Houbaření je český národní sport. Snad žádný jiný národ na světě nebere v létě a na podzim lesy útokem tak, jako my. Někdo houby jen rád sbírá a nerad je jí. U nás doma děláme rádi obojí a těžko říct, co raději. Dnes vám neprozradím tipy na místa, kde zaručeně najdete houby, zato vám dám tip na to, co můžete uvařit z hříbků, pokud milujete houbové omáčky tak, jako naše rodina.

Omáčka podle tohoto receptu je bez masa, proto ji zvládnete za půl hodiny se vším všudy. Jestliže se rozhodnete vyrobit k ní domácí knedlík, trochu se zdržíte kvůli kynutí. Než knedlík vykyne, stihnete si ale důkladně čistit houby, což je naprostý základ každé houbové omáčky. Zbytky hlíny nebo jehličí zkrátka do omáčky nepatří. Nejlepší na tuto omáčku jsou hřiby dubové. Jsou pevné a výrazné, propůjčují omáčce dokonalou chuť a aroma. Nemáte-li poddubáky, sáhněte po pravých hřibech nebo liškách nebo klidně klouzkách. K omáčce se nejvíc hodí servírovat domácí houskový knedlík. Věřím, že na něj máte svůj osvědčený recept, ale kdyby náhodou ne, nebo jste se ho zdráhali zkusit, protože jste někde slyšeli, že domácí knedlíky jsou vyšší dívčí, přiložím vám ještě svůj léty prověřený, podle kterého se vám určitě povede.

Recept na smetanovou houbovou omáčku

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 300 g hřibů dubových
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml studeného vývaru (zeleninového nebo drůbežího)
  • 100 ml mléka (volitelně)
  • 200 ml smetany na vaření (nebo smetany ke šlehání pro bohatší chuť)
  • sůl, pepř, případně muškátový květ

Postup přípravy houbové omáčky

1. Houby nejprve podusíme ve vodě, aby pak byly lépe stravitelné.

2. Na másle zpěníme cibulku, zaprášíme hladkou mouku a zarestujeme.

3. Zalijeme studeným vývarem a necháme chvíli vařit. Přidáme houby a vaříme do jejich změknutí.

4. Stáhneme plamen, přidáme smetanu, krátce prohřejeme a dochutíme kořením podle vlastní chuti kořením.

Tipy navíc

S vývarem můžeme do omáčky přidat i trochu mléka.

Část vývaru nahradíme suchým bílým vínem.

Přidáme zakysanou smetanu pro lehce nakyslou chuť, která s houbami skvěle ladí.

Smetanu nikdy nelijeme do vroucí omáčky, aby se nestrazila.

Recept na domácí houskový knedlík

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme

  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1/4 lžičky krystalového cukru
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba)
  • sůl

Postup přípravy houskového knedlíku

1. Nejprve připravíme kvásek: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme 10 minut stát na teplém místě, vzejde kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, sůl, zbytek mléka a kvásek. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené starší pečivo a vypracujeme pružné těsto.

3. Zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme hodinu v teple kynout. Poté vyklopíme, vytvarujeme knedlíky a vaříme v páře 30 minut.

Tipy k houskovým knedlíkům

Knedlíky vaříme v páře proto, aby se nenasákly vodou a zůstaly nadýchané.

Používáme starší pečivo, protože čerstvé by se v těstě rozmočilo. Starší pečivo ovšem neznamená úplně tvrdé nebo plesnivé.

Nenechte těsto překynout, jinak hrozí při vaření jeho sražení.

Recept na výborný salát z nakládaných hříbků

Nakládané houby: připravte si skvělý salát z nakládaných hříbků

Obrázek k receptu na hřibačku

Babiččina hřibačka s tmavou jíškou: Polévka plná vzpomínek a lásky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest