Slané koláče jsou výborná svačina nebo večeře. Základními ingrediencemi, která dávají koláčům jejich neodolatelnou a charakteristickou chuť jsou zelí a kefír. Příprava a pečení všech variant koláčů je velmi snadné. Zelí dodává koláčům svěžest a zeleninový nádech, zatímco kefír těsto zjemňuje a dodává nadýchanou strukturu. Koláče si u nás zamilovaly i děti a pokaždé se dohadují, který zrovna upečeme. Následující tři varianty koláče vám hned zachutnají, vyzkoušejte je postupně všechny. K přípravě doporučujeme použít klasické bílé zelí, případně růžičkovou kapustu nebo brokolici.

Níže naleznete 3 recepty na slané koláče: Zelný koláč s pohankou, Zelný koláč se žampiony a Zelný koláč s bramborem. Pokud máte rádi slané recepty a chcete se inspirovat novými recepty, přidejte se do facebookové skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně. Můžete inspirovat i ostatní svými vloženými recepty.

Recept na zelný koláč s pohankou

Zelný koláč s pohankou.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelný koláč s pohankou.

Ingredience pro přípravu

  • 1 hrnek kefíru
  • 2 vejce
  • 100 g zelí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,5 hrnku mouky
  • 1/2 hrnku pohanky
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy

1. V míse si smícháme vejce, sůl, olej a kefír pokojové teploty.

2. Přidáme uvařenou kaši z pohanky a nakrájené zelí a vše dobře promícháme.

3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a tuto směs přisypeme do mísy k ostatním ingrediencím.

4. Znovu dobře promícháme a těsto nalejeme na plech.

5. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud nebude koláč hotový.

Recept na zelný koláč se žampiony

Zelný koláč se žampiony.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelný koláč se žampiony.

Ingredience pro přípravu

  • 120 ml kefíru
  • 110 g mouky
  • 35 ml slunečnicového oleje
  • 1/3 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 200 g zelí
  • 100 g žampionů
  • 1/2 cibule
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli a žampiony.

2. Cibuli orestujeme na pánvi s olejem a poté k ní přidáme nakrájené zelí.

3. Zelí smažíme 5 – 7 minut, mezitím si na jiné pánvi zvlášť orestujeme na oleji žampiony.

4. Orestované žampiony přidáme k zelí a cibuli, osolíme, opepříme a podusíme chvíli.

5. Směs odstavíme a poté si v míse smícháme vejce, 20 ml slunečnicového oleje, kefír a sodu.

6. Náplň nalejeme na plech nebo do zapékací mísy a na ni nalejeme těsto.

7. Dáme péct do předehřáté trouby a vytáhneme, jakmile bude koláč hotový.

Recept na zelný koláč s bramborem

Zelný koláč s bramborem.
Zdroj obrázku: sovkusom, Zelný koláč s bramborem.

Ingredience pro přípravu

  • 3 brambory
  • 300 g zelí
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • kurkuma
  • bazalka
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 500 ml kefíru
  • 280 g mouky
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky cukru
  • máslo

Postup přípravy

1. Nakrájíme si zelí, cibuli i brambory a na oleji rozpálíme orestujeme nakrájenou cibuli.

2. K cibuli přidáme zelí a brambory a dusíme ochucené bazalkou a kurkumou.

3. Během dušení si v samostatné míse smícháme cukr, sůl, kefír a máslo a poté přisypeme mouku.

4. Vypracujeme krémové těsto a zapékací mísu si vymažeme olejem.

5. Polovinu těsta nalejeme do zapékací mísy, poté přidáme náplň ze zelí a nakonec zbytek těsta.

6. Pečeme v předehřáté troubě, doku nebude koláč hotový.

Slaný koláč pro všechny případy

Výhoda slaného koláče je, že si ho můžete nakrájet a vzít kamkoliv s sebou. V podstatě máte na výletě, v práci nebo ve škole vždy u sebe plnohodnotný oběd. Udělejte si ho do zásoby a vydatné jídlo budete mít pokaždé po ruce.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest