Celer patří k potravinám, které buď milujete, nebo naopak nemůžete ani cítit. Já se hlásím k první skupině. S celerem můžete dělat kdeco – třeba z něj udělat celerové pyré místo klasické bramborové kaše, dát ho do základu omáčky, usmažit z něj hranolky a všichni ho známe samozřejmě z polévky. Celerzemitou, nasládlou chuť a většina lidí ho neomylně pozná.

Smažený celer lze obalit v klasickém trojobalu nebo pivním těstíčku. My si ho dnes připravíme v trojobalu, jako přílohu dáme bramborovou kaši a k tomu domácí tatarku. Nezapomeňte si také připravit nějaký lehký zeleninový salát, třeba rajčatový. A ještě poznámka k celeru: v některých receptech najdete informaci, že se má nakrájet na asi 1 cm silné plátky a předvařit v osolené vodě. Tak tohle já nedělám. Krájím celer na slabší plátky (asi 3 mm) a obaluji a smažím rovnou. Nepřijde vařením o svou chuť a nehrozí riziko, že se rozvaří a rozpadne. Takto silné plátky se v pohodě propečou. Dobrá zpráva je, že jestli umíte usmažit řízek, umíte osmažit i celer.

Recept na smažený celer, bramborovou kaši a tatarku

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 1 celerová bulva
  • 2 vejce
  • hladká mouka a strouhanka na obalení
  • sůl, pepř

Na bramborovou kaši

  • 1 kg brambor (ideálně typu C – varný, moučný)
  • 200 ml mléka (část lze vyměnit za smetanu pro jemnější chuť)
  • 60 g másla (nesoleného)
  • sůl podle chuti (cca 1 lžička na vaření brambor)

Na tatarku

  • menší balení majonézy (např. Poličanka v sáčku)
  • 2 sterilované okurky
  • 1 cibule šalotka
  • trochu nálevu z okurek
  • ¼ lžičky hořčice
  • čerstvě mletý pepř

Postup přípravy smaženého celeru

1. Celer oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a ty pak na zhruba 3 mm silné plátky.

2. Osolíme, opepříme a obalíme klasicky v trojobalu: hladká mouka, rozkvedlané vajíčko (osolené a opepřené) a nakonec strouhanka.

3. Smažíme na středně rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pozor, nechte olej dostatečně rozehřát, nedostatečně teplý olej se nasákne do strouhanky.

Recept na bramborovou kaši

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Uvaříme v osolené vodě doměkka.

3. Brambory rozmačkáme a přidáme k nim ohřáté mléko a máslo.

4. Prošleháme a dosolíme podle chuti.

Recept na domácí tatarku

1. Okurky a cibuli nakrájíme najemno, můžeme si pomoci i mixérem, ale pozor nerozmixovat na kaši.

2. Smícháme s majonézou, přidáme trochu láku z okurek, hořčici a čerstvě mletý pepř.

Obrázek k receptu na cuketová kolečka plněná šunkou a sýrem

Plněná cuketová kolečka se šunkou a sýrem v trojobalu: Blesková večeře a oběd ze zahrádky

Obrázek receptu na přípravu květáku na dva způsoby

Květák na mozeček a květák smažený v trojobalu: Jedna surovina, ze které můžete udělat hned dva skvělé obědy najednou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest