Celer patří k potravinám, které buď milujete, nebo naopak nemůžete ani cítit. Já se hlásím k první skupině. S celerem můžete dělat kdeco – třeba z něj udělat celerové pyré místo klasické bramborové kaše, dát ho do základu omáčky, usmažit z něj hranolky a všichni ho známe samozřejmě z polévky. Celer má zemitou, nasládlou chuť a většina lidí ho neomylně pozná.
Smažený celer lze obalit v klasickém trojobalu nebo pivním těstíčku. My si ho dnes připravíme v trojobalu, jako přílohu dáme bramborovou kaši a k tomu domácí tatarku. Nezapomeňte si také připravit nějaký lehký zeleninový salát, třeba rajčatový. A ještě poznámka k celeru: v některých receptech najdete informaci, že se má nakrájet na asi 1 cm silné plátky a předvařit v osolené vodě. Tak tohle já nedělám. Krájím celer na slabší plátky (asi 3 mm) a obaluji a smažím rovnou. Nepřijde vařením o svou chuť a nehrozí riziko, že se rozvaří a rozpadne. Takto silné plátky se v pohodě propečou. Dobrá zpráva je, že jestli umíte usmažit řízek, umíte osmažit i celer.
Recept na smažený celer, bramborovou kaši a tatarku
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 1 celerová bulva
- 2 vejce
- hladká mouka a strouhanka na obalení
- sůl, pepř
Na bramborovou kaši
- 1 kg brambor (ideálně typu C – varný, moučný)
- 200 ml mléka (část lze vyměnit za smetanu pro jemnější chuť)
- 60 g másla (nesoleného)
- sůl podle chuti (cca 1 lžička na vaření brambor)
Na tatarku
- menší balení majonézy (např. Poličanka v sáčku)
- 2 sterilované okurky
- 1 cibule šalotka
- trochu nálevu z okurek
- ¼ lžičky hořčice
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy smaženého celeru
1. Celer oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a ty pak na zhruba 3 mm silné plátky.
2. Osolíme, opepříme a obalíme klasicky v trojobalu: hladká mouka, rozkvedlané vajíčko (osolené a opepřené) a nakonec strouhanka.
3. Smažíme na středně rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pozor, nechte olej dostatečně rozehřát, nedostatečně teplý olej se nasákne do strouhanky.
Recept na bramborovou kaši
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Uvaříme v osolené vodě doměkka.
3. Brambory rozmačkáme a přidáme k nim ohřáté mléko a máslo.
4. Prošleháme a dosolíme podle chuti.
Recept na domácí tatarku
1. Okurky a cibuli nakrájíme najemno, můžeme si pomoci i mixérem, ale pozor nerozmixovat na kaši.
2. Smícháme s majonézou, přidáme trochu láku z okurek, hořčici a čerstvě mletý pepř.
Plněná cuketová kolečka se šunkou a sýrem v trojobalu: Blesková večeře a oběd ze zahrádky
Květák na mozeček a květák smažený v trojobalu: Jedna surovina, ze které můžete udělat hned dva skvělé obědy najednou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková