Slané koláče jsou výborná svačina nebo večeře. Základními ingrediencemi, která dávají koláčům jejich neodolatelnou a charakteristickou chuť jsou zelí a kefír. Příprava a pečení všech variant koláčů je velmi snadné. Zelí dodává koláčům svěžest a zeleninový nádech, zatímco kefír těsto zjemňuje a dodává nadýchanou strukturu. Koláče si u nás zamilovaly i děti a pokaždé se dohadují, který zrovna upečeme. Následující tři varianty koláče vám hned zachutnají, vyzkoušejte je postupně všechny. K přípravě doporučujeme použít klasické bílé zelí, případně růžičkovou kapustu nebo brokolici.
Níže naleznete 3 recepty na slané koláče: Zelný koláč s pohankou, Zelný koláč se žampiony a Zelný koláč s bramborem. Pokud máte rádi slané recepty a chcete se inspirovat novými recepty, přidejte se do facebookové skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně. Můžete inspirovat i ostatní svými vloženými recepty.
Recept na zelný koláč s pohankou
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek kefíru
- 2 vejce
- 100 g zelí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1,5 hrnku mouky
- 1/2 hrnku pohanky
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
1. V míse si smícháme vejce, sůl, olej a kefír pokojové teploty.
2. Přidáme uvařenou kaši z pohanky a nakrájené zelí a vše dobře promícháme.
3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a tuto směs přisypeme do mísy k ostatním ingrediencím.
4. Znovu dobře promícháme a těsto nalejeme na plech.
5. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud nebude koláč hotový.
Recept na zelný koláč se žampiony
Ingredience pro přípravu
- 120 ml kefíru
- 110 g mouky
- 35 ml slunečnicového oleje
- 1/3 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 200 g zelí
- 100 g žampionů
- 1/2 cibule
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli a žampiony.
2. Cibuli orestujeme na pánvi s olejem a poté k ní přidáme nakrájené zelí.
3. Zelí smažíme 5 – 7 minut, mezitím si na jiné pánvi zvlášť orestujeme na oleji žampiony.
4. Orestované žampiony přidáme k zelí a cibuli, osolíme, opepříme a podusíme chvíli.
5. Směs odstavíme a poté si v míse smícháme vejce, 20 ml slunečnicového oleje, kefír a sodu.
6. Náplň nalejeme na plech nebo do zapékací mísy a na ni nalejeme těsto.
7. Dáme péct do předehřáté trouby a vytáhneme, jakmile bude koláč hotový.
Recept na zelný koláč s bramborem
Ingredience pro přípravu
- 3 brambory
- 300 g zelí
- 1 cibule
- sůl a pepř
- kurkuma
- bazalka
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 500 ml kefíru
- 280 g mouky
- 1 lžička sody
- 2 lžičky cukru
- máslo
Postup přípravy
1. Nakrájíme si zelí, cibuli i brambory a na oleji rozpálíme orestujeme nakrájenou cibuli.
2. K cibuli přidáme zelí a brambory a dusíme ochucené bazalkou a kurkumou.
3. Během dušení si v samostatné míse smícháme cukr, sůl, kefír a máslo a poté přisypeme mouku.
4. Vypracujeme krémové těsto a zapékací mísu si vymažeme olejem.
5. Polovinu těsta nalejeme do zapékací mísy, poté přidáme náplň ze zelí a nakonec zbytek těsta.
6. Pečeme v předehřáté troubě, doku nebude koláč hotový.
Slaný koláč pro všechny případy
Výhoda slaného koláče je, že si ho můžete nakrájet a vzít kamkoliv s sebou. V podstatě máte na výletě, v práci nebo ve škole vždy u sebe plnohodnotný oběd. Udělejte si ho do zásoby a vydatné jídlo budete mít pokaždé po ruce.