a srpen jsou nejlepšími měsíci pro konzumaci čerstvých produktů. Toto období má většina letních ovocných plodů a zeleniny nejlepší chuť. V tomto článku nalezneme na jaké produkty se můžeme těšit v měsíci Červenec a užívat si jejich plné chutě včetně jejich zdravotních benefitů.
V tomto měsíci jsou nejsladší melouny, nejchutnější rajčata, okurky a cukety. Pokud však narazíme na méně chutné produkty, stále máme pro vás řešení. Ne příliš sladká rajčata můžeme péct s olivovým olejem a bylinkami, z melounů můžeme udělat salát nejen s ovocem, ale i naslano, například ozvláštnit chilli limetkovou solí.
Nyní se podíváme na produkty, které mají sezónu v měsíci Červenec.
Ovoce:
- Třešně (konec sezóny)
- Jahody
- Borůvky
- Ostružiny
- Angrešt
- Maliny
- Meruňky
- Broskve
- Nektarinky
- Švestky
- Hrozny
Zelenina:
- Rajčata
- Papriky
- Cukety
- Lilek
- Zelené fazolky
- Okurky
- Hrášek (konec sezóny)
- Červená a bílá cibule, česnek
- Melouny
- Rebarbora (konec sezóny)
- Saláty
Červencová sezóna OVOCE
Měkké ovoce jako jsou jahody nebo maliny musí být sklizeno, když je ještě tvrdší, aby přežilo přepravu a skladování. Jakmile je ovoce sklizeno, přestává vyvíjet chuť, ale stále měkne a mění barvu. Tím je obtížné vybrat chutné, plně zralé ovoce v obchodech. Když nemůžeme věřit tomu, co vidíme, použijme svůj nos. Čím lépe voní, tím lépe budou chutnat. Stojí za to navštívit farmářský trh a využít hojnosti ovoce v červenci.
Třešně
Sezóna třešní je ve skutečnosti krátká a červenec je obvykle vrcholem jejich místní dostupnosti, která rychle mizí směrem ke konci měsíce. Protože se třešně dobře přepravují, budou k dispozici i později v létě v obchodech. Sladké třešně jsou skvělé pro koláče a jsou obecně dostupné v červnu a červenci.
Borůvky
Červenec je také vrchol sezóny borůvek, ale pokračuje i do dalšího měsíce srpen. Zralé borůvky jsou velmi náchylné ke zkáze. Borůvky po sklizni sice mění barvu, nebudou ale už chutnější a sladší, proto sklízejte jen zralé plody. To ztěžuje určení kvality bez ochutnání například v obchodě. Borůvky z domácí produkce nebo lesní borůvky, ty jsou chuťově úplně nejlepší.
Ostružiny
Zralé ostružiny jsou sladké a chutné, zejména když jsou na vrcholu sezóny v červenci a srpnu. Jejich sezóna se prodlužuje až do počátku podzimu, někdy až do října. Když jsou ostružiny sklizeny příliš brzo a mají šanci plně dozrát, často chutnají trpce a hořce.
Angrešt
Typické znaky angreštu jsou podélné bělavé pruhy. Uvnitř bobulí jsou malé zrníčka. Chuť je sladkokyselá. Jeho sezóna je v červenci a začátkem srpna. Vyzkoušejte si z angreštu udělat koláč, čatní nebo kompot.
Maliny
Maliny jsou velmi populární a v červenci, jsou po celý měsíc v plné produkci. Jsou pravděpodobně nejkřehčí a nejrychleji zkazitelné letní ovoce, kazící se rychleji než všechny ostatní bobule.
Broskve, švestky a nektarinky
Červenec je měsíc, kdy můžeme koupit místně pěstované peckoviny jako meruňky, broskve, švestky a nektarinky. Nicméně peckoviny mají tendenci chutnat lépe, jak jejich sezóna postupuje.
Rybíz
Mají 2-3 týdny sklizně v závislosti na odrůdě, dostupné od června do srpna. Nyní si můžete pochutnat na černém, červeném nebo bílém rybízu. Rybíz je v České republice velmi oblíbené ovoce, který si pěstuje na zahrádce snad každý.
Červencová sezóna ZELENINY
Letní zelenina je v červenci v plné sezóně a její sezóna pokračuje i do příštího měsíce srpen. Stojí za to kupovat rajčata z místních zdrojů nebo z farmářského trhu pro lepší chuť. Papriky, okurky a saláty jsou lahodné. Veškerá zelenina v letních měsících bují svou plnou chutí.
Melouny
Každý rok netrpělivě čekáme, až se objeví první sezónní melouny. Začínají se objevovat v červnu, ale obvykle nemají moc chuti. Během července začínají melouny dozrávat a k nám se dostávat sladší chutě.
Cukety
Cukety jsou nejhojnější, nejdostupnější a nejvšestrannější letní zeleninou. V červenci začínají domácí pěstitelé být zahlceni cuketami a tak se možná sousedi s vámi podělí.
Rajčata
Sezóna rajčat se v tomto měsíci krásně rozbíhá a cherry rajčata jsou hojnější a chutnější. Větší rajčata jsou již také dostupná v červenci, ale dosáhnou vrcholu produkce až příští měsíc. Cherry rajčata si v dnešní době pěstuje většina lidí i na balkonech, tak si vychutnávejte jejich sladkou chuť v různých salátech a i teplých pokrmech.
Papriky sladké i pálivé
Sladké papriky můžeme najít v mnoha barvách, jako například červené, oranžové, žluté a zelené. Pak jsou pálivé papriky, které jsou například bílé a nebo chilli verze, které jsou drobné, ale o to víc pikantní.
Saláty
V měsíci červenec se začíná dařit hlávkovému salátu a dalším jiným. Není nic lepšího než čerstvě utržený salát ze zahrádky. Po sklizení jen saláty nevydrží příliš dlouho, rychle vadnou. Proto doporučujeme jejich skladování v uzavřené nádobě, aby se k nim příliš nedostávala vlhkost, díky tomu prodloužíte jejich trvanlivost v lednici.
Červenec je jedním z nejlepších měsíců pro čerstvé produkty, takže se na našich zahrádkách nebo trzích můžeme těšit na chutné ovoce a zeleninu. Nezapomeňme vyzkoušet nové recepty a užít si všechny sezónní dobroty, které léto nabízí!